Pre oblasť

    Domy z guľatiny: zruby

    Článok si prečítalo viac ako 1634+ používateľov
    Drevené zruby majú v porovnaní s murovanou stavbou mnoho výhod, predovšetkým preto, že sú vyrobené z prírodného materiálu, ktorý blahodarne pôsobí na našu pohodu a zdravie. Sú tiež mimoriadne ekologické. Výhodou zrubového domu je rýchla výstavba. 
    Odborný článok 1634
    zrub
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    1. Zruby – výhody

    1.1. Zrub je ekologický

    Bývanie v masívnom drevenom dome je mimoriadne zdravé, pretože drevo je prírodný materiál, ktorý svojou vôňou, farbou aj štruktúrou dobre vplýva na našu pohodu. Drevené stavby samy regulujú vlhkosť vzduchu v interiéri a zabraňujú aj vzniku plesní. V drevenom zrube sa cítime príjemne už pri teplote 18 °C a po drevenej podlahe môžeme chodiť naboso. Práve preto je na vykurovanie potrebné menej energie ako pri klasickej, murovanej stavbe.

    1.2. Dlhá životnosť zrubu

    Správne a pravidelne udržiavané drevené zruby dosahujú dlhú životnosť, dokonca až 100 rokov, niektoré aj viac. Aby však váš zrub dosiahol dlhú životnosť, drevo, ktoré bude použité, musí byť predtým riadne ošetrené a chránené.

    1.3. Požiarna a seizmická bezpečnosť

    Drevená konštrukcia je vhodná aj na menej únosné podložia alebo do oblastí ohrozených zemetrasením, pretože je výnimočne ľahká. Drevo je, napriek opačným názorom, ohňovzdorné, pretože masívna guľatina ťažšie horí. Dokonca platí, že keď horná vrstva guľatiny zhorí a zuhoľnatie, zabráni ďalšiemu šíreniu ohňa do jadra dreva, čím sa zabezpečí dlhé obdobie statickej pevnosti a stability pred zrútením stavby. Drevené stavby sú odolnejšie proti požiaru ako stavby s oceľovými nosníkmi, ktoré sa v prípade požiaru aj napriek ochranným náterom začnú topiť.

    Drevo v porovnaní s oceľou alebo betónom preberá väčšie požiarne zaťaženie a pri požiari sa správa predvídateľnejšie.

    1.4. Zrub je rýchlo postavený

    Stavba zrubu z drevenej guľatiny je veľmi rýchla, keďže všetky prvky sú už vopred pripravené a na mieste sa potom jednoducho poskladajú. Zrub sa stavia na princípe montovanej stavby, pričom základová doska, prípadne suterén, je samozrejme železobetónová. Na betónový podklad sa potom ukladajú drevené guľatiny. Montáž zrubu je možné zrealizovať za dva-tri týždne a nasťahovať sa do neho je možné približne za 2 mesiace.

    Drevené guľatiny sa vždy ukladajú na železobetónovú základovú dosku
    Drevené guľatiny sa vždy ukladajú na železobetónovú základovú dosku

    2. Nevýhody dreveného zrubu

    2.1. Údržba dreveného zrubu je náročná

    Všetky drevené konštrukcie vyžadujú pravidelnú údržbu, údržba zrubu je obzvlášť náročná kvôli špeciálnemu, masívnemu drevu alebo drevenej guľatine. K správnej údržbe zrubu patrí pravidelné ošetrenie a natieranie fasády ochrannými nátermi, aby sa predišlo znehodnoteniu vplyvom vlhkosti, slnečného žiarenia a iných vplyvov.

    Každý zrub musí mať dostatočne veľký presah strechy, aby na fasádu nepadal dážď.

    2.2. Zruby sú citlivé na škodcov

    Zruby sú citlivé na škodcov, akými sú termity a drevokazný hmyz. Nevyhnutné sú pravidelné kontroly a preventívne opatrenia. Ak by sme náhodou videli nejakého škodcu, musíme ihneď konať, aby nedošlo k premnoženiu. Keďže škodcovia často žijú v drevenej konštrukcii zrubu, často si ich ani nevšimneme. Treba dávať pozor, na podlahe môžete nájsť malé hromádky dreveného prachu, ktoré sa objavujú vždy na rovnakých alebo podobných miestach a upozorňujú na prítomnosť červotoča.

    2.3. Obmedzenia v priestorovej organizácii

    Keďže ide o špecifickú stavbu z guľatiny, musíme počítať s niektorými obmedzeniami. Jedným z takýchto obmedzení sú menšie rozpätia stropov, železobetónová doska umožňuje väčšie rozpätia. Zrub sa teda spravidla skladá z niekoľkých menších miestností, takáto pôdorysná organizácia je podmienená a diktovaná spôsobom výstavby. Izby väčšie ako 35 m2 sú zriedkavé, pokiaľ nie sú drevené guľatiny kombinované s drevenými nosníkmi z lepeného dreva alebo niečoho podobného. Kombinácia drevených guľatín a železobetónovej dosky sa neodporúča kvôli vlhkosti a veľkej hmotnosti betónu.

    3. Drevené zruby – cena

    Cena dreveného zrubu je, čo sa ceny samotného materiálu týka, porovnateľná s cenou domu z lepeného dreva, samotná stavba je však náročnejšia a tým aj o niečo drahšia. Cena dreveného zrubu s podkrovím a s izoláciou z vnútornej strany je 700 - 1300 EUR/m2. Hoci je rozšírený názor, že zruby sú vhodné len ako víkendové domy, v posledných rokoch pribúdajú ľudia, ktorí zmenili svoj názor. Čoraz viac je tých, pre ktorých sú zruby vysnívaným domom. 

    Odborný článok 1634
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy?

    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy
    8.6
    0

    Mária Balozava


    9.7
    0

    Lumber HOUSE


    9.2
    0

    Vlaro, s.r.o.


    8.7
    0

    Radovan Kendereš EBEN


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené