Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Kniha meraní

    Článok si prečítalo viac ako 828+ používateľov
    Kniha meraní, resp. kniha skutočne vyhotovených stavebných prác je podkladom pre výpočet skutočne realizovaných stavebných prác bez ohľadu na spôsob podpisu zmluvy. Ak je v zmluve o dielo dohodnutý výpočet na základe realizovaných množstiev a dohodnutých jednotkových cien, berú sa do úvahy množstvá z knihy meraní. V prípade, keď zmluva o dielo zahŕňa všetky práce súvisiace s plnením predmetu zmluvy, ktoré majú zabezpečiť realizáciu predmetu zmluvy na kľúč, odporúča sa zhotoviteľovi viesť knihu meraní. Zhotoviteľ tak bude môcť investorovi preukázať prípadnú odchýlku od predpokladaných množstiev.  
    Odborný článok 828
    kniha merani
    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    Vo všeobecnosti by sa kniha meraní mala viesť v prípade, keď sú ceny zahrnuté v zmluve o dielo určené za mernú jednotku jednotlivých prác alebo v prípade, ak je stavba určená na predaj na trhu, čo v niektorých prípadoch nestačí.

    1. Čo je kniha meraní?

    Kniha meraní pozostáva z titulného listu, zoznamu (obsahu) predložených listov, účtovného listu, účtovnej prílohy a účtovného plánu. Každá položka predbežného výpočtu z projektu na realizáciu musí byť uvedená na samostatnom liste knihy meraní. Všetky hárky musia byť zoradené v rovnakom poradí a s rovnakými kódmi, aké sú zahrnuté v zmluvnom rozpočte. 

    Pre všetky ďalšie dodatočné a nepredvídané práce, ktoré nie sú zahrnuté rozpočtom a výkazom výmer a pre ostatné vynechané položky, sa na konci knihy pridávajú účtovné hárky podľa rovnakého postupu ako položky rozpočtu v časti o nepredvídaných a dodatočných prácach.

    2. Kniha meraní - čo sa do nej zapisuje?

    Do tejto knihy sa zapisujú výmery a výpočty vykonaných prác jednotlivého účtovného obdobia. Zapisujú sa, resp. kreslia sa skice všetkých odchýlok a zmien vo vzťahu k danému realizačnému projektu stavby, uvádzajú sa všetky rozmery a údaje o zmenách v použití stavebných výrobkov, inštalácií, zariadení a iných materiálov. Zohľadňujú sa aj všetky prípadné zmeny projektu na vykonanie určitých detailov.

    Kniha meraní obsahuje aj všetky tie práce, ktoré nie sú po dokončení prác viditeľné a dočasné stavby, ako je lešenie, ktoré sa po ukončení určitej fázy výstavby odstráni. Všetky zmeny projektu je potrebné zapísať na príslušný list, prípadne nakresliť v dodatočnej prílohe, v príslušnej mierke. Zmeny musia obsahovať všetky relevantné informácie potrebné na kontrolu investície.

    Všetky zmeny musia byť vyznačené aj na špeciálnych technických výkresoch zhotoviteľa v realizačnom projekte stavby. Na výkresoch musia byť vyznačené všetky chyby a nezrovnalosti a vedľa nich musí byť opravený náčrt so všetkými informáciami.

    3. Kniha meraní – ako sa vedie?

    Knihu meraní vedie osoba poverená zhotoviteľom. Zohľadňujú sa všetky práce vykonané zhotoviteľom na stavbe od prevzatia staveniska až po odovzdanie a prevzatie diela. Pre správne vedenie knihy meraní je potrebné používať správne pero, ktoré zanecháva trvalú stopu, aby všetky záznamy a opravy boli dobre viditeľné a čitateľné. Všetky nesprávne údaje musia byť prečiarknuté tak, aby boli všetky zmeny jasne viditeľné a nespochybniteľné. Kniha meraní sa vedie od prvého dňa vykonávania činností na stavbe až do odovzdania a prevzatia diela, resp. konkrétnej stavby.

    Osoba poverená vedením knihy meraní vedie knihu v jednom vyhotovení. Knihu najskôr podpisuje poverený zostavovateľ, potom zodpovedný vedúci a nakoniec zodpovedný dozor. Všetky listy knihy meraní sa po dokončení diela primerane očíslujú, vložia do príslušného fascikla a zapečatia. Knihu meraní musí investor uchovávať minimálne 10 rokov.

    Odborný článok 828
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebný dozor?

    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor
    9.8
    2

    Daniel Vrablík


    8.8
    0

    Ing. Adam Skalický - APREON


    8.7
    0

    IPS Plus, s. r. o.


    9.4
    0

    Lamikra, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené