Pre oblasť

    Ako sa navrhujú moderné domy?

    Článok si prečítalo viac ako 1034+ používateľov
    Tvar domu by mal byť pekný na prvý pohľad, no nie na úkor jeho úžitkovej hodnoty. Nie je potrebné hneď sa rozhodnúť, že dom má byť veľký, neobyčajný alebo možno v tvare kocky. Treba zvážiť, aký priestor by sme chceli v dome mať, začať s navrhovaním  jednotlivých miestností, a potom sa rozhodnúť, aký dizajn by vyhovoval našim potrebám, želaniam a možnostiam a zároveň aby ladil s prostredím.
    Odborný článok 1034
    moderny dom
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    Často si mylne myslíme, že môžeme nahliadnuť do katalógu typových domov a povedať si: „Takýto tvar domu chcem.“ To však v žiadnom prípade nie je dobré riešenie. Prečo? Tvar domu vychádza z jeho použiteľnosti. V konečnom dôsledku môže byť váš domov podobný  tomu, ktorý ste videli na obrázku. Najprv treba určiť, aké miestnosti a priestory chceme mať v našom novom dome. Potom si musíme predstaviť, ako tie priestory budú prepojené s terasou,  exteriérom. Potom sa treba pozrieť na okolie a položiť si otázku: „Ako by môj dom najlepšie splynul s prostredím?“ Nemôžeme postaviť dom v tvare kocky, ak dom v takom tvare nie je nikde v okolí. Nemôžeme postaviť ani vežu, pretože náš dom nie je hrad  alebo kostol. Pri každom rozhodnutí o tvare domu si musíme položiť otázku: „Prispeje toto rozhodnutie k využiteľnosti domu a bude vyhovovať priestoru?“ Vždy musíme myslieť na dôsledky, tiež na prípadný dodatočný priestor alebo prístavby na pôvodný tvar domu. Návrh domu vám urobí vybraný architekt, no treba mu pomôcť a usmerniť ho.

    1. Moderný dom v tvare kocky

    Mnohí zastávajú názor, že domy v tvare kocky sú záležitosťou architektov, ktorí inklinujú k  „modernej“ architektúre. Jednoduchý dizajn domu bez hrán, doplnkov ako sú prístrešky a rôzne prístavby je však veľmi užitočný a pochádza z tradičnej architektúry. „Škatuľovitý“ dom sa stavia najjednoduchšie, spotrebuje sa najmenej materiálu. Navyše budeme mať menšie tepelné straty (menšie náklady na vykurovanie a chladenie). Mnoho ľudí si myslí, že dom v tvare kocky je nudný. Je to pravda? Stačí sa pozrieť na krásne staré osady, kde sú domy naukladané vedľa seba ako škatule a spolu tvoria priestor, ktorý je atraktívny a zďaleka nie nudný.

    Vo všeobecnosti, najdôležitejšie výhody a nevýhody tejto formy konštrukcie sú:

    • + menšie tepelné straty,
    • + jednoduchá výstavba,
    • - bez možností pre terasy, balkóny, prístrešky,
    • - forma pôsobí „nudne“, v priestore pôsobí bezvýrazne.

    2. Rozsiahly dom

    Každý dom potrebuje balkóny, terasy, prístrešky. Sú to priestory, ktoré budeme často využívať. Nie je však potrebné stavať prístrešok alebo veľkú terasu, ktorá vyčnieva z domu. S architektúrou môžeme urobiť veľa. Čo to znamená? Napríklad váš budúci dom môže pozostávať z dvoch alebo viacerých „škatúľ“. Spodná „škatuľa“ prízemia môže byť väčšia ako horná „škatuľa“ prvého poschodia. Tým sa otvára možnosť na zriadenie veľkej a krásnej terasy. Na druhej strane môže vrchné poschodie trochu „prečnievať“, tým sa získa veľký krytý priestor bez toho, aby sme museli stavať prístrešok. S nápaditým architektonickým riešením môžeme vytvoriť krásne prostredie a veľmi užitočný priestor. Pripomeňte architektovi, že chcete, aby sa zaoberal aj riešeniami tohto druhu, to bude znamenať aj nasledovné:

    • + možnosti pre veľké terasy a prístrešky,
    • + tvar pôsobí rôznorodo, priestorovo „zaujímavo“,
    • - náročnejšia realizácia

    3. Dom nepravidelného tvaru

    Takmer každý z nás, kto niekedy premýšľal o tom, aký dom by chcel mať, zvyčajne na papieri nakreslil obdĺžnik pre obývačku a potom ďalší obdĺžnik pre jedáleň a kuchyňu. Neskôr pridal ďalšie obdĺžniky pre izby, spálne a balkóny. Zvnútra by bol priestor využiteľný a zvonku by dom pôsobil ako améba, priestor pridaný vedľa priestoru. Preto pri plánovaní vnútorných častí domu treba mať na zreteli ako dom bude vyzerať zvonku.

    Keď sa však majiteľom dom zdá príliš „nudný“, ľahko sa rozhodnú „ozdobiť“ ho väčšími či menšími prístreškami, balkónom, terasou alebo oknom či vikierom na streche. Mnoho ľudí žiada pokrývača, aby pridal nejakú ozdobu na streche alebo aby majster fasádnik urobil okraje okolo okien.

    K takémuto domu nemôžete pridať nič viac bez toho, aby to nepôsobilo gýčovito. Taký dom sa viacej nemôže ani prestavať. Tým, že pôdorys domu je v tvare améby, zakrivený a nepravidelného tvaru, dochádza k veľkým tepelným stratám. Navyše je potrebné odrátať nemalé peniaze za komplikované detaily spojov všetkých striech a prístreškov, ktoré časom  začnú zatekať.

    Preto pri každej prístavbe domu si musíme položiť otázku, ako to prispeje k jeho využiteľnosti. Pri návrhu domu sa treba riadiť jednou myšlienkou, nepridávať rôzne prvky raz sem raz tam.

    • viac nákladov
    • veľké tepelné straty
    • v rozpore s priestorom
    Aj takáto stavba môže byť moderná
    Aj takáto stavba môže byť moderná
    Odborný článok 1034
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    8.7
    0

    expo AIR, s.r.o.


    8.7
    0

    SBN Design s.r.o.


    8.7
    0

    Studio 26 - Ing. arch. Samuel Denis Tomko


    9.5
    0

    PKP s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené