Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Farby na drevo, farbenie dreva

    Článok si prečítalo viac ako 878+ používateľov
    Najkrajšia farba dreva je určite tá prírodná, taká, ktorá zachováva prirodzený vzhľad dreva. Pravdupovediac, po čase nám môže zunovať. Na ochranu dreva môžeme bez problémov použiť rôzne nátery a farby v širokej škále odtieňov. Dôležité je drevený povrch dobre chrániť pred UV žiarením a poveternostnými vplyvmi. Len tak bude odolný a krásny.
    Odborný článok 878
    farby a laky na osetrenie dreva
    Máme 465 realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva:

    1. Najlepšie farby na drevo

    1.1. Aká farba je na drevo najlepšia?

    Neexistuje najlepšia a ideálna farba. Každá farba má svoje výhody a nevýhody, no dôležité je vybrať si tú, ktorá najviac vyhovuje vašej konkrétnej situácii a očakávaniam. Výber farby treba prispôsobiť vlastnostiam dreva, použitiu a poveternostným podmienkam.

    1.2. Farby na drevo na báze vody

    Čoraz častejšie sa používajú farby na vodnej báze, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu a ľuďom. Výpary farieb na vodnej báze nie sú škodlivé a nedráždia ani sliznicu. Preto je predovšetkým pri natieraní dreva v interiéri budovy použitie farieb na vodnej báze takmer absolútne nevyhnutné.

    1.3. Krycie farby na drevo

    Krycie farby na drevo sú veľmi husté, určené na úplne zakrytie prirodzenej štruktúry dreva. Preto sú považované za farby, ktoré úplne pokryjú drevený povrch jednotnou farbou. Väčšina krycích farieb, ktoré dostať na trhu, je odolná voči UV žiareniu, takže na slnku nevyblednú. Ako všetky farby na drevo, aj krycie farby vyžadujú údržbu a obnovu každých pár rokov.

    1.4. Olejová farba na drevo

    Posledným typom farieb na drevo sú farby na olejovej báze, ktoré sú najšetrnejšie k životnému prostrediu a človeku. Pre olejové farby na drevo je typické, že sa na ich výrobu používajú iba prírodné, zemné a minerálne pigmenty, ktoré sú odolné voči UV žiareniu. Najčastejšie sa používa ľanový olej. S olejovými farbami môžete natrieť nielen ploty, ale aj detské hračky. Vzhľad dreva natretého olejovou farbou je elegantný a prirodzený, treba si však uvedomiť, že olejové farby sú menej odolné voči poveternostným vplyvom ako iné, preto si vyžadujú väčšiu údržbu a častejšiu obnovu.

    Farby na vodnej báze sú šetrnejšie k životnému prostrediu a ľuďom
    Farby na vodnej báze sú šetrnejšie k životnému prostrediu a ľuďom

    2. Lak na drevo: ochrana farby na drevo

    Po dokončení farbenia dreva je možné povrch dodatočne chrániť transparentným lakom na drevo. Lak na drevo poskytuje najodolnejšiu ochranu, a preto sa často používa na ochranu vonkajších drevených povrchov. Je mimoriadne odolný voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu, takže časom nezožltne. Lak na drevo môže byť na báze vody alebo na báze umelých živíc, najčastejšie je však transparentný – nemá kryciu schopnosť, čo znamená, že drevený povrch si zachováva prirodzený vzhľad. Je paropriepustný a zároveň odolný voči oderu. V súčasnosti je na trhu čoraz viac lakov na drevo šetrných k životnému prostrediu, preto si vyberte niektorý z ekologických produktov.

    3. Farby na drevo: proces ošetrovania dreva

    Drevo treba pred farbením ošetriť biocídnym prípravkom, najmä keď je drevo v exteriéri alebo v miestnostiach vystavených vlhkosti. Tento náter chráni drevo predovšetkým pred biologickými škodcami (hmyz, huby...). Keď drevo nie je vystavené vlhkosti, tento náter nie je potrebný. Keď je drevo úplne suché a vyschne aj biocídny prípravok, drevo natrieme základným náterom na drevo. Tento náter je podkladom pre konečnú farbu. Dôležité je natrieť drevo vhodnou základnou farbou, ktorá je určená len na drevo.

    Po vyschnutí prvej vrstvy základného náteru sa aplikuje druhá vrstva. V prípade potreby po vyschnutí prvého náteru drevo môžete prebrúsiť, to isté môžete zopakovať aj po vyschnutí  druhej vrstvy náteru.

    Na základný náter na drevo (primer) sa nanáša finálna farba. Ak je to potrebné, po vyschnutí prvej vrstvy naneste ďalšiu vrstvu finálnej farby. Všetky nátery musia byť na rovnakej báze – buď na vodnej báze alebo na olejovej báze. Najjednoduchšie a najbezpečnejšie je, keď sú použité produkty vyrobené tým istým výrobcom.

    4. Farbenie dreva – cena

    Cena za natieranie dreva závisí od povrchu drevených častí, potreby brúsenia a tmelenia, farby a druhu laku na drevo. Za natretie dreveného plotu alebo drevenej konštrukcie zaplatíte 6 až 10 EUR/m2. Za lakovanie dreva polymérovými živicami zaplatíte od 15 do 20 EUR/liter. 

    Odborný článok 878
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva?

    Máme 465 realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 465 realizátorov v oblasti Ošetrenie dreva
    8.8
    0

    Montáže Zemplín s. r. o.


    10
    3

    GARDEN - WOOD s.r.o.


    10
    4

    Pustaj Miroslav


    8.8
    0

    R.Š.ELEKTROSTAV s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené