Pre oblasť

    Hydroizolácia suterénu

    Článok si prečítalo viac ako 1097+ používateľov
    Pri realizácii suterénu (pivnice) je mimoriadne dôležitá dobrá hydroizolácia, tiež použitie kvalitného materiálu na uvedené účely, ktorý je rovnako dôležitý ako pri zakladaní akejkoľvek stavby. Tesnenie kesónových konštrukcií je obzvlášť náročné, preto by sa tento problém mal riešiť už pri projektovaní a následne aj pri realizácii. Existujú rôzne spôsoby hydroizolácie suterénu (pivnice), ktorý z nich bude pre váš dom najlepší, vám poradia odborníci.
    Odborný článok 1097
    nopova folia
    Máme 807 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov:

    1. Prečo je dôležitá hydroizolácia suterénu

    1.1. Hydroizolácia suterénu zabraňuje prenikaniu vody

    Voda je to najhoršie, čo sa môže stať akejkoľvek budove, dokonca aj vášmu domu. Suterén je časť, ktorá je najviac vystavená vode, preto potrebuje špeciálnu ochranu. Správne vykonaná hydroizolácia suterénu, ale aj suterénu (alebo oboch) zabráni prenikaniu vody do štruktúry materiálu a konštrukcie stavby. Voda môže byť pre stavbu mimoriadne škodlivá, pretože spôsobuje postupné znehodnocovanie, odlupovanie, korunovanie a odpadávanie materiálov, čo môže viesť k čiastočnému zrúteniu stavby, a tým k ohrozeniu života a majetku. Čo sa týka železobetónových stien, voda v nich spôsobuje hrdzavenie oceľovej výstuže, čo vedie k zníženiu únosnosti celej konštrukcie. Ak v budove spozorujete kondenzáciu, vlhkosť, plesne alebo zatekanie, je potrebné ihneď skontrolovať, či nie je poškodená hydroizolácia suterénu a či nie je potrebná sanácia.

    1.2. Hydroizolácia suterénu zabraňuje tvorbe plesní

    Voda poškodzuje nielen konštrukciu budovy, ale spôsobuje aj tvorbu a zadržiavanie zvýšenej vlhkosti, čo vedie k vzniku a rozvoju kondenzácie, plesní a rias na vonkajšej aj vnútornej strane stien. Hydroizoláciou suterénu v kombinácii so správnym vykonaním tepelnej izolácie základu a zamedzením vzniku takzvaných tepelných mostov sa tomu dá úspešne predchádzať. Nezabúdajte, že vlhkosť a plesne v každom obytnom priestore sú zdraviu veľmi škodlivé a treba ich čo najskôr odstrániť. Navždy sa im však dá predísť len odstránením príčiny, teda opravou hydroizolácie a tepelnej izolácie suterénu. Ak stenu len natriete alebo natriete niektorým z prostriedkov proti vlhkosti či plesniam, ktoré sa často navrhujú v reklamách, neznamená to, že ste problém vyriešili, pretože všetko sa veľmi rýchlo vráti do starých koľají.

    2. Kesónová a membránová hydroizolácia

    Špeciálna membránová hydroizolácia, na báze HDPE, je vyrobená z bielej syntetickej fólie so špeciálnym náterom. Tento materiál reaguje v kontakte s čerstvým betónom tak, že vzniká trvalo elastická vrstva. Špeciálnu hydroizoláciu možno použiť ako membránu pod dlažbu alebo ako zvislú hydroizoláciu stien. Membránovú hydroizoláciu možno použiť aj v prípade širokého výkopu, vtedy je však samolepiaca a dodatočne vystužená.

    3. Bitúmenové pásy

    Hydroizoláciu suterénu je možné vykonať aj bitúmenovými pásmi. Tieto pásy sa väčšinou kladú v dvoch vrstvách, aby sa neprekrývali na rovnakých miestach a následne sa tieto spoje medzi nimi zvaria, takže suterén sa stane skutočne nepriepustným a úplne vodotesným. Bitúmenové pásy sú u nás stále najbežnejším spôsobom hydroizolácie suterénov, pretože sú cenovo pomerne dostupné a ich montáž je jednoduchá a rýchla. Umožňujú tiež jednoduchú opravu a čiastočnú opravu v prípade poškodenia.

    3.1. Jednovrstvové bitúmenové pásy

    Keď nehrozí nebezpečenstvo spodných vôd, ale stavbu ohrozuje vlhkosť, možno použiť len jednu vrstvu bitúmenových pásov. Toto nie je zaužívaná prax pri hydroizolácii pivníc a striech, ktoré sú veľmi často v kontakte s vodou, aj keď sa používa na hydroizoláciu a ochranu vyšších častí fasády, ktoré nie sú priamo exponované a sú čiastočne chránené strechou.

    3.2. Dvojvrstvové bitúmenové pásy

    Pri nebezpečenstve podzemnej vody treba inštalovať špeciálnu dvojvrstvovú bitúmenovú hydroizoláciu, ktorá je vystužená polyetylénovou vrstvou. Dá sa povedať, že ide o najrozšírenejší spôsob ochrany v našich končinách.

    Bitúmenové pásy je možné klásť v jednej alebo dvoch vrstvách
    Bitúmenové pásy je možné klásť v jednej alebo dvoch vrstvách

    4. Biela vaňa

    4.1. Čo je biela vaňa

    Pre dobrú hydroizoláciu suterénu je možné vyrobiť tzv. bielu vaňu. Biela vaňa je kesónová konštrukcia, ktorá bez dodatočnej vrstvy hydroizolácie odolá zaťaženiu a tlaku spôsobenému spodnou vodou. Ide o betónovú konštrukciu s hrúbkou minimálne 30 cm z vodonepriepustného betónu lepšej kvality. Biela vaňa si okrem značky betónu vyžaduje dobrý výkon v ideálnych vonkajších podmienkach, hoci sa môže stať, že sa v betóne predsa len objavia trhliny, ktoré môžu viesť k horšiemu utesneniu suterénu.

    4.2 Biela vaňa vyžaduje dobré utesnenie spojov

    Používa sa na utesnenie slabých miest a dilatačných škár v železobetónových konštrukciách.  Spoje je možné utesniť aj vtedy, keď je hydroizolácia hotová. Na utesnenie možno použiť špeciálne tesniace fólie, zabudovať špeciálne napučiavacie pásky (ktoré v kontakte s vodou alebo vlhkosťou zväčšia svoj objem a v dôsledku expanzného tlaku v škáre dochádza k zastaveniu priesakov), plastové tesniace pásky, sieťky na trhliny alebo injektážne rúrky.

    5. Nopová fólia

    5.1. Čo je nopová fólia

    Ako hydroizoláciu možno použiť aj nopovú fóliu, ktorá sa používa vtedy, keď nie je problémom spodná voda, ale len vlhkosť. Nopová fólia sa kladie na podklad pod betónové dosky. Fólia je zvyčajne vyrobená z polyetylénu a má zabudovanú samolepiacu pásku, pomocou ktorej sa pripevňuje o podklad. Tento typ fólie je membránový a nazýva sa nopová, pretože má malé vypuklé nopy a okrem ochrany proti vode ponúka aj protikoreňovú ochranu na zelených strechách, preto je jej použitie na strechách bežnejšie ako jej použitie na utesnenie pivníc. Nopy sú vysoké 18 mm, čo stačí na vytvorenie vrstvy, ktorá zabezpečuje dobrú cirkuláciu vzduchu a slúži ako drenážna ochrana povrchov.

    5.2. Nopová fólia na ochranu pred vlhkosťou

    Ak je z nejakého dôvodu potrebná špeciálna flexibilita, nopovú fóliu možno použiť aj ako hydroizolačnú ochranu. Keďže samotná táto fólia nestačí na zabránenie prenikaniu vody do pivnice, je potrebná aj bitúmenová hydroizolácia (bitúmenové pásy), ktorá inak dodatočne chráni celú konštrukciu pred poškodením zeminou a koreňmi rastlín.

    6. Injektáž

    6.1. Injektáž stien zlepšuje nosnosť konštrukcie

    Predchádzajúce opatrenia zabraňujú vlhkosti, ale ak sa vlhkosť vyskytne, aj napriek všetkým opatreniam, je možné ju následne opraviť. Následnú sanáciu miest, kde sa objavila vlhkosť alebo voda, je možné vykonať injektážou. Rúry je možné inštalovať preventívne už pri výstavbe alebo ich neskôr vložiť na problematické miesto a následne cez ne injektovať zmes na vysúšanie a hydroizoláciu.

    6.2. Injektážna hydroizolačná hmota na steny

    Na trhu je dostupných veľa rôznych injektážnych hydroizolačných hmôt na steny, výber konkrétnej hmoty závisí od účelu použitia. Existujú epoxidové živice, polyuretánové a cementové zmesi, ktoré sú vhodné na opravu malých prasklín alebo silikónové emulzie, ktoré opravujú veľké poškodenia konštrukcie. Najlepšou voľbou na hydroizoláciu je vo väčšine prípadov epoxidová živica, ktorá prenikne do každého, aj toho najmenšieho póru, ale je  veľmi drahý, vlastne najdrahší typ.

    7. Kryštalizačná hydroizolácia

    Okrem striech, ktoré sú vystavené dažďovej vode, je voda najväčším problémom v pivniciach a podzemných priestoroch. Do nich môže preniknúť nielen dážď alebo vlhkosť, ale aj podzemná voda. Preto musia byť pivnice a strechy obzvlášť dobre chránené pred vodou a vlhkosťou. Suterény sú zvyčajne vyrobené zo železobetónu, aj keď samotný dom nie je betónový. Hoci je betón v mnohých ohľadoch vynikajúci materiál, predsa sa môže mechanicky poškodiť, a cez trhliny, aj keď mikroskopické, voda postupne preniká a mikrotrhliny sa v priebehu rokov zväčšia a spôsobia vážne problémy, korózia poškodí oceľovú výstuž konštrukcie budovy.

    Tomuto problému betónového suterénu sa dá úspešne vyhnúť aplikáciou technológie kryštalizačnej hydroizolácie. Ide o prímes, ktorá sa pridáva do betónu, ktorá pri kontakte s vodou spôsobuje tvorbu vo vode nerozpustných kryštálov. Ak teda vzniknú mikrotrhliny, cez ktoré sa voda snaží preniknúť do hlbších vrstiev materiálu alebo štruktúry, aktivuje sa chemická reakcia a kryštály vzniknuté trhliny automaticky uzavrú, čím zabránia vode preniknúť hlbšie. Technológia je revolučná, pretože zastaví vodu v prvom centimetri hrúbky betónovej steny a úplne uzavrie všetky trhliny do 0,5 mm.

    Pridanie kryštalizačného systému žiadnym spôsobom neovplyvňuje mechanické vlastnosti samotného materiálu.

    Proces kryštalizácie má však ešte jednu výhodu. Podľa teoretického predpokladu, ak by sa vytvorili väčšie trhliny (to je však v praxi takmer nemožný scenár) a voda by dokázala preniknúť hlbšie do konštrukcie a interiéru, hneď by bolo jasné, kde sa problémový bod nachádza. Prečo? Na rozdiel od hydroizolácie, ktorá môže na jednom mieste zatekať a voda môže do interiéru prenikať na úplne inom mieste, pri kryštalizačnej hydroizolácii voda preteká materiálom len v mieste trhliny a nie niekde inde, pretože ostatné trhliny v blízkosti  poškodenia sú chránené automatickou chemickou reakciou, ktorá ich uzatvára. Prasklina sa teda dá okamžite opraviť bez opravy celej steny alebo podlahy suterénu.

    Odborný článok 1097
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov?

    Máme 807 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 807 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov
    10
    29

    KOMTECH - Správa budov, s. r. o.


    9
    0

    Peter Illes

    21 Komoča
    9.3
    1

    Maroš Makula


    9.8
    0

    LOGATEC s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené