Pre oblasť

    Lešenie – cena prenájmu a montáže

    Článok si prečítalo viac ako 1601+ používateľov
    Lešenie je dočasná oceľová alebo drevená konštrukcia, ktorá sa využíva na pohyb osôb počas výstavby, rekonštrukcie a úprav budov, stavieb, sôch a podobne vždy, keď sa práce vykonávajú vo výške dva metre nad zemským povrchom. Môže sa inštalovať okolo stavieb, aj v ich vnútri. Malo by byť čo najjednoduchšie, bezpečné, s dostatočnou nosnosťou. Pretože lešenie je väčšinou potrebné len pri stavbe, kúpa lešenia sa neoplatí. Našťastie sa dá prenajať na dohodnuté obdobie za prijateľnú cenu, za zlomok jeho hodnoty.
    Odborný článok 1601
    fasadne lesenie 2
    Máme 488 realizátorov v oblasti Lešenie:

    1. Montáž lešenia a bezpečnosť práce

    Montáž lešenia je náročná a nebezpečná úloha, preto ju vždy prenechajte kvalifikovaným odborníkom. Použitie lešenia je povinné pri všetkých stavebných prácach nad dva metre výšky. Pred montážou sa určí osoba zodpovedná za dohľad nad montážou a demontážou lešenia a stavenisko sa primerane označí a chráni výstražnými tabuľami, ochrannými sieťami a reflexnými pásmi proti prístupu nepovolaných osôb. Pretože existuje veľa systémov lešenia, montáž vždy treba vykonať presne podľa pokynov výrobcu. Poškodené diely lešenia treba  okamžite vymeniť. Montáž prefabrikovaného lešenia je mimoriadne rýchla: fasádne lešenie pre rodinný dom je možné namontovať za niekoľko hodín.

    2. Lešenie – druhy

    2.1. Fasádne a stavebné lešenie a platformy (plošiny)

    Ide o najklasickejšie lešenie z kruhových kovových (oceľových) rúr upevnených príchytkami, ktoré sa používajú na všetky práce vo výške dva metre nad povrchom zeme. Používa sa tiež na konzoly, kužeľové rámy, bezpečnostné siete pre pokrývačov, vnútorné priechody a iné úlohy. 

    Klasické fasádne lešenie umožňuje efektívnu prácu na fasáde rodinného domu
    Klasické fasádne lešenie umožňuje efektívnu prácu na fasáde rodinného domu

    2.2. Modulové, priestorové a priemyselné lešenie

    Modulové lešenie je na rozdiel od klasického lešenia spájané rozetami a klinmi, čo umožňuje ešte rýchlejšiu montáž. Takéto lešenie sa používa na fasády, miestnosti, ako ochranné lešenie, nosná konštrukcia alebo závesné lešenie. Vhodné je najmä pri rekonštrukcii a obnove budov.

    2.3. Ochranné a bezpečnostné lešenia a platformy (plošiny)

    Pri práci vo výškach nie je dodatočná bezpečnosť nikdy zbytočná. Ochranné lešenie chráni pracovníkov, materiál a pracovné nástroje pred pádom z výšky. Chráni aj okoloidúcich pod samotnou konštrukciou. Používa sa hlavne pri práci na ulici alebo na iných frekventovaných miestach, ako sú tunely pre chodcov, ochranné prístrešky a lešenia.

    2.4. Pojazdné hliníkové lešenie na kolieskach

    Pohyblivé lešenie predstavuje efektívny spôsob, ako pokryť veľkú plochu vo výškach do 15 m, s relatívne malou konštrukciou, keďže lešenie sa presúva tam, kde práve prebiehajú práce. Používa sa hlavne v interiéri budov, keď je podlaha dostatočne rovná a stabilná.

    2.5. Prístupové schody, rebríky

    Na ľahší prístup a pohyb po murárskom lešení sa používajú rebríky, ktoré uľahčujú výstup a dodávku stavebného materiálu a vybavenia. Rebríky (prístupové schody) môžu byť súčasťou lešenia alebo môžu stáť ako samostatná veža.

    2.6. Pracovné platformy

    Pracovné plošiny sa používajú pri práci na stropoch. Tie sú bežné najmä pri renovácii a reštaurovaní starých stropov v kostoloch, palácoch, zámkoch a iných prestížnejších historických budovách.

    Pracovné plošiny uľahčujú prácu na vysokých stropoch
    Pracovné plošiny uľahčujú prácu na vysokých stropoch

    2.7. Ochranné siete, fólie a plachty

    Keď potrebujeme ochrániť okolie staveniska pred prachom, nečistotami či padajúcim materiálom, používajú sa špeciálne ochranné siete, fólie a plachty. Tie sa inštalujú na lešenie so špeciálnymi prvkami, ktoré zabraňujú roztrhnutiu a umožňujú prácu za každého počasia.

    2.8. Pódiá pre rôzne podujatia

    Koncerty pod holým nebom si často vyžadujú prefabrikované lešenie, ktoré sa postaví a odstráni extrémne rýchlo. Montované pódiá sa používajú na hudobné koncerty, tribúny pre divákov, športové podujatia a iné podujatia.

    2.9. Plošiny a výťahy

    Na nakladanie a dvíhanie ťažkého stavebného materiálu do požadovaných výšok sa používajú kladky, špeciálne elektrické žeriavy, ktoré sa líšia rýchlosťou a nosnosťou alebo výťahy. 

    Odborná rada zo spoločnosti REPKA group s.r.o.

    1. Čo je to lešenie a kedy sa v stavebníctve používa?

    Lešenie je dočasná konštrukcia, ktorá umožňuje prácu vo výškach. Systém lešenia sa najčastejšie používa v stavebníctve. Lešenie zaručuje, že sa odborník dostane aj na ťažko dostupné miesta. Použitie lešenia Vám umožňuje stavať steny, vykonávať fasádne, dokončovacie alebo servisné práce. Taktiež je ideálne pre montážne a údržbárske práce. Lešenie má široký rozsah nastavenia výšky, vďaka čomu je vhodné pre vnútorné aj vonkajšie práce. Mnohé stavebné práce by bez použitia tejto konštrukcie neboli možné. Skladá sa z rôznych komponentov, ako sú rámy, podlahy, oceľové rúry a iné príslušenstvo.

    2. Aké sú druhy lešenia a kedy sa ktoré používa?

    Existuje niekoľko druhov lešenia, pričom každý je vhodný pre určité typy stavieb a práce.

    a) Rámové lešenie: Známe aj ako fasádne alebo systémové lešenie je najčastejší používaný druh lešenia. Skladá sa z rámov, podláh, podláh so zabudovaným rebríkom, diagonálnych vzper, zábradlia a príslušenstva. Tento druh lešenia je vhodný pre väčšinu stavebných prác a zabezpečuje bezpečnosť pracovníkov, stabilitu a široký rozsah veľkosti a zložitosti projektu. Rámové lešenie nám umožňuje stavať lešenie na najzložitejšie projekty až po drobné stavby. Lešenie svojou všestrannosťou vieme využiť takmer všade kde je to potrebé. Rámové lešenie ma niekoľko typov napríklad typ P70, typ L73 atď. Veľkou výhodou lešenia je jednoduchá a rýchla montáž a demontáž. 

    b) Trubkové lešenie: Toto lešenie sa skladá z oceľových rúr drevených podláh a príslušenstva. Je vhodné pre veľké a komplexné stavby, ako sú výškové budovy a mosty, kde je potrebná vyššia nosnosť a odolnosť, ale to platilo skôr v minulosti. Dnes sa tento typ lešenia používa zriedkavo. Výhodou tohto lešenia je možnosť vysporiadania sa v najzložitejších podmienkach a rôznych tvaroch objektu. Nevýhodou je pomerne náročná a časovo dlhšia montáž lešenia. 

    c) HAKI lešenie: Jedná sa o dielcové lešenie, u tohto typu sa uvádza rýchlejšia montáž ako je tomu pri lešení trubkovom. Odlišuje sa ale tým, že je to skôr ako keby skladačka a nie je nutné žiadne náradie pri montáži lešenia. Lešenie sa skladá  z horizontálnych a vertikálnych časti, podláh a príslušenstva. 

    d) Pojazdné lešenie: Pojazdné lešenie je ľahká systémová konštrukcia, vybavená podlahami, zábradliami a kolieskami. Montáž a demontáž je veľmi jednoduchá a rýchla. Lešenie je mobilné, tým pádom nie je nutné zabezpečiť veľké množstvo komponentov ako to je v prípade ostatných lešení. Vďaka tomu nám šetrí peniaze a čas.

    e) Kozové lešenie: Kozové lešenie je jednoduchá konštrukcia zložená z murárskej kozy, na ktorú dávame podlahy.

    Všetky tieto druhý lešenia môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Najčastejšie sa však používa na výrobu komponentov lešenia oceľ, hliník a drevo.

    3. Ako sa pohybujú ceny predaja a prenájmu lešenia?

    Ceny lešenia sa môžu líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je typ lešenia, veľkosť, druh stavby a trhové podmienky. Tiež závisí od jeho kvality, veľkosti a doby použitia. Ceny sú tiež ovplyvnené aj dodávateľmi a konkurenciou na trhu. Je dôležité zhodnotiť výhody a nevýhody predaja a prenájmu lešenia, aby sa zvolila najlepšia možnosť pre konkrétny projekt. Takže odpovedať na otázku koľko stojí lešenie vôbec nie je jednoduchá. Je potrebné dôkladne zvážiť akú prácu ideme vykonávať, aký typ lešenia potrebujeme a koľko lešenia potrebujeme. Pre predstavu si  môžeme upresniť cenu najpredávanejšieho lešenia v Európe. Ide o rámové lešenie typ L73 100 m². Cena sa na slovenskom trhu pohybuje od  cca 2 400 eur až po 4 000 eur. Výška ceny záleží hlavne od výrobcu, rozmeru lešenia, kvality komponentov (napr. drevené alebo kovové podlahy). Z našej ponuky zostava lešenia v  90 m² P70 stojí 2 245 eur bez DPH, L73 2 499 eur bez DPH. Lešenie má rozmer 15 m dĺžku a 6 m pracovnú výšku, to znamená že človek stojí v 4 m a na 6 m dosiahne rukami. 

    Prenájom lešenia je často ekonomicky výhodnejšou možnosťou, ak sa jedná o jednorazovú záležitosť, pretože zákazník platí len za obdobie používania lešenia. Pri oslovení požičovne lešenia  je dôležité poskytnúť čo najviac informácii o projekte ako sú terén, dĺžka, výška a časový horizont prenájmu lešenia. Profesionálny technik vám poradí aký typ lešenia je pre váš projekt najefektívnejší a vypracuje vám ukladací plán lešenia, poprípade po dohode zabezpečí montáž a demontáž lešenia odborné preškolenými pracovníkmi. Samotná cena prenájmu lešenia sa na slovenskom trhu  pohybuje od 0,08eur/m2/deň až po 1,5eur/m2/deň. Pre predstavu cena pri klasickom rodinnom dome sa môže pohybovať  od 12 eur až po 40 eur na deň.  

    V závere možno konštatovať, že lešenie je neoddeliteľnou súčasťou stavebníctva a zohráva veľkú úlohu pri bezpečnej a efektívnej výstavbe budov. Rôzne druhy lešenia sa využívajú v závislosti od potrieb a charakteru stavby. Je dôležité zvážiť všetky faktory pri určovaní ceny predaja a prenájmu lešenia, aby sa dosiahol najlepší výsledok pre stavebný projekt.

    Odbornú radu poskytol pán Lukáš Repka zo spoločnosti REPKA group s.r.o.

    lesenie-repka.png
    Pojazdné lešenie od spoločnosti REPKA group s.r.o.

     

    3. Prenájom lešenia – cena

    Cena stavebného lešenia závisí od celkového povrchu fasády objektu, konečnej výšky objektu a poskytovateľa alebo dodávateľa stavebných lešení. Prenájom murárskeho lešenia alebo kúpa použitého lešenia vám ušetrí veľa nákladov. Ak budete stavať len raz, poinformujete sa aj o možnostiach prenájmu iných stavebných zariadení. Cena za dodávku, montáž a demontáž (fasádneho) stavebného lešenia, do výšky 10,00 m, so všetkými potrebnými súčasťami a pokynmi na zhotovenie lešenia, je okolo 5 EUR/m2.

    Odborný článok 1601
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Lešenie?

    Máme 488 realizátorov v oblasti Lešenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 488 realizátorov v oblasti Lešenie
    10
    8

    E+G STAV s.r.o.


    10
    1

    M5M GROUP s.r.o.


    10
    1

    ASFALT Spiš s.r.o.


    10
    1

    Jaroslav Piroš REKMONT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené