Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Drevené strešné konštrukcie

    Článok si prečítalo viac ako 1537+ používateľov
    Drevené strešné konštrukcie sa stávajú čoraz obľúbenejšou voľbou. Drevené strešné konštrukcie majú okrem prirodzenej krásy a estetického vzhľadu aj mnoho ďalších výhod, ktoré z nich robia vynikajúcu voľbu pre budovanie udržateľných a kvalitných striech. Skúmali sme výhody dreva ako stavebného materiálu pre strešné konštrukcie a uvádzame niekoľko návodov na úspešnú realizáciu a údržbu drevenej strechy.
    Odborný článok 1537
    drevene stresne konstrukcie
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    1. Výhody dreva ako stavebného materiálu na strešnú konštrukciu

    Drevo je prírodný, obnoviteľný a udržateľný materiál, ktorý sa v stavebníctve používa už po stáročia. Pre strechu sa drevená konštrukcia ukázala ako vynikajúca voľba z niekoľkých dôvodov:

    1.1. Prirodzená krása a estetická príťažlivosť

    Drevená strešná konštrukcia dodáva každej budove teplo, charakter a prirodzenú krásu. Drevo sa prispôsobuje rôznym architektonickým štýlom a ponúka široké možnosti úprav, akými sú farbenie, lakovanie, voskovanie alebo olejovanie, čím drevený povrch získava jedinečný a atraktívny vzhľad.

    1.2. Odolná a pevná drevená strecha

    Správne urobená a udržiavaná drevená strecha môže byť veľmi odolná a trvácna. Drevo je ľahké, no zároveň má vysokú únosnosť a je schopné uniesť váhu strešného materiálu a iné zaťaženie, napr. sneh, vietor a krupobitie. Má tiež vynikajúce izolačné vlastnosti, ktoré pomáhajú udržiavať vnútornú teplotu budovy a znižujú náklady na vykurovanie a chladenie.

    1.3. Materiál šetrný k životnému prostrediu 

    Drevo je obnoviteľný prírodný zdroj, ktorý pri výrobe a spracovaní vyžaduje menej energie ako iné stavebné materiály, napríklad betón alebo oceľ. Drevené strešné konštrukcie majú menšiu uhlíkovú stopu a pomáhajú znižovať negatívne vplyvy na životné prostredie.

    1.4. Prispôsobivosť a jednoduchosť vyhotovenia drevenej strešnej konštrukcie

    Drevené strešné konštrukcie sú ľahké a flexibilné, čo uľahčuje ich projektovanie a realizáciu. Drevo sa ľahko reže, tvaruje a prispôsobuje potrebám projektu, čo umožňuje rýchlejšiu a efektívnejšiu výstavbu.

    Drevené strešné konštrukcie – drevené trámy majú nižšiu vlastnú hmotnosť a vysokú nosnosť
    Drevené strešné konštrukcie – drevené trámy majú nižšiu vlastnú hmotnosť a vysokú nosnosť

    2. Smernice pre úspešné vyhotovenie drevenej strešnej konštrukcie

    Pri plánovaní a realizácii drevenej strešnej konštrukcie je dôležité dodržiavať niekoľko hlavných zásad:

    2.1. Plánovanie a statika

    Pred realizáciou strechy je potrebné starostlivo naplánovať drevenú strešnú konštrukciu aj z hľadiska statiky. Je potrebné zabezpečiť primeranú oporu a správne usporiadanie nosných prvkov, aby sa zabránilo deformácii a poškodeniu konštrukcie.

    2.2. Výber kvalitného dreva na strešnú konštrukciu

    Pri výbere dreva je dôležité zvážiť kvalitu a druh dreva. Drevo musí byť suché, bez kazov a defektov a musí mať primeranú pevnosť pre zaťaženie, ktoré znesie. Drevená strešná konštrukcia môže byť vyrobená z rôznych druhov dreva, akými sú smrek, jedľa, dub alebo smrekovec, v závislosti od požadovaných vlastností a estetiky.

    2.3. Správne spracovanie a ošetrenie dreva pre drevené strešné konštrukcie

    Drevená strešná konštrukcia musí byť správne spracovaná a chránená pred poveternostnými vplyvmi a škodcami, akými sú plesne, huby a hmyz. Použitie náterov (farby, laky, vosky alebo oleje) môže predĺžiť životnosť dreva a zachovať jeho krásu.

    2.4. Pravidelná údržba

    Drevená strecha si vyžaduje pravidelnú údržbu, aby bola v optimálnom stave. Pravidelné kontroly strechy, odstraňovanie lístia, snehu a iných nečistôt a periodická obnova náteru sú kľúčovými krokmi pre zachovanie trvanlivosti a estetiky drevenej strešnej konštrukcie.

    Drevené strešné konštrukcie majú okrem svojej prirodzenej krásy a estetického vzhľadu mnoho ďalších výhod, ktoré z nich robia vynikajúcu voľbu pre vyhotovenie udržateľných a kvalitných striech
    Drevené strešné konštrukcie majú okrem svojej prirodzenej krásy a estetického vzhľadu mnoho ďalších výhod, ktoré z nich robia vynikajúcu voľbu pre vyhotovenie udržateľných a kvalitných striech

    3. Materiály a produkty na stavbu drevenej strešnej konštrukcie

    Na stavbu drevenej strešnej konštrukcie sa používa masívne drevo, lepené lamelové drevo, dyhované dosky, preglejka a rôzne iné panelové prvky. Ihličnany (smrek, jedľa, borovica a smrekovec) a tvrdé dreviny (dub a buk) patria medzi bežné stavebné drevo používané na výrobu nosných prvkov a celých nosných konštrukcií.

    • Masívne drevo na drevené strešné konštrukcie:

    Guľatina: kmeň bez kôry a konárov, priemer guľatiny  8 až 30 cm a dĺžka do 16 m.

    Otesané drevo: vyrába sa tesaním kmeňov a používa sa pri obnove technického dedičstva.

    Rezané alebo pálené drevo: používa sa v konštrukciách s obdĺžnikovým alebo štvorcovým prierezom, rozdelené podľa druhu dreva, tvaru prierezu a kvality.

    • Lepené vrstvené drevo (lepené drevo):

    Pozostáva z drevených lamiel s paralelnými vláknami, ktoré sú spojené vodeodolným lepidlom; umožňuje vyhotovenie nosných prvkov drevenej strešnej konštrukcie ľubovoľného tvaru a vytváranie veľkých rozponov.

    • Lineárne montážne prvky pre drevené strešné konštrukcie:

    Konštrukčné kompozitné drevo (SCL) získané špeciálnymi technologickými procesmi zahŕňa laminovanú dyhu (LVL), pásovo rezanú dyhu (PSL) a dosky s pozdĺžne orientovanými trieskami (LSL). 

    • Ploché montážne prvky pre drevené strešné konštrukcie:

    Používajú sa preglejky a orientované trieskové dosky (OSB), ktoré majú riadenú orientáciu vlákien.

    • Kovové materiály:

    Použitie oceľových tyčí, plechov a profilov, ako aj železných a oceľových podpier pri stavbe drevenej strešnej konštrukcie.

    • Lepidlá:

    Použitie rôznych druhov lepidiel v lepených laminovaných konštrukciách a výroba drevených panelových prvkov. Vyžadujú dobré mechanické vlastnosti, trvanlivosť vo vlhkom prostredí a odolnosť voči teplote.

    Odborný článok 1537
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy?

    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy
    9.7
    0

    Lumber HOUSE


    9.4
    0

    WoodyBuild s. r. o.


    8.7
    0

    Martin Rybár - Drevo výroba


    8.8
    0

    GLOBALSTAV Holding s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené