Pre oblasť

    Laminátová podlaha

    Článok si prečítalo viac ako 915+ používateľov
    Laminát je kompozitný materiál, tvorí ho niekoľko vrstiev, ktoré sú impregnované vhodnou živicou alebo iným lepidlom. Laminátové podlahy sú viacvrstvové syntetické podlahové krytiny, ktoré majú širší výber farieb a vzorov. Môžu napodobňovať elegantný vzhľad dreva, kameňa alebo iných materiálov.
    Odborný článok 915
    laminatova podlaha
    Máme 1392 realizátorov v oblasti Laminátová podlaha:

    1. Laminátová podlaha

    Ako bolo uvedené, laminát pozostáva z viacerých vrstiev: vrchnú vrstvu tvorí ochranný priehľadný povlak, ktorý pomáha zabrániť vyblednutiu podlahy a veľkému poškodeniu vodou, ďalšia vrstva je dekoračná, HDF dosky, spodná je protiťahová vrstva. Laminátovú podlahu nemusíme brúsiť ani lakovať, preto vyžaduje podstatne menej údržby než klasické parkety. Laminát sa vyrába v niekoľkých rôznych hrúbkach, ktoré môžu vplývať na celkové náklady a životnosť podlahy.

    Hrubší laminát je odolnejší, ale je aj o niečo drahší ako tenšie prevedenie. 

    2. Pokládka laminátu

    Kladenie laminátu je celkom jednoduché, väčšinu laminátov je možné inštalovať približne za jeden deň. Laminátové dosky majú špeciálne drážky, pomocou ktorých dosky zacvakneme jednu do druhej (tzv. klikovým systémom), nie je potrebné lepiť ich na podklad. Laminát je odolný voči nárazom, oderu a vyblednutiu. Odporúča sa najmä do priestorov, ktoré nie sú príliš zaťažované, pretože má aj niektoré negatívne vlastnosti. Po nejakom čase sa spoje medzi doskami môžu uvoľniť a vzniknú medzery. Po dlhšom čase sa na doskách môžu objaviť aj známky opotrebovania. Laminát nepatrí medzi materiály s vysokou zvukovou a tepelnou izoláciou, na vylepšenie izolačných vlastností pod laminát je potrebné položiť vhodný podklad (zvuková izolácia), napríklad korok. Ak je pod laminátom nevhodný podklad, laminát vydáva dutý zvuk, čo väčšine ľudí vadí.

    Podlahy sú veľkou investíciou, preto je dôležité pri čistení a údržbe venovať im náležitú starostlivosť, pravidelne čistiť, čím sa predĺži ich životnosť.

    Pretože laminát má tenký, priehľadný povlak, treba používať čistiace prostriedky, ktoré túto ochrannú vrstvu neporušia (čpavok a ocot môžu rozožrať ochrannú vrstvu). 

    V závislosti od kvality podlahy môžu laminátové podlahy vydržať v priemere 15 až 25 rokov, ale aj dlhšie. Pri výbere správnej podlahy pre váš dom nejde iba o estetický aspekt, ale aj o odolnosť a pevnosť. Čím sú laminátové podlahy hrubšie, tým dlhšie vydržia. Samozrejme, závisí to aj od kvality inštalácie. Ak laminát nebol správne nainštalovaný, časom sa môže zdeformovať alebo vybočiť. Je tiež veľmi dôležité laminátové podlahy chrániť, napr. pridaním kobercov do oblasti pod nohami sedačiek, stoličiek a stolov. Menšie opotrebovanie laminátu je v menej rušných miestnostiach.

    Ak sa o svoju laminátovú podlahu budete dobre starať, odvďačí sa vám dlhoročnou funkčnosťou.

    Odborný článok 915
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Laminátová podlaha?

    Máme 1392 realizátorov v oblasti Laminátová podlaha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1392 realizátorov v oblasti Laminátová podlaha
    10
    1

    TI - INVEST s. r. o.


    10
    2

    M-oknomont - Maroš Šalacha


    10
    2

    DVERE EBEN, s.r.o


    7.9
    28

    Zdenko Kačány


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené