Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Legalizácia stavby a cena

    Článok si prečítalo viac ako 2143+ používateľov
    Legalizácia stavby je nevyhnutná pri zápise stavby do listu vlastníctva. Ani prístavbu, kúpu alebo predaj objektu nemožno realizovať, pokiaľ je nehnuteľnosť nelegálna. Legalizácia stavby je potrebná aj v prípade nevyhovujúceho stavebného povolenia, kedy stavba nespĺňa podmienky uvedené v stavebnom povolení a v neposlednom rade pri podaní žiadosti o rôzne druhy dotácií.
    Odborný článok 2143
    legalizacia stavby
    Máme 77 realizátorov v oblasti Legalizácia stavby:

    V stavebnom zákone sa uvádza termín nepovolená stavba. Zhotovitelia stavieb a stavebné úrady častejšie používajú názov čierna stavba, pod ktorou sa rozumie každá stavba vybudovaná bez stavebného povolenia alebo v rozpore s vydaným stavebným povoleným na pozemku, ktorý je vo vašom vlastníctve.

    1. Postup legalizácie stavby

    Legalizácia stavby je získanie relevantného, právoplatného stavebného povolenia, prostredníctvom ktorého sa daná stavba, ktorá bola postavená nevyhovujúco alebo neoprávneným spôsobom, legalizuje. Legalizácia sa môže vykonať za predpokladu, že objekt je postavený v súlade s územnoplánovacími predpismi a splnené sú aj všetky podmienky týkajúce sa získavania stavebného povolenia. Legalizácia nelegálnej stavby sa musí vykonať v prípade, keď chcete predať nehnuteľnosť alebo chcete na tom istom pozemku postaviť ďalšie budovy, súvisiace s existujúcou nelegálnou stavbou, alebo ak  plánujete rekonštrukciu nelegálnej stavby. Keď začnete zasahovať do nelegálnej stavby, problém je v tom, že na stavebné práce nemáte platné stavebné povolenie. Okrem toho každá legálna stavba má hodnotu väčšiu ako čierna stavba. Keď je vaša stavba legalizovaná, môžete vstupovať do rôznych zákonných transakcií, žiadať o hypotekárny úver, zapísať si stavbu do katastra nehnuteľností a preukázať tak vlastníctvo.

    Stavebné úrady všetkým majiteľom čiernych stavieb ponúkajú možnosť dodatočnej legalizácie. V súvislosti s týmto procesom je potrebné splniť určité podmienky a predložiť požadované dokumenty, na základe čoho môže príslušný stavebný úrad vydať dodatočné stavebné povolenie.

    Na vybavenie dodatočného stavebného povolenia, potrebné sú tieto podklady:

    • žiadosť o vydanie dodatočného stavebného povolenia,
    • kópie projektovej dokumentácie konkrétnej stavby,
    • doklad o odbornej spôsobilosti autora projektu stavby,
    • stanovisko okresného úradu a dodávateľov energií,
    • ďalšie podklady, ktoré sú vyžadované aj pri bežnom stavebnom povolení.

    Odporúčame legalizáciu čiernej stavby prenechať na odborníkov, skúsených architektonických alebo stavebných projektantov a advokátov. Advokát vám môže  lepšie poradiť v právno-formálnom pozadí legalizácie, lepšie bude vykladať zákony, najmä ak ide o veľmi náročné a zložité legalizačné postupy, kde je potrebné podrobne poznať legislatívu, v opačnom prípade postačujú rady skúseného projektanta.

    Výsledkom legalizácie čiernej stavby, ktorú vykonáva stavebný úrad na základe podanej žiadosti o vydanie dodatočného stavebného povolenia, je vydanie rozhodnutia o dodatočnom povolení stavby – dodatočné stavebné povolenie. Ak vlastník nelegálnej stavby splnil všetky zákonom stanovené podmienky a v konaní nebol preukázaný rozpor stavby s verejnými záujmami, stavebný úrad vydá uvedené rozhodnutie, v ktorom povolí vykonané stavebné práce, resp. určí podmienky na dokončenie stavby alebo nariadi úpravy už realizovanej stavby. Vlastník čiernej stavby za podanie žiadosti o vydanie dodatočného stavebného povolenia zaplatí správny poplatok, ktorý je vyčíslený vo viacnásobnej sume ako poplatok, ktorý treba zaplatiť za štandardné stavebné povolenie.  

    2. Legalizácia – cena

    Cena legalizácie domu závisí predovšetkým od veľkosti budovy a zložitosti právnej situácie. Preskúmanie priestorových a právnych údajov pozemku a budovy je okolo 250 EUR. Cena procesu legalizácie pre menej náročné objekty, resp. domy je 3 000 EUR a viac (bez DPH). Pre väčšie a náročné stavby je 6 000 EUR a viac (bez DPH). Ešte stále je cena legalizácie budovy výrazne menšia ako pokuta za čiernu stavbu alebo dokonca demoláciu celej budovy. 

    Ak máte záujem o legalizáciu čiernej stavby, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 2143
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Legalizácia stavby?

    Máme 77 realizátorov v oblasti Legalizácia stavby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 77 realizátorov v oblasti Legalizácia stavby
    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    8.7
    0

    KAMI PROFIT, s.r.o.


    8.6
    0

    Mária Balozava


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené