Pre oblasť

    Farby v interiéri

    Článok si prečítalo viac ako 1244+ používateľov
    Okrem dizajnu interiéru, dispozície a materiálov sú pri zariaďovaní priestoru dôležité aj farby. Je potrebné vedieť, akú farbu zvoliť do konkrétneho priestoru, aby sme sa v ňom cítili príjemne, uvoľnene a spokojne. Mnoho ľudí si nevie zvyknúť na život v interiéri olíčenom nabielo. Takéto „sterilné“ prostredie ožije iba vtedy, ak je starostlivo navrhnuté už vo fáze plánovania. Sú takí, ktorí majú radi sofistikované, nežné kombinácie dreva, surový vzhľad betónu a bielych stien, iní zasa farebné kombinácie, ktoré priestor  oživia. Výber závisí od každého jednotlivca, túžob a životného štýlu.
    Odborný článok 1244
    farby v interieri
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Kolorit (farebná škála)

    Je všeobecne známe, že farby vnesú do každého priestoru viac života a dynamiky. Ak ste pokojnejší človek, rozhodnete sa pre pokojnejšie a neutrálnejšie farebné odtiene, ak je váš životný štýl odvážnejší, ak inklinujete k trendom a inováciám, určite si zvolíte intenzívnejšie, plnšie farby. Pri výbere farby do určitého priestoru vychádzame z farebnej škály; jednotlivé odtiene oprieme o stenu, ktorú chceme vymaľovať, čo uľahčuje výber farby. Treba počítať aj s množstvom prirodzeného svetla, od ktorého závisí výber farebného odtieňa. V prípade, že máte pochybnosti, môžete experimentálne naniesť farbu na väčšiu plochu, len tak zistíte, či sa vám hodí určitý odtieň.

    2. Intenzívne plné farby

    Intenzívnou plnou farbou sa odporúča vymaľovať maximálne dve steny určitého priestoru. Ďalším nepísaným pravidlom je, že sa treba vyhýbať kontaktu dvoch rôznych plných, živých farieb v rovnakom rohu miestnosti. Pri výbere intenzívnych, plných farieb je potrebné byť trochu zdržanlivý, najmä ak sa pre takéto spestrenie príbytku rozhodujete prvýkrát. Na začiatku radšej na maľovanie uprednostnite svetlejšie odtiene.

    3. Upokojujúce neutrálne farby

    Neutrálne farby sa používajú do umiernenejších interiérov, zvolia si ich ľudia, ktorí majú radi uvoľnenejší životný štýl. K dispozícii je obrovská škála neutrálnych farieb vrátane béžovej, pieskovej, bielej kávy, rôznych čokoládových odtieňov, striebornej farby, antracitovo sivej a podobne. Pri maľovaní sa môžete rozhodnúť pre monochromatický prístup, čo vlastne znamená zladenie odtieňov. Všetky základné prvky sú v rovnakej farbe rôznej intenzity a na spestrenie sú vhodné komplementárne doplnky.

    4. Pastelové farby

    Do rustikálne zariadených interiérov sa odporúča použitie pastelových farieb. Môže to byť kamenný, vidiecky dom alebo meštianska vila. Najčastejšie sa používa farba prírodného dreva, ktorá dokonale ladí s rustikálnym interiérom. Sú ľudia, ktorí zbožňujú pastelové, jemnejšie farby a ich odtiene, a použijú ich na maľovanie všetkých stien. Medzi pastelové farby patrí jemná žltá, staroružová, marhuľová, svetlomodrá a svetlozelená. Odporúča sa však, aby povrch stropu zostal vždy úplne biely.

    Intenzívne plné farby stien či interiéru oživia každý priestor
    Intenzívne plné farby stien či interiéru oživia každý priestor
    Odborný článok 1244
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.7
    0

    Architektonický ateliér Juraj Smieško s.r.o.


    8.9
    0

    ZONA design, s.r.o.


    9.3
    0

    BCGlass s. r. o.


    8.9
    0

    BILLYART s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené