Pre oblasť

    Dekoračný kameň

    Článok si prečítalo viac ako 2203+ používateľov
    Ste v záverečnej fáze dokončovania povrchov vášho domu a premýšľate ako prelomiť monotónnosť farieb a textúr? Existuje materiál, ktorý by priniesol prirodzenosť, pocit tepla a útulnosti? Môžeme povedať, že dekoračný kameň určite je jedným z materiálov, ktorý svojou štruktúrou a textúrou môže splniť všetky očakávania, funkčné aj estetické.  
    Odborný článok 2203
    dekoracny kamen
    Máme 356 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    1. Dekoračný kameň

    Dekoračný kameň ponúka neuveriteľné možnosti použitia, môžeme ho použiť v interiéri aj  exteriéri. Dekoračný kameň sa považuje za inovatívny a zjednodušený spôsob povrchovej úpravy,  je tiež vhodný pre všetky povrchy – na vnútorné alebo vonkajšie steny, fasády, sklony, krby, stĺpy. Kamenné panely sú v skutočnosti dosky zložené z náhodne usporiadaných kusov kameňa, ktoré je možné položiť na rôzne typy podkladov. Tieto panely sú vynikajúcim zvukovým a tepelným izolátorom, sú odolné voči poveternostným vplyvom, rozbitiu a úderom  a súčasne dokonale ladia s prírodným prostredím. Pokiaľ ide o stavbu a architektúru, dekoračný kameň sa stáva čoraz vyhľadávanejším materiálom, pretože je lacnejší a ľahšie sa inštaluje a spracováva.

    Kamenný obklad
    Kamenný obklad je jednou z možností premeny vonkajších stien domu

    2. Prírodný kameň

    Čistý prírodný kameň je v podstate materiál s reálnou štruktúrou a textúrou, remeselne rezaný a opracovaný, zatiaľ čo dekoračný kameň je umelý, vyrobený podľa pripraveného modelu a vzoru prírodného čistého kameňa ako odliatok z formy. Použitie dekoračného kameňa sa však nezníži v dôsledku odlišného procesu zhotovenia, pretože v stavebníctve hrá rovnako dôležitú úlohu ako prírodný kameň. Prírodný kameň na oboch stranách má hladkú štruktúru a na rozdiel od umelého kameňa vyžaduje si od majstra oveľa väčšie zručnosti a vynaliezavosť pri kladení. Najpopulárnejším prírodným kameňom je žula. 

    Bridlicový obklad
    Bridlicový obklad v interiéri

    3. Umelý kameň

    Umelý kameň je vyrobený s drsnou štruktúrou pozadia, ktorá uľahčuje lepenie na podklad. Výrobcovia majú  k dispozícii veľké množstvo rôznych farieb, vzorov, tvarov a textúr umelého kameňa. Ak máte aspoň trochu estetické cítenie, pre vás nebude problém zladiť kamenné povrchy s inými materiálmi a prostredím. Ak je však pre vás výber stále problém a máte pochybnosti, obráťte sa na odborníka.

    4. Lepenie dekoračného kameňa

    Dekoračný kameň určený do interiéru a exteriéru vášho domu môže byť položený na  akomkoľvek povrchu. Môže byť položený na neošetrené kamenné steny, na všetky druhy drsných (nevyhladených) omietok a podobne. Rovnako ako pri všetkých druhoch stavebných a remeselných prác, najdôležitejšou vecou aj v tomto postupe je príprava podkladu pre lepenie a dobrá priľnavosť.

    Prvým krokom je príprava lepidla a následná príprava povrchu. Lepidlo sa potom nanáša na zadný povrch dekoračného kameňa. Všetky ďalšie práce, ktoré zahŕňajú škárovanie alebo dokončovanie rohov, ohybov a záverečné čistenie, najlepšie je robiť čo najneskôr, resp. v posledný deň. Pre dobrý vizuálny vzhľad zverte tieto práce majstrovi, ktorý to urobí oveľa odbornejšie, rýchlejšie a zručnejšie ako vy.

    Zhotovenie kamenného obkladu
    Zhotovenie kamenného obkladu je najlepšie zveriť majstrovi

    5. Dekoračný kameň na steny

    Stenový obkladový kameň sa vo väčšine prípadov používa na steny vo forme plátov. Výhodou kamenných plátov je, že je potrebné menej ich rezať a menej odpadu, ľahká inštalácia, nižšie náklady na inštaláciu a odolnosť voči vonkajším vplyvom. Dekoračný kameň na steny predstavuje revolúciu v obložení stien s kameňom. Ide o ručne vyberané jednotlivé kúsky umelého kameňa, ktoré sú spojené takým spôsobom, že tvoria prefabrikované kamenné pláty. Všetky časti mozaiky sú vizuálne oddelené z prednej strany a spojené vzadu.

    Dekoračný kameň sa používa aj na obkladanie stĺpov. Prírodný a krásny vzhľad, ľahká inštalácia a odolnosť a trvácnosť – je to dôvod na obloženie stĺpov s dekoračným kameňom. To isté platí i pre pergoly, ploty, terasy, vchodové dvere, priečky alebo iné nosné steny atď.

    6. Fasádny kameň (obkladový kameň na fasádu)

    Fasáda z pravého kameňa má mimoriadne atraktívny a prestížny vzhľad, je to však aj jeden z najdrahších typov fasád. Najskôr sa na nosné steny prilepí izolácia, a potom na vodotesný podklad aj fasádny kameň. Kameň na fasáde musí byť prilepený k nosnej konštrukcii  kotvami. Fasádny kameň má rôzne vlastnosti, takže nie je všetko jedno, aký typ kameňa používame. Travertin, vápenec a mramor sa používajú na vnútorné obklady. Na vonkajšie použitie sú najvhodnejšie horniny bridlice alebo kremeň. Fasádny kameň môže mať rôznu drsnosť spracovania: od drvených drsných povrchov až po vyleštený vzhľad.

    Výhodnejším riešením je fasáda s kamenným obkladom. Takáto fasáda pozostáva z vrstiev izolácie XPS, vystuženia, kotiev a kamenného obkladu. Takáto kamenná fasáda je lacnejšia, ľahšie sa vyhotoví, a estetické a izolačné efekty sú takmer rovnaké.

    7. Kamenný sokel

    Sokel domu (dolná časť fasády) je vystavený vode a nečistotám, preto sa odporúča používať odolnejšie materiály. Kamenný sokel je na tieto účely ideálny. Fasádu najprv treba dobre izolovať tepelnou a hydroizoláciou, potom sa nanáša lepidlo na kameň a lepia kamenné pláty.

    Dekoračné kamene
    Dekoračné kamene môžu byť použité na skrášlenie mnohých povrchov

    8. Dekoračné kamene

    Dekoračné kamene môžu byť použité na skrášlenie mnohých povrchov: záhrad, rybníkov, bazénov, kvetinových záhonov a hrobov.

    8.1 Dekoračný piesok

    Dekoračný piesok sa používa na rôzne povrchy, je k dispozícii v niekoľkých veľkostiach (rozličná granulácia a farba). Najčastejšie sa používa väčší na plnenie chodníkov alebo hrobov.

    8.2 Dekoračný štrk

    Dekoračný štrk je väčšinou nasypaný okolo rybníkov a bazénov, používa sa na chodníky, kvetinové záhony a veľké kvetináče. Je k dispozícii v rôznych veľkostiach a farbách. Na vydláždenie dvora sa dá použiť aj štrk. Skutoční majstri svojho remesla vedia, ako sa dajú vyrobiť mozaiky zo štrku.

    8.3 Dekoračný kameň do záhrady

    V záhrade alebo okrasnej záhrade sa dajú kombinovať viaceré prvky, veľmi často jedným z nich je kameň. Dekoračný kameň môže byť v tvare dosiek, chodníkov, schodov, ale môže byť použitý aj inak; jeho jediným cieľom je vyzdobiť a dosiahnuť rovnováhu a harmóniu priestoru.

    9. Dekoračný kameň – cena

    Koľko stojí dekoračný kameň? Cena sa líši v závislosti od rozmerov, typu ozdobného kameňa a typu výrobcu. Pohybuje sa od 30 EUR/m2 a viac.

    Odborný článok 2203
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kamenárstvo?

    Máme 356 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 356 realizátorov v oblasti Kamenárstvo
    9.7
    0

    GRANDSTONE, s.r.o.


    9.8
    0

    Kamenárstvo KAMBEN


    10
    2

    Mário Horváth


    9.5
    0

    Kasoče, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené