Pre oblasť

    Izolácia z vnútornej strany budovy

    Článok si prečítalo viac ako 912+ používateľov
    Zvyčajne sa tepelná izolácia inštaluje z vonkajšej strany budovy, je to najefektívnejší spôsob zateplenia. Niekedy však nie je možné izoláciu umiestniť z vonkajšej strany budovy. Tento problém vzniká hlavne pri rekonštrukciách, napríklad, keď je budova chránená ako kultúrna pamiatka.
    Odborný článok 912
    izolacia z vnutornej strany
    Máme 2151 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    1. Prečo je izolácia z vnútornej strany náročnejšia na inštaláciu?

    Inštalácia tepelnej izolácie vo vnútri budovy môže byť náročnejšia z rôznych dôvodov. Keď ide napríklad o menšiu budovu, jej umiestnenie zmenší objem, úžitkovú plochu priestoru, čo môže byť v určitých prípadoch veľmi viditeľné. Potrebná je aj nová omietka, ostenie a občas aj nové stropy a podlahy.

    Väčším problémom pri tomto type prác sú však tepelné mosty. Tie môžu nastať napr. na spojoch steny s podlahovou doskou a musia byť vopred riešené. Ak neriešime tepelné mosty, vzniká okrem tepelných strát aj problém s vlhkosťou a plesňami, ktoré môžu neskôr preniknúť až do konštrukcie. Pri zatepľovaní stien z vnútornej strany musíme dávať pozor aj na to, aby existujúce steny neboli vlhké. Ak sú, treba najskôr nájsť zdroj vlhkosti. Vlhké steny sa nesmú zakrývať, pretože môže začať chátrať konštrukcia, a môže dôjsť aj k vlhnutiu izolácie. Jedným z možných riešení v miestnostiach s vysokou vlhkosťou je inštalácia špeciálneho zatepľovacieho systému s parozábranou, ktorý zabráni kondenzácii v tepelnej izolácii.

    2. Rôzne druhy izolácií, ktorými izolujeme steny z vnútornej strany

    Na izoláciu z vnútornej strany budovy môžu byť použité extrudované alebo expandované polystyrénové dosky, najmä ak sa majú vnútorné steny omietať. Dosky sa lepia na konštrukciu vhodnými lepidlami. Potom sa na už nainštalované dosky nanesie špeciálna malta, po ktorej nasleduje armovacia sieťka. Ak je to potrebné, nanesie sa ďalšia vrstva malty, potom vyrovnávacia vrstva a nakoniec finálna omietka.

    Keď sa na obloženie vnútorných stien používajú sadrokartónové dosky, zvyčajne sa namiesto pevnej izolácie používa izolácia z minerálnej vlny. Aj v tomto prípade treba dať pozor na správnu inštaláciu špeciálnej membrány na reguláciu vodnej pary, ktorá musí byť správne utesnená. Nakoniec sa môžu osadiť sadrokartónové dosky.

    Na zateplenie z vnútornej strany budovy môžu byť použité aj drevovláknité dosky. Na vnútornú stranu konštrukcie sa lepia najprv drevovláknité dosky, na ktoré sa následne upevňuje parozábrana a potom sadrokartónové dosky.

    Rôzne typy izolácie určujú rôznu hrúbku ochrannej vrstvy. Izolačná vrstva však musí byť aspoň 10 cm, v súlade so smernicami o energetickej hospodárnosti budov.

    3. Čomu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť

    Pri zatepľovaní budovy z vnútornej strany zvýšenú pozornosť treba venovať správnej izolácii špaliet a okenných parapetov. Styk okna s konštrukciou môže vytvárať tepelné mosty, preto na týchto miestach treba byť obzvlášť opatrný, aby boli úplne nepriepustné po celej dĺžke a výške.

    Odborný článok 912
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sadrokartóny?

    Máme 2151 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2151 realizátorov v oblasti Sadrokartóny
    10
    7

    Prestavaj.sk s. r. o. - Ján Melek


    10
    3

    EURO-MONT SK s.r.o.


    10
    2

    Paulo Maroš


    9.3
    1

    SJ REKONŠTRUKCIE INTERIEROV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené