Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Murovaná pec

    Článok si prečítalo viac ako 2093+ používateľov
    Rovnako ako kozub aj murovaná a kachľová pec znižuje náklady na vykurovanie, slúži ako vykurovacie teleso pre dodatočné vykurovanie v dome. Murovaná pec je známa aj pod inými názvami, napríklad ako sedliacka pec. Zvyčajne sa vyrába na objednávku a každá pec je sama o sebe umeleckým dielom. Okrem toho, že slúži na vykurovanie, murovaná pec robí obytný priestor útulnejším, príjemnejším a jedinečným.
    Odborný článok 2093
    murovana pec
    Máme 150 realizátorov v oblasti Kachľová pec:

    1. Ako sa vyhotovuje murovaná pec

    1.1. Murovaná pec znižuje náklady na vykurovanie

    Murovaná pec je veľmi lacným zdrojom vykurovania, pretože spotrebuje len 4 až 5 m3 palivového dreva počas vykurovacej sezóny. Väčšinou je navrhnutá tak, aby obsahovala klasické alebo prefabrikované ohnisko a na želanie zákazníka vybrané protipožiarne nakladacie dvierka. Pri návrhu murovanej pece je mimoriadne dôležitý výber ohniska, ako aj rozmery a dĺžka dymovodov. 

    V murovanej kachľovej peci prebieha špeciálny spaľovací proces, preto je potrebné prispôsobiť dymovody na odvádzanie spalín. Pri optimálnom vyhotovení dymovodov môže sa dosiahnuť účinnosť murovanej pece až okolo 85 %. 

    1.2. Ohnisko murovanej pece

    Najlepšie výsledky sa dosiahnu s veľkosťou ohniska okolo 1000 cm2 (napr. 30 cm × 35 cm). So správne dimenzovaným ohniskom, s rovnakým množstvom paliva, získate oveľa vyšší tepelný výkon. Rozmery ohniska sú dôležité aj pre reguláciu plameňa, pretože ak plameň horí príliš vysoko, ale aj príliš silno, môžu sa v obložení pece vytvárať trhliny. 

    2. Z akého materiálu sa vyhotovuje murovaná pec?

    Vhodným materiálom pre vnútornú časť murovanej pece je šamot. Optimálne akumuluje teplo, keď má hrúbku 3 až 6 cm. Vonkajšia časť pece je zvyčajne obložená dekoratívnymi keramickými kachličkami alebo špeciálnou omietkou.     

    3. Murovaná pec a kúrenie

    Pri kúrení murovanej pece je dôležité neuzavrieť úplne prívod vzduchu. Existuje však mylný názor, že prívod vzduchu musí byť čo najviac uzavretý. Keď drevo nemá dostatok kyslíka, pri rovnakom množstve paliva je proces spaľovania oveľa horší.

    Pozor si ale musíme dať aj na to, kedy otvárame dvierka pece. Smú sa otvárať až po ukončení spaľovacieho procesu a dostatočnom ochladení pece, inak môže dôjsť k neočakávanému výbuchu plynu.
    Murovaná, resp. kachľová pec bola vždy miestom pre spoločenské stretnutia
    Murovaná, resp. kachľová pec bola vždy miestom pre spoločenské stretnutia

    4. Výhody murovanej pece

    4.1. Murovaná pec udržuje oveľa dlhšie teplo v miestnosti

    Výhodou murovanej pece oproti napríklad kozubu je, že vydáva teplo do miestnosti oveľa dlhšie. Krb rýchlo generuje teplo a rovnako rýchlo ho vydáva, zatiaľ čo murovaná pec akumuluje teplo. Naakumuluje také množstvo tepla, ktoré dlho po tom, ako sa prestane kúriť, sála do interiéru. Vytvára sa tak oveľa príjemnejšie prostredie a určite aj samotné vykurovanie je hospodárnejšie. Keď sa ráno zobudíte, vo vašej obývačke bude s najväčšou pravdepodobnosťou stále príjemne teplo.   

    4.2. Doplnkový spôsob vykurovania

    V minulosti bola murovaná pec vykurovacím telesom, ktoré vykurovalo celý dom. Dnes to už nie je možné, predovšetkým z dôvodu vyšších energetických potrieb, ale aj väčšieho komfortu bývania. Napriek tomu je murovaná pec stále šikovným riešením na doplnkové vykurovanie domácnosti. Okrem podlahového alebo radiátorového vykurovania môže sa v miestnosti, kde trávite najviac času (napríklad v obývačke), ako podpora ústredného kúrenia použiť murovaná pec.

    Murovaná pec ako vykurovacie teleso pre dodatočné vykurovanie je výhodným riešením najmä v prechodných ročných obdobiach, keď sú teploty dostatočne vysoké, neoplatí sa vykurovať celý dom na 23 °C a chcete mať teplú miestnosť, kde trávite väčšinu deň.

    4.3. Murovaná pec a nižšie náklady

    Ak použijete murovanú pec ako doplnkový spôsob vykurovania v prechodných ročných obdobiach, z dlhodobého hľadiska sa to priamo prejaví na znížení nákladov na vykurovanie. Namiesto vykúrenia celého domu na 23 °C v neskorej jeseni postačí okolo 20 °C, pričom v obývačke si môžeme dovoliť vyššiu teplotu interiéru vďaka murovanej peci.

    4.4. Murovaná pec ako spoločenský prvok

    Murovaná pec bola od pradávna ústredným bodom domu, pretože sa okolo nej zišla celá rodina. Staré sedliacke pece boli navrhnuté vo viacerých úrovniach, kde bolo miesto určené na spanie, sedenie, sušenie plodín a podobne. Výhodou murovanej pece je, že neslúži len na kúrenie, ale aj ako miesto na socializáciu a oddych – ak je vyhotovená vo viacerých úrovniach.

    5. Murovaná pec – cena

    Cena kachľovej pece zhotovenej na objednávku je vyššia ako cena kachľových pecí z katalógu. Cena za vybudovanie masívnej murovanej pece s výkonom 3 až 3,5 kW sa pohybuje v rozmedzí 2 000 až 5 000 EUR.   

    Odborný článok 2093
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kachľová pec?

    Máme 150 realizátorov v oblasti Kachľová pec:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 150 realizátorov v oblasti Kachľová pec
    8.8
    0

    Milan Junas UMKO


    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    8.8
    0

    MRJ final


    8.7
    0

    STYL KOZVAN s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené