Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Stenové vykurovanie a jeho výhody

    Článok si prečítalo viac ako 748+ používateľov
    Najbežnejším spôsobom vykurovania je klasické radiátorové vykurovanie, aj keď sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre podlahové vykurovanie. Existuje aj stenové vykurovanie, ktoré sa dá jednoducho namontovať a spolu s tepelným čerpadlom sa vyznačujú nízkou spotrebou.
    Odborný článok 748
    stenove vykurovanie
    Máme 235 realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie:

    1. Charakteristiky stenového vykurovania

    Stenové vykurovanie je veľmi výhodné najmä preto, že sa celá stena stane vyhrievacím telesom, ktoré sála teplo po celej výške. Stena v zime priestor vyhrieva a v lete sa zase môže táto stenová inštalácia využiť na chladenie.

    Stenové vykurovanie je možné ovládať a regulovať termostatom, tým spôsobom sa mení aj teplota. Na tomto systéme je najzaujímavejšie to, že vzduch v takto vykúrenej miestnosti je ďaleko príjemnejší, pretože nie je úplne vysušený a pri stenách nie je studený vzduch, ktorý by ich ochladzoval a zvyšoval riziko vzniku plesní. Keď ide o finálnu vrstvu, resp. obklady stien, z hľadiska druhu a zloženia materiálov neexistujú žiadne obmedzenia. V neposlednom rade je cena stenového vykurovania prijateľná, náklady na údržbu nízke a nízka je aj spotreba energie. 

    2. Dávajte pozor!

    Stenové vykurovanie môže byť v suchom prevedení, potom sa vykurovacie rúrky zapustia do sadry alebo iných dosiek. Suché prevedenie stenového vykurovania je určené predovšetkým pre montované stavby, ktorých steny tiež vznikli suchou výstavbou. Tento suchý spôsob je finančne náročnejší. Zhotovuje sa aj v mokrom prevedení, kedy sa rúrky pripevnia priamo na stenu a prekryjú omietkou. Mokré prevedenie stenového vykurovania je ekonomicky prijateľnejšie. Stenové vykurovanie zabraňuje vzniku kondenzátu na vnútornej strane vykurovaných vonkajších stien. Avšak, objekt musí byť dobre izolovaný, inak sa objavia nadmerné tepelné straty. Systém stenového vykurovania sa nesmie prekrývať s inými stenovými inštaláciami, pri stene nesmie byť žiadny nábytok.

    Odborná rada zo spoločnosti EURO THERM spol. s r.o.

    1. Aké má výhody stenové vykurovanie a prečo ho odporúčate svojim zákazníkom?

    Stenové vykurovanie je princípom činnosti a prevádzkovými podmienkami veľmi podobné podlahovému. Prednosťami tohto spôsobu vykurovania sú veľkoplošné sálavé teplo a hlavne schopnosť rýchlej reakcie a tým i rýchlejšie vyhriatie miestnosti.

    V priestoroch, kde je stenové vykurovanie, nie sú vedené žiadne potrubné rozvody, čo umožňuje väčšiu variabilnosť vnútorného vybavenia a opticky sa zväčšuje priestor. Veľkou výhodou je to, že stenové vykurovanie môže byť samostatné, alebo ako doplnok k podlahovému vykurovaniu.

    2. Aký je záujem o stenové vykurovanie u nás na Slovensku a pre ktorý druh vykurovania sa Vaši zákazníci najčastejšie rozhodujú?

    Stenové vykurovanie je čoraz viac využívané v novostavbách rodinných domov, kde nie je možné použiť podlahové vykurovanie / nízka svetlosť, nemožnosť zvýšiť podlahu o min. 10 cm. Ďalšou z možností použitia sú špeciálne priestory, v ktorých je potrebné zabrániť roseniu stien (bazény, kúpele).

    3. Má stenové vykurovanie aj nejaké nevýhody?

    Steny so stenovým vykurovaním nie je vhodné zastavať nábytkom resp. zavesiť obrazy a pod.

    Pán Ing. Vojtech Breza, spoločnosť EURO THERM spol. s r.o.

    3. Stenové vykurovanie – cena

    Koľko stojí stenové vykurovanie? Stenové vykurovanie je cenovo dostupné, náklady na údržbu sú minimálne a spotreba energie tiež. Cena stenového vykurovania závisí od typu inštalácie (vodná alebo elektrická), povrchu, typu prevádzky (vykurovanie, chladenie alebo oboje) a samozrejme od zhotoviteľa. Cena stenového vykurovania s položením plastohliníkového potrubia (fí 16 mm), bez viazania do skrinky a bez dodatočnej omietky sa pohybuje v rozmedzí 25 až 40 EUR/m2.

    Ak máte záujem o montáž stenového vykurovania, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu stenového vykurovania, môžete poslať dopyt našim overeným zhotoviteľom stenového alebo stropného vykurovania, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o stenovom a stropnom vykurovaní.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 748
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie?

    Máme 235 realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 235 realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie
    8.6
    24

    Ondrej Kačáni


    9.1
    0

    I-Imko s. r. o.


    9.8
    0

    e-up s.r.o. - vykurovacie systémy


    10
    11

    Martin Petro


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené