Pre oblasť

    Namiesto stavania nového domu – prístavba! 11 najkrajších prístavieb

    Článok si prečítalo viac ako 1906+ používateľov
    Prístavbou získavame viac priestoru a zároveň pridávame novú hodnotu a identitu existujúcemu domu. V porovnaní so zložitosťou a nákladmi na stavbu nového domu alebo sťahovaním sa na nové miesto sa dôvody, prečo zostať tam, kde práve ste, a vylepšiť svoje existujúce bývanie, určite priklonia na stranu toho druhého. Ak už vlastníte nehnuteľnosť, rekonštrukcia a rozšírenie existujúcej nehnuteľnosti môže byť pre vás tým správnym riešením. Najlepšie zo všetkého je, že môžete zostať v prostredí, ktoré poznáte a máte radi. Ak namiesto priameho kontaktu so zhotoviteľom požiadate o pomoc architekta, špecifiká a charakter vášho bývania budú rešpektované a vylepšené. Architekt určite bude vidieť všetky možnosti a originálnym spôsobom využije existujúce prvky na dotvorenie a zvýšenie atraktivity vášho príbytku.
    Odborný článok 1906
    pristavba
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    1. Dom RushmoreˍYellow Cloud Studio (www.yellowcloudstudio.com), foto: Yellow Cloud Studio

    Yellow Cloud Studio sa podieľalo na rekonštrukcii a rozšírení prízemia radového domu v severnom Londýne, aby vytvorilo priestor pre svetlú kuchyňu a jedálenský kút pre profesionálneho kuchára. Štúdio, ktoré vedú architekti Eleni Soussoni a Romanos Tsomos, navštívil istý šéfkuchár, pretože potreboval priestor na usporiadanie pop-up večerí. V novovzniknutých, vzájomne prepojených priestoroch architekti hrou svetla a použitím rôznych materiálov vytvorili osobitý charakter pre každý jeden priestor. Prirodzené svetlo, vysoký strop a svetlejšie tóny materiálov v kuchyni zdôrazňujú rituál prípravy jedla a vyjadrujú čistotu, zatiaľ čo nižší strop a tmavšie tóny jedálenského kúta vytvárajú príjemnú atmosféru na posedenie a vychutnávanie si jedla.

    2. Čierny domˍBuero Wagner (www. Buerowagner.eu), foto: Florian Holzherr

    Dom na brehu jazera Ammersee v mestskej časti Mníchova je navrhnutý tak, aby sa vyhol akejkoľvek umelej, chemickej povrchovej úprave. Drevené panely na fasáde sú zuhoľnatené, aby sa stali vodoodpudivými a odolnými voči plesniam. Vnútorné betónové steny s podlahovým a stenovým vykurovaním sú len brúsené, aby sa zvýraznil vzor kameniva. Schody a nábytok sú vyrobené z dubového dreva, jednoducho naolejované pre zlepšenie ich výkonu a odolnosti pri každodennom používaní. Čierny dom, ktorý je vlastne prístavbou k rodinnému domu, sa rozprestiera na dvoch úrovniach, obe sú navrhnuté ako otvorený priestor: spálňa s otvorenou kúpeľňou sa nachádza v suteréne; pár schodov oddeľuje kuchyňu od mierne zvýšenej obývačky, odkiaľ cez impozantné rohové okno vidieť záhradu. Okenné rámy sa otáčajú okolo svojej osi. Keď sú úplne otvorené, nielenže vytvárajú plynulú kontinuitu s exteriérom, ale znamenajú aj úplne nové nastavenie tohto hybridného priestoru.

    3. Rekonštrukcia a prístavba domu_Atelje Ostan Pavlin (www.ostanpavlin.si), foto: Miran Kambič

    Architekti Aleksandar Ostan a Nataša Pavlin pretvorili uzavretý pôdorys domu z 90. rokov minulého storočia na plynulé prízemie. Zbúraním vnútorných stien vznikol veľký a otvorený spoločný obytný priestor. K existujúcemu domu navyše pridali minimalistickú konštrukciu skleníka, čím rozšírili priestor, ktorý svojou transparentnosťou úplne splýva so záhradou. Nový prvok terasy a skleníka je pokrytý prístreškom z ľahkého betónu. Hranice medzi interiérom a záhradou s košatými stromami a zeleňou, ktorými je dom obklopený, sú úplne zotreté. Interiér a samotný nábytok sú navrhnuté tak, aby bol výhľad vždy zameraný na pokojný exteriér.

    4. Nadstavba v NorfordeˍEmil Eve Architects (www.emileve.co.uk), foto: Mariell Lind Hansen

    Všetko v tejto podkrovnej prístavbe, ktorú pre dom navrhlo londýnske štúdio Emil Eve Architects, je bledoružové. Londýnske štúdio si na spojenie rôznych  prvkov podkrovia, stien, podláh a nábytku zvolilo jednu farbu. V pristavanej časti je priestor pre novú spálňu, kde chceli vytvoriť „pocit pokoja“. Manželský pár s dvoma malými deťmi chcel mať izbu výlučne pre seba, ktorá by vytvorila pocit úkrytu, v ktorej by sa mohli „skryť“ a oddýchnuť si od chaosu rodinného života na prízemí. Cieľom bolo vytvoriť pokojný priestor určený iba pre dospelých. Keďže sa dom nachádza v pamiatkovo chránenej zóne, podkrovná prístavba musela byť navrhnutá s minimálnym vizuálnym zásahom. Architektonické štúdio to urobilo tak, že navrhlo manzardovú strechu, ktorá nahrádza starý tvar strechy.

    5. Dizajnérsky ateliérˍDekleva Gregorič architects (www.dekleva-gregoric.si), foto: Flavio Coddou

    Aby splnili želanie priemyselného dizajnéra Jura Miklavca žiť a pracovať na jednom mieste, architekti navrhli experimentálny dizajnérsky ateliér – skrytú podzemnú prístavbu na nevyužívanom dvore typického radového domu. Dom je vystavaný v prímestskej vilovej štvrti v 70. rokoch minulého storočia v meste Škofja Loka. Bývalý dvor, ktorý sa nachádza hneď vedľa verejnej promenády, sa stal šikmou zelenou strechou ateliéru. Bočný výrez je  vstupnou rampou vedúcou do skrytého átria a ďalej do ateliéru. Átrium je navrhnuté ako vonkajšia hala a zároveň ako jediný svetelný zdroj v ateliéri. Plocha átria pokračuje do interiéru ateliéru v podobe integrovanej pracovnej plochy. Systém modulárnych skríň na kolieskach umožňuje ateliéru, ktorý v podstate funguje ako kancelária, občas slúžiť aj ako výstavný priestor. Mobilný nábytok zaberá zadnú stenu ateliéru a umožňuje rozličné konfigurácie priestoru pre rôzne potreby. Obložené bočné steny poskytujú primeranú akustiku a hrubé betónové konštrukčné steny zdôrazňujú presnosť špeciálne navrhnutých dverí a okien z nehrdzavejúcej ocele.

    6. Quarter Glass House_Proctor & Shaw Architects (www.proctorandshaw.com), foto: Stale Eriksen

    Projekt rozšírenia domu Quarter Glass House, ktorý navrhli londýnski architekti firmy Proctor & Shaw Architects, zahŕňa renováciu prízemia vo Wimbledonskom parku. Hranatá sklenená prístavba vyčnievajúca do záhrady vystriedala starú zimnú záhradu z plastu, ktorá predtým bola v zadnej časti radového domu. Nadštandardná kuchyňa a jedáleň sú navrhnuté tak, aby spĺňali požiadavky zákazníka na miestnosti s čo najväčším svetlom a výškou. Aby sa zámer zrealizoval, bolo potrebné znížiť úroveň terénu cez vstupnú plochu a urobiť pozvoľný prechod do záhrady, ktorá je o 1,2 metra nižšia. Kuchyňa s dreveným stropom a sivomodrými skrinkami má hranatý tvar a presklené otvory, ktoré prepúšťajú svetlo do interiéru. Projekt je pomenovaný podľa trojuholníkových okien, ktoré sa nachádzajú na niektorých starších modeloch áut. Rovnako ako tieto autá, aj Quarter Glass House má zasklenie, ktoré je prispôsobené špecifickým požiadavkám budovy. Interiér si vyžadoval teplé materiály s výraznou textúrou, preto architekti zvolili drevo, tlmené medené povrchy a skrinky v  pastelovej, šedo-modrej farbe. Strop je z jedle, kuchynský ostrovček z brezy s medenou doskou a bledoružový mikrocement je použitý na obklad stien. Veľké svetlosivé dlaždice siahajú od kuchyne až po terasu a vytvárajú pocit súdržnosti medzi interiérom a exteriérom. Skrinky a zásuvky sú výrobky firmy IKEA. Rozpočet umožnil realizovať niektoré špičkové detaily, akými sú kuchynský ostrovček a jedálenský stôl vyrobený na mieru s hliníkovým rámom.

    7. Slnečný pavilón na BledeˍDemšar arhitekti (www.demsar-arhitekti.si), foto: Blaž Jamšek

    Na rozdiel od väčšiny domov v Slovinsku malá, takmer 100-ročná stavba nemala veľkú plochu. Medzi najproblematickejšie faktory súvisiace s realizáciou prístavby určite patrilo množstvo malých miestností, vertikálna organizácia domu, ktorá ešte viac znižovala vzdušnosť a plynulosť miestností a malé okná, ktoré vplývali na zlé osvetlenie interiéru a výrazne obmedzovali výhľad do okolia. Hlavnou výzvou projektovej úlohy bolo ako zvýšiť funkčnosť a skvalitniť priestory tak, aby manželia šesťdesiatnici mohli v tomto dome pohodlne bývať. Dosiahli to rozšírením prízemia a suterénu o nový pavilón a úpravou vonkajších povrchov. Na nároží domu orientovanom do záhrady pristavali novú štvorcovú konštrukciu s rozmermi 4 m × 8 m. Tým sa zväčšila plocha obytných priestorov prízemia o cca 30 m2 a na prízemí bola inštalovaná nová kuchyňa s jedálňou. Pavilón je riešený moderne, minimalisticky, ako jasný jednotný priestorový prvok, ktorý svojím dizajnom jednoznačne vyjadruje nový zásah do priestoru. Budovy spája široký priechod oddelený úzkym vertikálnym oknom. Pôdorys je otvorený a plynulý a fasáda je kompletne presklená, keďže architekti chceli prepojiť interiér s exteriérom a ponúknuť výhľad na krásne okolité kopce. Strecha pavilónu pôsobí ako konzolový baldachýn umožňujúci dostatočné tienenie, aby sa interiér v lete nikdy neprehrieval. Prízemie prístavby je mierne zvýšené, vďaka čomu vyzerá akoby sa celá prístavba vznášala nad zemou. Výška stropu pavilónu je zladená so stropom starého domu a na prístavbu hmotovo nadväzuje existujúca logika, ktorá pokračuje v motíve kompaktných stropných panelov a drevených dekoratívnych prvkov.

    8. Izba v záhrade_Studio Ben Allen (www.studiobenallen.com), foto: Ben Tynegate

    Dizajn tejto záhradnej izby je inšpirovaný bizarným a hravým škótskym pavilónom Dunmore Pineapple z 18. storočia v tvare a farbe artičok. Interiér prístavby môže byť využitý ako pracovňa/kancelária, obývačka alebo spálňa, presvetlený je veľkým oknom s výhľadom do záhrady a centrálnym svetlíkom. Studio Ben Allen navrhlo pavilón z plochých drevených prvkov narezaných a predvŕtaných. Zariadenie sa ľahko montuje a demontuje, ak sa majitelia rozhodnú presťahovať. Montáž trvala len 20 dní a jedinou odbornou pomocou bola pomoc elektrikára. Pre exteriér boli vybrané odtiene zelenej, aby skryli dom medzi stromami, trávou a vegetáciou, ktorá ho obklopuje. Vo vnútri je priestor vymedzený drevenými stĺpmi konštrukcie, zostavenými v hornej časti tak, aby vytvorili sieťový vzor okolo strešného okna. Na jednej strane izby je písací stôl a na druhej drevená lavica, ktorá sa dá roztiahnuť na posteľ. Interiér je navrhnutý tak, aby sa prispôsobil ročným obdobiam. Drevený nábytok zelenej farby je zladený so spodnou polovicou interiéru a dvojfarebné keramické podlahy odrážajú hranatú geometriu exteriéru.

    9. Prístavba vily T_OFIS Arhitekti (www.ofis.si), foto: Tomaž Gregorič

    Štúdio OFIS Arhitekti navrhlo prístavbu z bieleného smrekovca vedľa domu z tridsiatych rokov 20. storočia. Samotnú budovu navrhol modernistický architekt Josip Costaperaria v Ľubľane. Keďže rodinný dom je prerobený na bytový dom, prístavba ponúka pre obyvateľov domu na prízemí obývaciu izbu a jedáleň a na poschodí malý balkón pre susedov. Príjazdová rampa je pokrytá zelenými plexisklovými doskami, pod ňou je umiestnený priestor na odkladanie bicyklov. Stĺpy a prístrešky prístavby sú obložené doskami zo smrekovca a majú zvýraznenú šírku, čo vytvára požadovaný kontrast k štýlu existujúcej budovy.

    10. Prístavba domu na ulici Hofstraat_Dierendonckblancke Architects (www.dierendonckblancke.eu), foto: Filip Dujardin

    Neorokokový meštiansky dom postavili pred viac ako storočím ako posledný zo série starších mestských domov na ulici Hofstraat. Nedostatok vonkajšieho priestoru a potreba izolácie strechy diktovali prístavbu a terasu na streche domu. Výsledkom je oplotený altánok na streche, natretý červenou farbou. Tento projekt je prvou fázou postupného prispôsobovania existujúceho domu dnešným potrebám z hľadiska stavebnej fyziky a využiteľnosti. V ďalšej fáze bude potrebné nájsť riešenie pre aktiváciu existujúceho tmavého átria domu a terasy na prízemí, ako aj umiestnenie bohatej knižnice dvoch akademikov. Rozšírenie spája jedinečnú konštruktívnu logiku zohľadňujúcu existujúcu architektúru. Sklenená stena na existujúcej podlahe bola položená spolu s dreveným strešným objemom rovnobežným s ulicou. Použitím farieb – červenej pre strešný altánok a modrej pre točité schodisko, ktoré k nemu vedie – tento hravý zásah vytvoril jasný rozdiel medzi starým a novým. Hojné využitie dreva na stavbu a obklady zabezpečuje jemnejší prechod medzi starým a novým.

    11. Svieži a zelený dom_Sanya Polescuk Architects (www.polescukarchitects.com), foto: Emanuelis Stasaitis

    Zákazníci chceli trvalé bývanie, dom, ktorý navždy zostane vlastníctvom rodiny. Architekti dospeli k dvojakej odpovedi: prerobiť a zmodernizovať existujúci dom a rozšíriť ho na krásnu záhradu vedľa. Základom rekonštrukcie bolo poskytnutie flexibilného priestoru pre návštevy širšej rodiny a vytvorenie dostatočne veľkého úložného priestoru. Hoci obytný priestor zaberá stále rovnakú plochu, nápaditý dizajn eliminoval dôvody neporiadku a vyčistil priestor od všetkých viditeľných inštalácií. Nové obslužné a skladové priestory sú umiestnené hlboko v tmavých kútoch bytu. Otvorená a vzdušná obývačka s jemnými rozdielmi v úprave podláh, stien a stropov vytvára rôzne celky, ktoré umožňujú členom rodiny vykonávať rôzne činnosti bez toho, aby sa navzájom rušili. Presvetlená pracovňa v kuchyni sa môže stať zvukovo oddelenou spálňou, ak sa zatvoria posuvné dvere ukryté v stene a z nástenného nábytku vyrobeného na mieru sa objaví rozkladacia posteľ. Renovácia náhodou odhalila tehlovú klenbu, ktorá bola očistená a osviežená vápnom, aby sa vytvorila súdržná téma celej prístavby. Aby sa predišlo prehrievaniu, miestnosť orientovaná na juh je murovaná, bez skla. Na oddelenie prístavby od pôvodnej budovy použitá nová tehla je o dva odtiene svetlejšia ako pôvodná. Sklo je použité s mierou, len ako spojovací prvok medzi starou budovou a prístavbou a na strategický prenos svetla do priestoru. Tehla rámuje výhľad do záhrady a pokračuje do prízemia terasy. Vrcholom prístavby je darček pre obyvateľov domu aj susedov. Strecha z tehál, pokrytá divokou kvetinovou záhradou.

    Ak máte záujem o rekonštrukciu alebo prístavbu domu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Odborný článok 1906
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    10
    1

    STOA architekti,s.r.o.


    8.7
    0

    Tornyos architects


    9.2
    0

    regec+vrbova architekti s. r. o.


    8.7
    0

    TMS Geo, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené