Pre oblasť

    Kuchynská pracovná doska z prírodného kameňa

    Článok si prečítalo viac ako 1837+ používateľov
    Pri zariaďovaní kuchyne neraz si kladieme otázku, akú pracovnú dosku vybrať, pre aký materiál sa rozhodnúť. K dispozícii sú viaceré alternatívy – drevotriesková doska, masívne drevo, kameň, nerez... Ak ste sa rozhodli pre kamennú dosku, ešte vždy môžete mať dilemu, či si vybrať kameň prírodný alebo umelý. Ak chcete mať vo svojej kuchyni kus prírody, odporúčame vám materiál, ktorý vznikal v prírode mnoho miliónov rokov – prírodný kameň.
    Odborný článok 1837
    kuchynska pracovna doska z prirodneho kamena
    Máme 363 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    1. Dôležitý je správny výber prírodného kameňa

    Na výrobu kuchynskej pracovnej dosky môže byť použitý mramor, žula, vápenec... Hoci mramor pôsobí honosne, v porovnaní s iným kameňom je mäkší a nasiakavý. Žula či kremeň majú odolnejšie povrchy, sú stálofarebné a jednoduché na údržbu. Povrch vápenca je nasiakavý a náchylný na zmenu odtieňa. Žula je najvhodnejší kameň na výrobu kuchynskej kamennej pracovnej dosky, charakterizuje ju najvyššia tvrdosť a odolnosť. K dispozícii sú farby zrnité, homogénne odtiene, ktoré minimálne menia svoju farebnú štruktúru.

    V súčasnosti vďaka rozvoju technológie opracovania kameňa na výrobu kuchynskej pracovnej dosky sa môžu použiť aj materiály s kresbou. Každá jedna doska sa považuje za originál, mení sa farebnosť aj kresba.

    Bez ohľadu na to, aký druh prírodného kameňa si vyberiete pre svoju pracovnú dosku, kameň dodá kuchyni honosnú atmosféru. Vďaka neopakovateľnej štruktúre mramoru, žuly, pieskovca alebo travertínu každá doska je sama o sebe unikátna. Okrem toho môžete si vybrať pracovnú dosku v lesklom či matnom prevedení, umožňujú to rôzne spôsoby povrchovej úpravy prírodného kameňa.

    2. Výhody kuchynskej dosky z kameňa

    Existuje niekoľko dôvodov, prečo vám odporúčame zvoliť si kuchynskú dosku z prírodného kameňa. Každá pracovná doska bude jediná a jedinečná, tak ako je každý kus prírodného kameňa jedinečný. Okrem toho môže byť vyrobená presne na mieru. Kamene, ako technické, tak i prírodné, sú k dispozícii v širokej palete vzorov, z ktorej si môžete vybrať  ten najkrajší.

    Pre kamennú pracovnú dosku je príznačná trvácnosť, pri minimálnej údržbe sa rokmi neznehodnotí, nestratí nič zo svojej krásy.

    Pracovná doska z kameňa má aj veľký vplyv na čistotu, praktickosť a hlavne zdravú prípravu potravín, ktoré môžete pripravovať priamo na doske. Laminátové kuchynské dosky nemôžu byť udržiavané v takej čistote a bez baktérií, ako dosky kamenné. Svojou odolnosťou bude chrániť aj spodné skrinky pred zatekaním a hnitím. Prírodný kameň je ohňovzdorný, ekologický materiál sám o sebe, pri jeho opracovaní sa životné prostredie znečisťuje minimálne.

    Odborná rada zo spoločnosti Montáž kameňa s.r.o.

    1. Aké sú rozdiely medzi prírodným a technickým kameňom?

    Prírodný kameň má obmedzené spektrum farieb a odtieňov ale ak očakávate od kameňa originálnu a jedinečnú kresbu prírody, ktorú dokáže vytvoriť sama priroda hlboko v zemi pôsobením extrémnej teploty a tlaku. Každý kúsok kameňa ma iný vzor, to čo Vám ukazuje predajca ako vzorku a produkt, ktorý Vám bude dodaní nikdy nebude 100% totožný, pretože vzhľad je prírodou daný a nezmeniteľný. Výhodou je dosiahnutie vyššej lesklosť, vyššia odolnosť voči teplote, dlhšia trvácnosť, väčšia odolnosť proti poškriabaniu.

    Je nutné si dať pozor na pomenovanie technický alebo umelý kameň, pretože názvy sú podobné ale ich vlastnosti sú rôzne.

    Technický kameň je zmes drveného kameňa (cca 90% - 95%), ktorá je spojená špeciálnou živicou. Jeho vzhľad je možný v širokom spektre farieb a odtieňov, jeho povrchová úprava je možná lesklá, pololesklá, matná, polomatná či drsnejšia štruktúra. Výhoda oproti prírodnému kameňu je že obsahuje minimálne množstvo mikrotrhlín a nie je pórovitý, takže nezachytávajú sa na ňom nečistoty a baktérie. Je odolný proti vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu. Má však aj menšie nevýhody ako to že nie je úplne odolný proti poškriabaniu ostrými predmetmi, preto sa neodporúča krájať priamo na kameni. 

    Umelý kameň je veľmi podobný technickému kameňu, ale obsahuje menšie množstvo drveného kameňa a väčšie množstvo živice. Vyšší obsah živice umožňuje výrobcom vytvárať z umelého kameňa rôzne tvary či spájať dosky bez viditeľných spojov. Umelý kameň ako technický kameň ponúka veľké spektrum farieb a odtieňov. Výhodou je že napr. pracovná doska je vyrobená na mieru. Umelý kameň sa ľahko udržiava a nezachytávajú sa na ňom nečistoty a baktérie. Nevýhodou je menšia odolnosť voči teplote, ktorá závisí od dodávateľa a konkrétneho produktu, niektorí dodávatelia garantujú dostatočnú odolnosť voči horúcemu hrncu.

    2. Prečo odporúčate pracovnú a kúpelňovú dosku zo žuly alebo mramoru? Aké sú jej výhody?

    V dnešnej dobe je veľké množstvo materiálov, ktoré sa dajú použiť napr. masívne drevo, drevotrieska, nerez. Pracovná alebo kúpeľňová doska z prírodného kameňa má jedinečnú prírodnú kresbu a vytvára luxusný vzhľad miestnosti. Jeho najväčšou výhodou je odolnosť, tvrdosť, trvácnosť a jednoduchá údržba. Dôležité je si vybrať ten správny materiál podľa prostredia kde ho chceme použiť, napr. žula má vysokú odolnosť proti mechanickému poškodeniu, mramor je mäkší materiál a viac nasiakavý (môžu vznikať škvrny po rozliatom červenom víne), ale je možnosť použiť povrchové úpravy, ktoré zabraňujú týmto nedokonalostiam kameňa. Je možné si vybrať aj finálnu povrchovú úpravu jak už lesklú, matnú a ďalšie prevedenia.

    3. Je prírodný kameň obľúbený materiál do interiéru? Na aké účely ho zákazníci najčastejšie používajú?

    Kameň sa už používa tisíce rokov ako materiál, ktorý skrášľuje a vytvára honosnú atmosféru v interiéri. Aj keď pre niektorych to môže pôsobiť ako chladný materiál, pri správnej kombinácii s inými materiálmi je aj pri malom množstve prírodného kameňa vytvoriť luxusný a príjemný interiér. Kameň nie je pekný len na pohľad ale aj na dotyk, v letných dnoch môže príjemne schladiť a v zimnom období, keď je použité napr. podlahové vytápanie, tak má aj dlhšiu výhrevnosť. 

    Kameň má veľké spektrum využitia, ako v interiéri tak aj v exteriéri. Zákazníci ho najčastejšie využívajú ako obklad, dlažbu a dosku v kúpeľni, dlažbu v obývačke, kuchyni, chodbe, alebo ako pracovnú dosku v kuchyni. V praxi sa najviac využíva z prírodného kameňa žula, mramor a travertín.

    Pán Peter Kušnir, spoločnosť Montáž kameňa s.r.o.

    3. Nevýhody kuchynskej dosky z kameňa

    Prírodný kameň má však aj určité nevýhody. Ako sme už spomenuli, povrch môže byť veľmi nasiakavý, okrem toho je aj chladný. Hoci je kameň tvrdý, predsa je preň príznačná aj krehkosť. Údržba je predsa o niečo náročnejšia ako údržba umelého kameňa. Nevýhodou je aj vyššia cena, vzhľad je však originálny.

    Odborný článok 1837
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kamenárstvo?

    Máme 363 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 363 realizátorov v oblasti Kamenárstvo
    9.9
    0

    Kamenárstvo František Comorek


    9.9
    0

    Kamenárstvo GRANIT


    9.4
    0

    Kamenárstvo BUDAJ


    10
    0

    STAVMARKET SLOVSTEIN s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené