Pre oblasť

    Drevený prístrešok alebo pergola

    Článok si prečítalo viac ako 1200+ používateľov
    Prístrešok patrí medzi najpraktickejšie, ale zároveň veľmi často zanedbávané architektonické prvky, ktoré môžu zdobiť verejné budovy aj obytné domy. Prístrešky od pradávna slúžili ako úkryt pre ľudí a ich majetok. Dnes ich často nachádzame nad vchodmi do budov a používame ich na ochranu našich automobilov na dvoroch bez garáže. Moderné technológie a pracovné postupy poskytujú nespočetné množstvo príležitostí vo všetkých oblastiach života, a to aj v situácii, keď uvažujete o tom, či by nebolo vhodné postaviť prístrešok na vašom dvore. Prístrešky môžu byť v rôznych tvaroch a v rôznych prevedeniach, v článku pozornosť venujeme drevenému prístrešku.
    Odborný článok 1200
    dreveny pristresok
    Máme 1199 realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky:

    1. Drevený prístrešok a pergola: strecha

    1.1. Drevený prístrešok má strechu

    Drevený prístrešok má zvyčajne pevnú strechu, ktorá poskytuje úplnú ochranu pred dažďom, slnkom a inými poveternostnými vplyvmi. To znamená, že je úplne zastrešený a umožňuje použitie za každého počasia. Drevený prístrešok slúži predovšetkým na ochranu a zakrytie určitého priestoru.

    1.2. Drevená pergola je otvorená

    Drevená pergola má otvorenú konštrukciu pozostávajúcu z trámov umiestnených horizontálne a vertikálne v rovnakých rozstupoch. Takáto otvorená štruktúra umožňuje voľné prúdenie vzduchu, prechod slnečného žiarenia a tepla, ako aj zrážok. Pergola sa považuje za vhodnejšiu z estetického hľadiska, pretože pôsobí príjemnejšie a ponúka polotieň, ale nie je vhodná na úplnú ochranu pred poveternostnými vplyvmi.

    Drevený prístrešok je vynikajúcou ochranou automobilu pred všetkými poveternostnými vplyvmi
    Drevený prístrešok je vynikajúcou ochranou automobilu pred všetkými poveternostnými vplyvmi

    2. Na čo slúži drevený prístrešok a drevená pergola?

    2.1. Drevený prístrešok chráni pred poveternostnými vplyvmi

    Je určený hlavne na ochranu pred poveternostnými vplyvmi, akými sú dážď, slnko a sneh. Dá sa využiť ako zastrešený priestor, ktorý môžete obohatiť sedačkou, jedálenským stolom alebo iným záhradným nábytkom. Drevené prístrešky sú funkčnejšie, a preto sa považujú za vhodnejšie na použitie za každého počasia.

    2.2. Drevená pergola vytvára tieň

    Pergola slúži predovšetkým na vytvorenie zatienenej plochy a je akýmsi estetickým prvkom v exteriéri. Môže slúžiť aj ako opora pre popínavé rastliny, napr. vinič, ktoré vytvárajú prirodzené tienenie, menej na ochranu pred počasím. Pergola vám umožní užívať si pobyt na čerstvom vzduchu.

    3. Prečo sú drevené prístrešky a pergoly také obľúbené?

    Drevené prístrešky majú dlhú históriu, a aj v dnešnej dobe sú mimoriadne obľúbené pre ich šetrnosť k životnému prostrediu a jednoduchosť opracovania dreva. Vlastnosti dreva umožňujú vyhotoviť ľahkú skeletovú konštrukciu a poskytujú nekonečné možnosti  dizajnu - tvaru, veľkosti, kombinácií. Avšak, jeden z problémov, ktorý môže nastať v tomto zmysle, je ohýbanie konštrukcie pri nedostatočnom vysušení dreva a pri väčších hrúbkach dreva. Väčšina týchto problémov sa dnes rieši lepenými konzolami, ktoré sú vhodné aj pre väčšie rozpätia.

    4. Akú strešnú krytinu môže mať drevený prístrešok?

    Na drevený prístrešok môžu byť použité všetky druhy strešných krytín. Aký druh si zvolíme,  závisí predovšetkým od sklonu strechy. Strechu dreveného prístrešku možno urobiť z klasickej škridly, trapézového plechu alebo polykarbonátových panelov prepúšťajúcich svetlo. Je tiež potrebné vziať do úvahy možnosti rozťahovania a skrúcania konštrukcie, ktoré môžu mať vplyv na zastrešenie.

    Drevená pergola vytvára vynikajúci tieň
    Drevená pergola vytvára vynikajúci tieň

    5. Aký tvar by mal mať drevený prístrešok?

    Tvar konštrukcie je daný materiálom a okolím. Ak má dom jednoduchší dizajn, redukované tvary a farby, potom prístrešok môže byť extravagantnejší, ak však vynikne samotný dom, odporúča sa, aby prístrešok bol riešený neutrálnejšie, aby nezatienil jeho krásu. Moderný prístrešok má väčšinou rovné línie, je jednoduchý, no stále esteticky dokonalý.

    6. Stavebné povolenie na prístrešok

    Či budete potrebovať stavebné povolenie na vyhotovenie prístrešku, to predovšetkým závisí od jeho veľkosti. Na bežný prístrešok, ktorého zastavaná plocha nebude presahovať 25 m2 a výška bude menšia ako 5 m, stavebné povolenie nie je potrebné. Podľa stavebného zákona je prístrešok klasifikovaný ako jednoduchá (drobná) stavba, ktorá plní doplnkovú funkciu a neovplyvní podstatne životné prostredie. Predsa odporúčame, aby ste sa pred realizáciou akéhokoľvek prístreška dobre informovali, preverili si platné predpisy, aby ste sa tak vyhli možným nepríjemnostiam. 

    Odborná rada zo spoločnosti POLGÁR DREVOSTAVBY

    1. Prečo odporúčate práve prístrešok z dreva, ake má výhody, resp. nevýhody?

    Výhody - Drevo je s prírodných materiálov najobľúbenejšie. Drevo v stavebných konštrukciách disponuje vynikajúcimi mechanickými vlastnosťami a veľmi dobrým pomerom únosnosti konštrukčných prvkov k ich hmotnosti.

    Nevýhody - Drevo je finančne náročnejšie, keďže ide o prírodný materiál. Drevené prístrešky takisto vyžadujú pravidelnú starostlivosť, aby sa zabezpečili čo najlepšie vlastnosti materiálu po čo najdlhšiu dobu.

    2. Z akého dreva sú vyrobené Vaše výrobky?

    Naše prístrešky su vyrábané výlučne so smrekového dreva KVH alebo BSH, masívne konštrukčné hranoly, po dĺžke nadpájané, vyrobené zo severského smreku tej navyšej kvality.

    3. Ako treba pripraviť podklad pod záhradnú chatku alebo garáž?

    Pre správny podklad pre garáž alebo záhradnú chatku môžete použiť liaty betón, prípadne betónové tvárnice z ktorých vytvoríte dosku, prípadne vybetonujete základové pätky.

    4. Ako sa pohybuju ceny drevených prístreškov?

    Cena závisí od mnohých faktorov, každý pristrešok je špecifický. Závisí najmä od veľkosti prístrešku, od použitia materiálov a požiadaviek majiteľa. Ceny sa môžu pohybovať od 1500 do 20 000 eur.

    Pán Patrik Polgár, spoločnosť POLGÁR DREVOSTAVBY

    7. Koľko stojí drevený prístrešok a koľko pergola?

    Cena prístreškov alebo pergol závisí od konštrukcie, veľkosti, materiálu a strešnej krytiny. Konzolové prístrešky sú vo všeobecnosti drahšie než voľne stojace, lebo si vyžadujú rozsiahlejšiu prípravu a dodatočné stavebné práce. Prístrešok pre dve autá, s veľkosťou 6 m × 5 m, s konštrukciou z masívneho dreva a zastrešením môže stáť 3 000 EUR a viac. Za drevené prístrešky so sedlovou strechou pokryté tegolou, plechom alebo polykarbonátom, spolu s dodávkou a montážou, zaplatíte 100 do 200 EUR/m2.

    Ak máte záujem o vyhotovenie prístreška alebo pergoly, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozve firma s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 1200
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky?

    Máme 1199 realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1199 realizátorov v oblasti Drevené prístrešky, altanky
    8.6
    0

    Mészáros rent & shop s.r.o.


    10
    1

    BK Mont s.r.o.


    10
    0

    HOLÁSEK & KMEŤO s.r.o.


    9.7
    0

    NOVARA Services s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené