Pre oblasť

    Nerezové zábradlie - výhody a nevýhody

    Článok si prečítalo viac ako 1208+ používateľov
    Zábradlie je bezpečnostný prvok, ktorý nás chráni pred pádom z výšok a súčasne je dizajnový a estetický prvok, ktorý môže každému príbytku pridať na kráse a funkčnosti. Pôsobí elegantne a moderne. Montuje sa na schodiská, balkóny, terasu, pri vchode do domu, k bazénu a podobne. Nerezové zábradlie je vhodné pre montáž do akéhokoľvek interiéru alebo exteriéru, kde dokáže bez problémov odolávať aj extrémnym poveternostným podmienkam.
    Odborný článok 1208
    nerezove zabradlie
    Máme 235 realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie:

    1. Nerezové zábradlie - výhody

    Nerezové zábradlie má v porovnaní s kovovým alebo dreveným zábradlím mnoho výhod. Nerezová (nehrdzavejúca) oceľ je vďačný materiál. Pre zábradlia vyrobené z nehrdzavejúcej ocele príznačná je pevnosť, odolnosť (oceľ je oveľa odolnejšia voči mechanickému poškodeniu, viacej ako plast alebo drevo, avšak tiež nie úplne), rýchle zhotovenie a montáž, dlhá životnosť a nenáročná, minimálna údržba (nemusí sa každý rok natierať farbou alebo lakovať a ľahko sa čistí).

    Nerezové zábradlie sa hodí ku každému inému materiálu. Môže sa kombinovať s chladným kameňom alebo s hrejivým drevom.

    Keď ide o zábradlia, ktoré sú inštalované v exteriéri, treba upozorniť na častý omyl, ktorý vládne v spoločnosti. Ľudia si myslia, že každá nerezová oceľ bude navždy bez hrdze. Rozlišujeme viaceré druhy nereze. Napríklad, nerezové umývadlá, ktoré prichádzajú do styku s tzv. kyslou (acidickou) vodou a agresívnejšími kvapalinami, sa vyrábajú z antikory, ktorá je výrazne odolnejšia, než oceľ, ktorá sa používa na výrobu vnútorných zábradlí. Dážď čoraz častejšie predstavuje kyslé prostredie, preto sa nerezové zábradlia, nerezové brány a oplotenia začínajú v poslednej dobe vyrábať z odolnejšej ocele. Tým sa zamedzí, aby sa na oceli objavili po čase malé čierne bodky, ktoré sa postupne zväčšujú a vytvárajú fľaky. Pri každom druhu oceli použitej vo vonkajšom prostredí odporúča sa aspoň 2-krát ročne preleštiť nerez špeciálnymi prípravkami.

    Nerezové zábradlie, obvykle vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, vydrží veľmi dlho. Nereaguje ľahko ani so soľou a nehrdzavie, zvlášť ak je vyrobené z vysoko kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Dobrý zvárač dokáže vyrobiť nerezové zábradlie s dlhou životnosťou aj z klasickej nerezovej ocele, musí však počas celého procesu výroby starostlivo dbať, aby oceľ neprišla do kontaktu s ničím, čo obsahu čiastočky inej ocele. Musí pracovať v „sterilnom“ prostredí a používať nástroje určené výhradne pre antikoru.

    Odborná rada zo spoločnosti Martin Švárny - KOVEX

    1. Prečo odporúčate vaším zákazníkom práve nerezové zábradlia?

    Okrem nadčasového dizajnu, sa nerezové zábradlia vyznačujú mimoriadne dlhou životnosťou a bezúdržbovosťou. Podľa agresivity prostredia sa zvolí aj vhodná trieda nerezu. Na bežné interiérové a exteriérové zábradlia sa používa trieda 304, ktorá bez problémov odoláva bežným poveternostným vplyvom. V prípade agresívnejšieho prostredia, ako čo sú napríklad bazény je už vhodnejšia trieda 314L alebo 314Ti. Taktiež je možné kombinovať nerez so sklom, drevom, poprípade inými materiálmi a možnosť výberu medzi lesklým, brúseným alebo pieskovaným povrchom.

    2. Aké ma zábradlie z nerezu prednosti a aké sú jeho slabé stránky?

    Okrem už popísaných predností majú nerezové zábradlia asi len dve slabšie stránky:

     a) Viac menej jednoznačne daná farba nerezu a tým pádom nemožnosť zladenia zábradlia s farebnými doplnkami. Upravovať nerez nanášaním farby je totiž kontraproduktívne, ale nie nerealizovatelné.

     b) Vššia cena použitého materiálu.

    3. Ako sa správne starať o zábradlia z nerezu?

    Čo sa týka údržby nerezových zábradlí, nie je potrebná žiadna špeciálna starostlivosť. Bežné nečistoty sa jednoducho odstránia vodou, poprípade prostriedkami určenými na čistenie, odmastňovanie a konzerváciu nerezových materiálov. V žiadnom prípade nepoužívať abrazívne čistiace prostriedky.

    Odbornú radnu poskytol pán Martin Švárny zo spoločnosti KOVEX

    2. Nerezové zábradlie - nevýhody

    Za jednu z nevýhod možno považovať cenu. V súčasnosti je však cena nerezových zábradlí približná cene dreveného zábradlia, preto odporúčame dobre si rozmyslieť, aké zábradlie sa vám viac oplatí inštalovať. Hlavnou nevýhodou kovového zábradlia je to, že je chladné na dotyk. Nevýhodou káblového schodového zábradlia použitého v exteriéri je to, že vytvára veľmi otvorené zábradlie, ktoré neblokuje vietor ani sneh. To môže byť nevýhodou pre ľudí žijúcich vo veľmi chladnom podnebí s väčším množstvom snehu.

    Keď ide o nerezové zábradlie, existuje stavebnicový systém, ktorý umožňuje montáž zábradlia na schodisko, ktoré môže byť aj veľmi členité. Tento systém umožňuje kotvenie stĺpov z hora, šikmé kotvenie stĺpov na stupnice schodiska a kotvenie z boku. Posledný uvedený spôsob kotvenia (z boku) maximalizuje šírku schodiska.

    Typické zábradlie, ktoré sa používa na balkóny, schodiská a terasy zvyčajne má malý počet pozdĺžnych prútov, vznikajú tak veľké medzery, ktoré sú lákavé predovšetkým pre najmenších členov rodiny, ale aj pre domácich miláčikov.

    Je potrebné zvýšiť bezpečnosť predovšetkým schodiskových zábradlí, 5 alebo až 6 pozdĺžnych prútov zabráni vzniku vážnych nehôd v domácnosti.

    V posledných rokoch sa zvýšil dopyt po tomto type zábradlia, ktoré viacej nie je výsadou drahých novostavieb. Nerezové zábradlie je dostupné pre všetkých. Môžete si ho objednať v klasickom brúsenom alebo v leštenom prevedení. Predsa sa však brúsené zábradlie z nehrdzavejúcej ocele viac hodí do väčšiny rodinných domov ako leštené prevedenie.

    Ak sa na základe uvedeného rozhodnete pre zábradlie vyrobené z nerezu, určite sa budete z krásnej ušľachtilej ocele tešiť dlhé roky, bez ohľadu na to, či je ono umiestnené na Vašom schodisku, balkóne alebo niekde inde.

    Odborný článok 1208
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie?

    Máme 235 realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 235 realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie
    9.5
    0

    Lumiinox, s.r.o.


    9.2
    0

    YARD STEEL, s. r. o.


    9.9
    0

    Stavomontáže Žilina, a.s.


    9.5
    0

    Zámočníctvo PEMI


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené