Pre oblasť

    Interiérový dizajn

    Článok si prečítalo viac ako 937+ používateľov
    Pri každom zariaďovaní nového bytu alebo domu je dôležitý interiérový dizajn. Potrebné je prihliadať na to, že príbytok, v ktorom pravdepodobne strávite zvyšok svojho života, má byť odrazom vášho životného štýlu, vašich zvykov a potrieb, pretože len tak sa v ňom budete cítiť pohodlne a útulne. Podobná je situácia v prípade, že byt či dom máte zariadený, ale vás unavuje jeho starý vzhľad, a radi by ste vykonali nejaké zmeny. Alebo na dome máte nepoužívané podkrovie, ktoré chcete pozmeniť na obytný priestor a neviete si s tým dať rady. Každý priestor určený na bývanie, alebo na akékoľvek iné činnosti, by mal byť nielen pekný, ale aj funkčný a efektívne využitý. Pritom, nie každý si vie vybrať správne kombinácie farieb, materiálov, nábytku a rozličných detailov do interiéru. Ak patríte aj vy do tejto skupiny ľudí, odporúčame vám opýtať sa na názor interiérového dizajnéra alebo architekta.
    Odborný článok 937
    moderna obyvacka
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    Interiéroví dizajnéri sú osoby, ktoré disponujú množstvom rôznych informácií súvisiacimi s najnovšími trendami a novinkami na trhu, keď ide o úpravu interiéru, vedia odporučiť správny výber materiálov alebo dodávateľov.

    Ak zistíte, že sami nezvládate zariadiť svoj príbytok a že budete musieť vyhľadať pomoc odborníka na interiérový dizajn, čo môžete vlastne od neho očakávať a požadovať? Ako premeniť vaše predstavy ideálneho bytu na realitu? Každý interiérový dizajnér má svoj vlastný štýl a schopný je viac či menej prispôsobiť sa vašim želaniam.

    Interiérový dizajn zahŕňa niekoľko fáz, ktoré zabezpečujú maximálnu kvalitu nápadu a prevedenia.

    Keď si vyberiete architekta alebo dizajnéra pre interiérový dizajn, čo najpodrobnejšie mu popíšte svoje priania, očakávania a predovšetkým ho informujte, aký je rozpočet, ktorý máte k dispozícii. Zohľadnite to, čo sa deje vo vašom živote, tiež váš životný štýl, očakávania do budúcnosti, záľuby vás a vašich detí a iné. Všetko sa začína vypracovaním návrhu – plánovaním. Interiérový dizajnér, resp. architekt musí vedieť, o aký priestor ide, urobí presné meranie, na základe ktorého nakreslí náčrt bytu. Okrem vzhľadu zváži profesionálny dizajnér aj funkčnosť priestoru. Aké je spojenie medzi kuchyňou a jedálňou? Poskytujú izby dostatok súkromia? Kde budete ukladať topánky? Je to iba niekoľko z milióna problémov, ktoré je potrebné zvážiť.

    Najskôr je potrebné zabezpečiť funkčnosť celého príbytku. Nasleduje funkčnosť jednotlivých miestností s dôkladným umiestnením nábytku.

    Ak to finančné zdroje dovolia, počíta sa aj s nábytkom na mieru, ktorý umožňuje maximálne využitie priestoru.

    Na základe zhromaždených informácií architekt alebo dizajnér pripraví výkres, ktorý presne zapadne do vašich očakávaní.

    V súčasnosti interiéroví dizajnéri majú možnosť vypracovať dvojrozmerné a 3D výkresy, pomocou ktorých si ľahšie predstavíte konečný vzhľad priestoru.

    Môže pripraviť viac návrhov interiérovej úpravy. Na niekoľkých stretnutiach s dizajnérom si na základe variácií a vzorov, ktoré pripravil, zvolíte polohu a vzhľad nábytku, farby stien a ďalšie materiály a dekorácie, osvetlenie...

    Odborná rada zo spoločnosti LUAL studio, s.r.o.

    1. Prečo by sme mali zveriť dizajn interiéru do rúk odborníkovi?

    Dizajnér je človek, ktorý dizajn vyštudoval a praxou získal odborné skúsenosti pri zariaďovaní interiéru. Je to človek, ktorý sa interiérom venuje každý deň-je to jeho práca. Vie vybrať vhodné materiály, skombinovať ich a zhmotniť predstavy klientov do ich vysnívaného interiéru. Dizajnér by mal vedieť nielen interiér navrhnúť ale ho aj zrealizovať, lebo návrh je jedna vec a realita druhá. Nie všetci dizajnéri ponúkajú aj realizácie. Keďže dizajnér má väčší prehľad v tomto odbore, často krát vie klientom ušetriť peniaze a hlavne čas.

    2. Aké sú teraz najvýraznejšie módne trendy v interiérovom dizajne?

    Tento rok je stále preferovaný prírodný štýl. Tak ako sa vracia aj ľudstvo a svet k prírode, kedy riešime globálne otepľovanie a klimatické zmeny, tak aj v tomto odvetví sa ľudia vracajú k prírodným materiálom, používa sa stále kameň, betón, v látkach ľan, veľa zelene. Vraciame sa aj k retro štýlu a veľmi obľúbený je aj boho štýl. Naše štúdio má veľmi rado aj nestarnúci hotelový štýl.

    3. Ktoré sú farebné trendy v roku 2022 v interiéri?

    Čo sa týka farebných trendov na tento rok okrem teda tých jemných a zemitých tónov sú veľmi populárne aj farby. Ako každý rok - firma Pantone vyhlasuje farbu roka, tak tento rok sa ňou stala farba „very peri“. Je to kombinácia farieb modrej a červenej. Rad odborníkov vybral túto farbu, lebo vzbudzuje optimizmus, ktorý  je tak potrebný po dobe, kedy svet bojuje proti pandemickej kríze.

    Pani Lucia Morvayová, spoločnosť LUAL studio, s.r.o.

    Výber farby stien v jednotlivých priestoroch je veľmi dôležitý. Zdá sa, že svetlé odtiene zväčšujú priestor, zatiaľ čo tmavé ho zmenšujú. Takto je možné meniť šírku, dĺžku a výšku priestoru. Farba tiež ovplyvňuje pocit tepla. Studené farby zdanlivo miestnosť ochladia, zatiaľ čo teplé farby ju zahrejú. Odporúčame vám vyhnúť sa miestnostiam s nasýtenými farbami alebo nimi vyzdobiť iba jednu stenu. Pre skutočne moderný vzhľad najvhodnejšie sú farby, ktoré ladia s podlahovými krytinami, nábytkom a ďalšími prvkami.

    Podobne treba postupovať aj pri výbere podlahových krytín do jednotlivých miestností, obkladov na steny, nábytku, doplnkov podľa toho, aký štýl bude prevládať v zariaďovaní vášho príbytku. Dôležitý je konečný výsledok, správna kombinácia farieb a textúr.

    Podobná je situácia aj keď ide o rekonštrukciu domu alebo bytu. Ak ste v oblasti rekonštrukcie bytu alebo domu nováčikom alebo ak na to nemáte dostatok času, odporúčame vám tiež najať si architekta alebo interiérového dizajnéra, ktorý tieto práce bude koordinovať. Mnoho interiérových dizajnérov má svojich osvedčených dodávateľov, ktorí môžu zaručiť kvalitu vykonanej práce.

    Keď ide o zariaďovanie bytu alebo domu, prípadne iba jednotlivých miestností, vypracovanie návrhu interiérovým dizajnérom (nakreslenie spálne, detskej izby, kúpeľne alebo kuchyne) samozrejme niečo stojí, predsa vám odporúčame tento krok nepreskočiť, pretože poskytuje najlepší spôsob prispôsobenia plánov vašim želaniam.

    Odborný článok 937
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.8
    0

    Róbert Ozoroczy - ZARIAĎ 6+


    9.7
    0

    STUDIO.IT, s.r.o.


    9.9
    0

    VIVS s.r.o.


    8.7
    0

    M.I.TECH, spol. s r.o. - Ateliér architektúry a dizajnu


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené