Pre oblasť

    Socha legionára v Seredi

    Článok si prečítalo viac ako 3606+ používateľov
    Staršie generácie Seredčanov si určite pamätajú na takmer tri a pol metra vysokú sochu Legionára, historický pamätník, ktorý bol slávnostne odhalený 30. júna 1929 pred obecným domom a odvtedy dominoval na Hlavnom námestí. Socha legionára bola symbolom vďaky bojovníkom – legionárom, ktorí padli v roku 1919 v bojoch o Československú republiku. Autormi tohto pamätníka boli akademickí sochári Jozef Pospíšil a Vojtech Ihriský.  Zaujímavosťou seredskej sochy legionára je, že je to jediný taliansky legionár na Slovensku, iných tu niet. V okolí Serede padli najmä talianski, francúzski a ruskí legionári.
    Socha legionára v Seredi pred obecným domom v roku 1929
    Socha legionára v Seredi pred obecným domom v roku 1929

    O tridsať rokov neskoršie, pred oslavami 1. mája 1959, socha bola z námestia odstránená z ideologických dôvodov. Desať rokov ležala kdesi v kasárňach, aby sa v roku 1969 stratila, podľa svedectiev občanov Serede zakopali ju pri Váhu na mieste, ktorému tu hovoria Konská jama.

    Seredskí nadšenci, pamätníci, aj organizácie mesta sa po roku 1989 pokúšali sochu viackrát nájsť a opätovné ju vztýčiť. Keďže žiaden pokus nepriniesol želané ovocie, zrodila sa idea o návrat legionára v podobe vytvorenia kópie.

    Samotná realizácia Pomníka legionára sa začala v roku 2019. Projekt trval viac ako dva roky a bol výsledkom cezhraničnej spolupráce Slovenskej aj Českej republiky (mesta Sereď, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany ČR a Nadácie M. R. Štefánika, všetky uvedené organizácie sa dohodli na spolufinancovaní). Jeho kompletná organizácia bola zabezpečená Mestským úradom v Seredi. Na zhotovenie diela mesto Sereď vypísalo verejnú súťaž, ktorú vyhrala spoločnosť Šmigrovský s. r. o.  

    Výroba sochy trvala 11 mesiacov. Všetky časti sú vyrobené z minerálneho kompozitu vo výraze pieskovca. Podstavec je vysoký 3 metre a socha 3,5 m, celková váha sochy je cca 2,7 tony, váha samotného podstavca je cca 7 ton. Povrch sochy je farebne pripatinovaný a fixovaný hydrofóbnym náterom. Súčasťou podstavca je aj pôvodný text v jeho dnes už nie spisovnej gramatickej úprave a erb, ktorý na origináli nebol (vyžiadal si ho spoluinvestor z Českej republiky, ktorý sa aktívne podieľal na tomto procese).

    Po viac ako šiestich desaťročiach monument sa vrátil späť na svoje pôvodné miesto v tvare repliky. Vytvorenie a následné osadenie pamätníka na znak úcty československým legionárom bolo realizované podľa dostupnej dokumentácie a dobových fotografií.

    Pomník padlým legionárom pred Obecným domom v Seredi na pohľadnici z roku 1934
    Pomník padlým legionárom pred Obecným domom v Seredi na pohľadnici z roku 1934

    Pamätník legionára, umiestnený pred Mestským úradom v Seredi, bol slávnostne odhalený 26. októbra 2021. Replika bola vyhotovená v reštaurátorskej dielni rodiny Šmigrovských. 

    Pán Šmigrovský, inak Seredčan, v rozhovore pre Seredské noviny stručne uviedol postup prác, z ktorého sa dozvedáme, že musel detailne študovať výstavbu originálnej sochy, k dispozícii mal množstvo dobových fotografií, na základe ktorých vytvoril model legionára v mierke 1 : 1. Potom vytvoril železnú kostru, na ktorú bola nanesená hmota tvarov pomocou odľahčených materiálov. Najprv budoval hrubé objemy tvarov, sledujúc najmä uhly. V priebehu modelovania pravidelne študoval zobrazenie dobových vojenských odevov. Socha je vymodelovaná zo šamotovej hliny, na ktorú bola nanesená vrstva lukoprénu, ktorá detailne opisuje vymodelovaný tvar. Na zamedzenie deformácií bola vytvorená sadrová kapsla. Následne realizoval skúšky minerálneho kompozitu tak, aby svojim charakterom a farebnosťou čo najviac evokoval pieskovec. Po vyzretí materiálu a vybraní z formy cizeloval jemné detaily, aby sa dosiahol požadovaný výsledný výraz. Ako povedal, nebola to reštaurácia, ale tvorba nového diela z 2D do 3D podľa dostupných fotografií.

    V minulosti bola socha dominantou námestia, od tejto udalosti bude určite jedným zo symbolov Serede.

    Zdroje: 

    - Mesto Sereď - Sereďské novinky

    3606
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené