Pre oblasť

    Detská izba - trendy v zariaďovaní

    Článok si prečítalo viac ako 1754+ používateľov
    Detský svet je plný vzrušujúcich udalostí, neustálych zmien a pohybu. Slovami pohyb, dianie a zmena by sme mohli opísať moderné trendy v zariaďovaní detských izieb. Detská izba by mala vychádzať z potrieb detí, preto je potrebné starostlivo ju naplánovať a zariadiť. Pri zariaďovaní detskej izby je dôležité, aby vaše dieťa, priestor a nábytok tvorili harmonický celok, v ktorom sa budú tí najmenší cítiť skvele.
    Odborný článok 1754
    detska izba
    Máme 922 realizátorov v oblasti Detské izby:

    1. Pastelové farby

    Čiernobiele kombinácie detských izieb, ktoré donedávna prevládali, dnes vystriedali pastelové farby, nežné tóny, najpochmúrnejšou farbou medzi nimi je sivá. Dekoratívne prvky v detských izbách sa stávajú prvkami každodenného života, kvety, oblaky. Kreslení hrdinovia, ktorí predstavujú každoročný trend vo všetkých oblastiach detskej hry, pomaly ustupujú iným riešeniam. Dalo by sa povedať, že takto detské izby zostávajú dlho aktuálne a nepotrebujú neustále meniť dekoračné a iné prvky.

    2. Prírodné materiály

    Materiály na výrobu nábytku sa vracajú k prírode, drevo sa opäť stáva aktuálnym a veľmi aktuálna je aj široká a pestrá paleta prírodných tkanín rôznych odtieňov (koberce, úložné koše...). Je zaujímavé, ako sa svet na jednej strane modernizuje a mechanizuje a na druhej strane sa vracia k začiatkom. Dôležitým pri výbere materiálu na nábytok do detskej izby je jeho trvanlivosť, odolnosť a údržba.

    Odborná rada zo spoločnosti A-STUDIO

    1. Ako by podľa Vás mala vyzerať detská izba?

    Ako dizajnérka som konfrontovaná s detskou izbou, ktorú vytváram pre konkrétne dieťa. A tak som sa pustila do písania všeobecných pravidiel. Popísala som toho veľa, ale nakoniec z každej mojej predstavy a pokusu o zovšeobecnenie na mňa vyskočilo slovo MULTIFUNKČNÁ. Lebo musí spĺňať také množstvo funkcií ako ani jeden z priestorov v byte, alebo dome. Je priestorom pre oddych, hru, štúdium. Väčšinou to nie je najväčšia izba v byte alebo v dome. Tak ako na to?

    Ak sa rozhodnete využiť dizajnéra, tak ten Vám iste poradí, aby ste si v prvom rade vyjasnili, pre aké dieťa  sa bude izba navrhovať. Iná bude pre teenagera, iná pre dieťa do 10 rokov. Iná pre chlapca, iná pre dievča. Určite spoločne zohľadníte nielen veľkosť interiéru, jeho svetlosť, využitie, ale aj záľuby dieťaťa a ak je to teenager, tak aj jeho priania... V neposlednom rade by mala byť detská izba koncepčným a ideovým pokračovaním interieru celého domu, čiže všetky miestnosti by mali v byte, alebo dome vytvoriť harmonický celok.

    Ak zovšeobecním rady, tak by poradila rodičom kvalitnú posteľ s kvalitným matracom (radšej väčšiu), lebo deti aj mladí ľudia preferujú veľké tzv. vyvaľovacie postele, ak to priestor izby dovolí. Dôležitý je pracovný stôl, dostatočne veľký a s ergonomickou stoličkou. Nábytok by som odporučila modulárny, aby bol flexibilný s možnosťou prispôsobiť sa zmenám. Pri výbere materiálov sa prikláňam k trošku drahším prírodným materiálom. Tak môžeme aj prostredím ovplyvňovať a viesť svoje deti k vnímaniu krásy.

    2. Aké sú farebné trendy v detských izbách pre rok 2022?

    Farebnosť detskej izby alebo materiálov v nej použitých by som zhrnula do jedného slova NEUTRÁLNE. Veď do tohto priestoru, ktorý vytvoríme, príde množstvo drobností napr. hračiek, fotiek, políc s knihami..., takže tam nakoniec bude veľmi pestro a farebne. Neutrálne farby sa dajú doplniť kobercom, závesom, vankúšmi, doplnkami. Čiže relatívne za málo peňazí vieme do budúcnosti výmenou týchto doplnkov zmeniť výzor celej izby. A tak môže izba spolu s našimi deťmi rásť a meniť sa. Ak by ste sa rozhodli pre výraznú farbu, odporučila by som ju použiť maximálne na jednej stene. Výrazne farby sa jednak opozerajú a zároveň zmenšujú priestor. Vyhýbajte sa aj práve aktuálnym a módnym farbám. Inak každý kto vašu izbu, byt, dom navštívi, bude presne vedieť, kedy ste priestor robili. Tieto tzv. moderné trendové farby sa viac hodia na stránky časopisov ako pre život. 

    3. Ako by mal vyzerať priestor pre hru a na čo treba dať pozor pri zariaďovaní detskej izby?

    Pravdou je, že priestorom pre hru je pre deti do určitého veku celý byt či dom. Takže nie som veľmi za nejaké špeciálne miesta vytvorené pre hru (šmýkačky v izbách a pod.).

    Svoje deti inšpirujeme celým svojím bytím, svojím vkusom i spôsobom života. Kopírujú nás, na to nazabudnime! Vytvorme im priestor pre hru, ale aj hranice. Buďme im príkladom, chcime po nich len to, čo sami dodržiavame. Ak sa chcú hrať tam kde sme my, tešme sa z toho. Ale naučme ich, že po skončení hry je miesto, kam sa majú hračky vrátiť a uložiť. Časom si väčšie deti osvoja priestor a budú viac vyžívať „svoju izbu". Ale kým sú malé, ihriskom je celý priestor domu, alebo bytu a tak to má byť.

    Odbornú radu poskytla pani Andrea Uhrinová, spoločnosť A-STUDIO

    3. Modulárne systémy

    Pri nábytku sa do popredia dostávajú modulárne systémy, ktoré poskytujú možnosť individualizácie, rôznych kombinácií a jedinečného dizajnu. Do centra pozornosti sa posúva jednotlivec a jeho potreby. Nábytok by mal byť klasický a ako taký staviť na prírodné materiály a jednoduché rovné línie.

    4. Ochrana

    Deti sú takmer nepretržite v pohybe a často si neuvedomujú nebezpečenstvá, ktoré na ne pri hre číhajú. Práve preto mnohí renomovaní výrobcovia majú vo svojej ponuke najrôznejšie výrobky určené na ochranu detí. Také sú napríklad chrániče rohov (chránia deti pred poranením o rohy stola alebo iného nábytku), postranné nárazníky do detskej postieľky, ochrana do elektrických zásuviek (znižuje nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom, lebo bráni deťom strčiť prst do zásuvky), uzávery na úchytky dvierok  na nábytku (pre dvojkrídlové dvere), bezpečnostné pásy (zabránia, aby sa napr. skriňa, na ktorú sa dieťa šplhá, prevrátila naň), bezpečná ochrana proti privretiu  prstov dieťaťa do dverí, chráni aj proti zabuchnutiu dverí prievanom, obojsmerná brzda dverí (vkladá sa pod dvere a udržiava ich v požadovanej pozícii) a všeličo iné.

    Odborný článok 1754
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Detské izby?

    Máme 922 realizátorov v oblasti Detské izby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 922 realizátorov v oblasti Detské izby
    9.8
    0

    SALDOOR - Ján Trecák


    9.4
    0

    Jozef Kandra SHIP J&J


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    8.8
    0

    PEKRA, spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené