Pre oblasť

    Tepelné mosty v plášti budovy

    Článok si prečítalo viac ako 665+ používateľov
    Tepelný most je definovaný ako druh medzery, cez ktorú uniká teplo z domu, ako miesto, resp. bod so zvýšeným prestupom tepla v konštrukcii budovy alebo zariadenia v dôsledku zmeny materiálu, hrúbky alebo geometrie konštrukcie. Odporúča sa okrem iného navrhovať a stavať budovy tak, aby vplyv tepelných mostov bol čo najmenší, aby sa minimalizoval alebo úplne eliminoval vplyv tepelných mostov vo vzťahu k ročnej spotrebe energie na vykurovanie a chladenie. Tepelné mosty nesmú spôsobiť škodu na stavbe alebo jej užívateľom.
    Odborný článok 665
    tepelne mosty
    Máme 51 realizátorov v oblasti Termografia:

    1. Informácie obsiahnuté v technických pokynoch

    Pri projektovaní a realizácii stavebných a remeselných prác je potrebné zamedziť tepelným mostom s hodnotou prestupu tepla väčšou ako 0,2 W/m2K alebo musí byť výpočtom preukázané, že na konkrétnom mieste alebo bode nedôjde ku kondenzácii vodnej pary. Ak je hodnota všetkých líniových tepelných mostov menšia ako 0,2 W/m2K, ich vplyv je možné zohľadniť zjednodušeným spôsobom, zvýšením tepelnej priepustnosti obvodového plášťa budovy o 0,06 W/m2K.

    2. Typy tepelných mostov

    Tepelné mosty v obvodovom plášti budovy možno rozdeliť podľa príčiny a podľa prevládajúceho rozmeru. Podľa príčiny sú známe geometrické, konštrukčné, konvekčné a kombinované tepelné mosty. Podľa prevládajúceho rozmeru sa tepelné mosty delia na bodové a líniové.

    Geometrické tepelné mosty

    Geometrické tepelné mosty vznikajú v tej časti plášťa budovy, kde vonkajší povrch, ktorým prechádza teplo z vykurovaného priestoru budovy do vonkajšieho prostredia, je väčší ako vnútorný. Typickým príkladom vzniku geometrických tepelných mostov sú nárožia budovy. Geometrickým tepelným mostom sa vlastne úplne vyhnúť nedá. Význam a vplyv geometrických tepelných mostov sa znižuje zväčšovaním hrúbky tepelnej izolácie budovy z vonkajšej strany.

    Konštrukčné (materiálové) tepelné mosty

    Konštrukčné tepelné mosty sú spôsobené zmenami tepelného odporu na obvodovom plášti budovy. K zmene tepelného odporu dochádza v dôsledku porušeného alebo prerazeného plášťa budovy s materiálom, ktorý má vysokú hodnotu súčiniteľa tepelnej vodivosti, alebo s materiálom, ktorý nie je zvonku a zvnútra tepelne chránený. Medzi materiály s vysokou hodnotou tepelnej vodivosti patrí napríklad betón a oceľ. Príkladom konštrukcie konštrukčného (materiálového) tepelného mosta je medziposchodová konštrukcia, ktorá pokračuje cez zateplenú vonkajšiu stenu do nezateplenej balkónovej dosky.

    Konvekčné tepelné mosty

    V miestach prerušenia alebo netesnosti vnútornej membrány plášťa budovy vznikajú konvekčné tepelné mosty, čo umožňuje prienik vnútorného a vlhkého vzduchu do konštrukcie a ďalej do vonkajšieho priestoru. Príkladom vzniku konvekčného tepelného mosta je neutesnené prekrytie parozábrany na teplej, šikmej streche.

    Kombinované tepelné mosty

    Kombinované tepelné mosty sú zvyčajne kombináciou geometrických a konštrukčných (materiálových) tepelných mostov. Príkladom kombinovaného tepelného mosta je zle izolovaný železobetónový antiseizmický rohový spoj.

    3. Kritické miesta pre vznik tepelných mostov

    Najkritickejšie miesta pre vznik tepelných mostov sú oblasť základov vonkajšej steny, styk konštrukcie medziposchodia a vonkajšej steny, styky vonkajších konštrukcií a priesečníky s vonkajšími konštrukciami, vonkajší obklad okien a dverí a prestupy vonkajšieho ostenia.

    4. Vplyvy a následky tepelných mostov

    Medzi vplyvy a následky tepelných mostov patrí zvýšený tepelný tok z vnútra vykurovaných priestorov smerom von, čo sa prejavuje horšou tepelnou bilanciou budovy a zvýšenou spotrebou energie na prevádzku budovy, ochladzovaním konštrukcie pod rosný bod, čo vedie k povrchovej kondenzácii a vzniku plesní a fľakov na vnútorných vrstvách v dôsledku zvýšeného usadzovania prachu, väčšej teplotnej asymetrie v miestnosti, čo vplýva na zníženie kvality bývania a vznik fyzického a mechanické poškodenia materiálov a konštrukcií, čo vedie k zbytočným nákladom na údržbu.

    Ak máte záujem o kontrolu stavby a odstránenie tepelných mostov, môžete nás kontaktovať na daibau.sk, pošlite dopyt alebo nám položte otázku. Na našich stránkach nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.      

    Praktickým nástrojom na určenie tepelných mostov budovy je termografická kamera
    Praktickým nástrojom na určenie tepelných mostov budovy je termografická kamera
    Odborný článok 665
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Termografia?

    Máme 51 realizátorov v oblasti Termografia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 51 realizátorov v oblasti Termografia
    9.4
    0

    HUMONT, s.r.o.


    8.6
    0

    MOBILab s.r.o.


    8.7
    0

    Servis Profi s.r.o.


    10
    0

    BBF elektro s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené