Pre oblasť

    Geodetický elaborát

    Článok si prečítalo viac ako 1900+ používateľov
    Skôr než začneme stavať dom, potrebujeme geodetický elaborát, resp. geodetický plán. Plán a návrhy sa vypracúvajú na základe známych údajov z verejných záznamov a pozemkových kníh, podložených meraniami a dôkazmi na tvári miesta, na pozemku. Údaje z verejných databáz, najčastejšie geodetických správ, tvoria údaje o pozemku, bonita, trieda pozemku atď. Údaje o teréne zahŕňajú údaje o mikrolokácii, reliéfe, vode, existujúcich objektoch a podobne. Geodetický elaborát je základom všetkej dokumentácie, ktorá bude musieť byť hotová pred začatím stavby vášho vysnívaného domu.
    Odborný článok 1900
    geodeticky elaborat
    Máme 244 realizátorov v oblasti Geodet:

    1. Geodetický prieskum pozemku

    Pred predložením geodetického podania je potrebné získať údaje z príslušných databáz a vykonať terénne merania. Na terénne merania sa používa špeciálne zariadenie pozostávajúce zo zariadení GPS a totálnych staníc. GPS prístroje, ktoré používajú geodeti a geometri sú veľmi presné prístroje, ktoré slúžia iba na profesionálne použitie, a to na určenie nastavených bodov. Totálne stanice sa používajú na meranie veľkých vzdialeností. Zvyčajne sa vypracováva geodetický plán pre pás široký 25 m, ktorý obsahuje pozemok, na ktorom sa má stavať alebo existujúce objekty a bezprostredné okolie. Výkres musí obsahovať aj prístupný koridor.

    2. Geodetický plán

    Geodetické plány sa zvyčajne vypracúvajú v mierke 1: 1 000 pre obytné budovy a v mierke 1: 5 000 pre stavebné inžinierske stavby. Geodetický elaborát je základ pre prípravu projektu pre stavebné povolenie a obsahuje všetky údaje o teréne, vodách, už existujúcich objektoch, infraštruktúre, rastlinách a iných dôležitých skutočnostiach na pozemku.

    Geodetické plány možno klasifikovať podľa účelu. Ako už bolo uvedené, geodetický plán potrebujeme pri získavaní stavebného povolenia,  ale aj pre vypracovanie ideového riešenia, resp. projektu pre realizáciu stavby (realizačného projektu). Ak chceme legalizovať vystavaný objekt, musíme mať aj geodetický elaborát. Plán novej situácie  je povinný i pre vydanie povolenia pre užívanie stavby.

    Tachymeter geodetický prístroj
    Na geodetické meranie sa používa tachymeter geodeticky prístroj

    3. Geodetický certifikát

    Spolu s vydaním geodetického elaborátu získate aj špeciálny certifikát. V certifikáte sa uvádza účel jeho a zaručuje presnosť údajov z terénu a úradných záznamov, ako je napr. presnosť hraníc pozemku. Ak nie sú hranice pozemku presne definované, nemôžete získať stavebné povolenie. Geodet musí teda vopred určiť presnú polohu hraníc.

    Odborná rada zo spoločnosti GEODETIS

    1. Kedy potrebujeme geodeta v novej výstavbe?

    Geodeta potrebujeme pri vytýčení stavby a pri zameraní stavby ku kolaudácii, pri väčších stavbách je potrebný geodet aj počas výstavby na priebežné vytyčovanie a kontrolovanie geometrie objektu v súlade s projektovou dokumentáciou.

    2. Čo je vytyčovanie hraníc pozemkov?

    Vytyčovanie hraníc pozemkov je vlastne vyznačenie lomových bodov vlastníckej hranice v teréne, podľa podkladov katastra.

    3. Čo je geometrický plán?

    Je to najpresnejšia geometrická identifikácia hraníc pozemku, podľa podkladov katastra.

    4. Prečo je nutné zaregistrovať objekt v katastri nehnuteľností?

    Objekt je nutné zaregistrovať v katastri nehnuteľností z dvôvodu daňovej a geometrickej identifikácie z pohľadu geodetických a popisných informácií katastra.

    Odbornú radu poskytol pán Ing. Ivan Tischljar zo spoločnosti GEODETIS

    4. Geodetický elaborát – cena

    Koľko stojí geodetický elaborát? Ceny výkresov a plánov závisia od oblasti, účelu a počtu geodetických bodov. Na formovanie ceny geodetického elaborátu vplýva viacero faktorov, takže ona môže byť vyššia alebo nižšia ako je odhadnutá cena. Za pozemok priemernej veľkosti treba zaplatiť 400 až 600 EUR.

    Odborný článok 1900
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Geodet?

    Máme 244 realizátorov v oblasti Geodet:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 244 realizátorov v oblasti Geodet
    9.3
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    9.4
    0

    GEOsys s.r.o.


    9.2
    0

    GEOMAP NITRA s.r.o.


    9.2
    0

    IGES, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené