Pre oblasť

    Termostat: optimálna izbová teplota

    Článok si prečítalo viac ako 1206+ používateľov
    V každej domácnosti sa na vykurovanie spotrebuje veľa energie. Spotreba sa dá drasticky znížiť, ak napríklad znížite teplotu v miestnosti o dva stupne. Ak viete ako  správne nastaviť termostat, ušetríte nemalé peniaze. Aká je teda optimálna interiérová teplota šetrná nielen k vášmu zdraviu, ale aj k vašej peňaženke?
    Odborný článok 1206
    termostat izbova teplota
    Máme 1147 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    1. Odporúčaná interiérová teplota – ako nastaviť termostat?

    1.1. Interiérová teplota v obývacej časti

    Interiérová teplota môže byť podľa vedeckých výskumov nižšia, ako je zvyčajne považovaná za optimálnu, na akú sú mnohí ľudia zvyknutí. Napríklad, v obývačke alebo jedálni môže byť teplota 20 až 22 °C, v spálni, kuchyni alebo v obslužných miestnostiach môže byť o niečo nižšia. 

    1.2. Interiérová teplota v spálni

    Teplota v spálni by mala byť ešte nižšia, pretože nižšia teplota prispieva k lepšiemu spánku. V spálni by sa teplota mala pohybovať od 17 do 20 °C, ak v nej spí aj bábätko, mala by byť aspoň 18 stupňov.

    1.3. Interiérová teplota v detskej izbe

    Teplota v detskej izbe, kde deti spia, hrajú sa a učia, by mala byť o niečo vyššia. Cez deň by teda mala byť okolo 22 °C, v noci o niečo nižšia, podľa toho, čo je pre dieťa alebo deti príjemnejšie.

    1.4. Teplota v kúpeľni

    Teplota v kúpeľni by mala byť o niečo vyššia, keďže sme v kúpeľni zvyčajne vyzlečení. Optimálna teplota kúpeľne je od 22 do 25 °C. Úspora energie na vykurovanie kúpeľne sa dá dosiahnuť inštaláciou prídavného elektrického vykurovacieho telesa (napr. radiátor alebo ohrievač), ktoré miestnosť počas užívania dodatočne vykúri.

    2. Čo je to izbový termostat?

    2.1. Izbový termostat sa ľahko používa

    Izbový termostat je zariadenie, ktoré umožňuje regulovať interiérovú teplotu v domácnosti. Na najjednoduchších izbových termostatoch je možné teplotu vzduchu nastaviť manuálne. Po dosiahnutí požadovanej teploty sa automaticky vypne lokálny zdroj tepla (radiátor alebo podlahové kúrenie...). Znova sa zapne, keď teplota vzduchu klesne pod nastavenú hodnotu. To isté platí pre chladenie interiéru v lete. Termostat je možné použiť na reguláciu chladiacich zariadení, či už klimatizácie alebo stropného chladenia.

    Izbový termostat je vhodný do všetkých miestností, pretože reguluje a udržiava optimálnu teplotu vzduchu a umožňuje tak príjemnejšie prostredie pre život v ktorúkoľvek dennú dobu bez nutnosti neustáleho nastavovania radiátorov alebo podlahového kúrenia.

    2.2. Izbový termostat a inteligentné inštalácie

    K dispozícii je niekoľko typov izbových termostatov. Rýchly vývoj postupne prinášal čoraz viac doplnkových funkcií, ako je oneskorenie zapnutia vykurovacieho telesa alebo automatické znižovanie teploty v noci. Termostat je možné napojiť aj na systém inteligentných inštalácií a na diaľku regulovať teplotu v miestnosti.

    Izbový termostat umožňuje veľké úspory (znižuje mesačné náklady) pri vykurovaní a chladení domácnosti 
    Izbový termostat umožňuje veľké úspory (znižuje mesačné náklady) pri vykurovaní a chladení domácnosti 

    3. Kde inštalujeme izbový termostat?

    Izbový termostat by mal byť inštalovaný približne 100 až 150 cm od podlahy a minimálne 3 metre od vykurovacieho telesa, ak ide o bodové vykurovacie teleso, ako je napríklad radiátor alebo konvektor. Ak termostat nainštalujeme priamo k radiátoru, nedosiahneme želaný efekt, pretože priestor vedľa radiátora je oveľa teplejší ako priestor v strede miestnosti (niekoľko metrov od radiátora), kde sa členovia rodiny najviac zdržiavajú. Ak máme inštalované podlahové kúrenie, termostat je možné inštalovať kdekoľvek, predsa však musíme dbať na to, aby bol termostat inštalovaný 100 až 150 cm nad podlahou, nie nižšie alebo vyššie. Taktiež nie je žiaduce, aby na termostat v lete svietilo priame slnečné svetlo, pretože samotný povrch zariadenia sa bude zohrievať a termostat nemôže správne fungovať. Môže sa stať, že sa bude stále zapínať alebo vypínať alebo inak vykazovať dysfunkciu.

    4. Izbový termostat: ideálna teplota podlahy

    Ak nemáme podlahové kúrenie, udržiavanie teploty podlahy môže byť náročné. Podlaha je vždy o niečo chladnejšia, najmä ak sú pod ňou nevykurované priestory, ako napríklad pivnica alebo garáž. Pri klasickom ústrednom kúrení môže byť podlaha veľmi studená, teplota môže klesnúť na 15 °C. Takáto studená podlaha ochladzuje celé telo a môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. Optimálna teplota podlahy je dôležitá najmä v detských izbách, keďže deti sa na podlahe neustále hrajú. Teplotu podlahy vieme ovplyvniť kobercami, ktoré vytvárajú príjemnejší alebo teplejší kontaktný pocit.

    Opačný problém máme s podlahovým kúrením: teplota podlahy nesmie presiahnuť 27 °C, nakoľko je dokázaná súvislosť medzi nadmerne vysokou teplotou podlahy a tvorbou kŕčových žíl a inými negatívnymi vplyvmi na krvné cievy. Ideálna teplota podlahy pri podlahovom kúrení je 23 až 25 °C.

    5. Izbový termostat pre nižšie náklady na vykurovanie

    Keďže termostat umožňuje udržiavať vhodnú teplotu v miestnosti, môžeme pomocou termostatu ušetriť veľa energie. Namiesto toho, aby sme udržiavali v miestnosti 24 stupňov, môžeme termostat nastaviť tak, aby počas našej neprítomnosti (napr. keď sme v práci), udržiaval teplotu na 19 °C a následne ju zvýšil na 22 °C hodinu pred naším príchodom. Termostat sa dá nastaviť aj tak, aby v noci udržiaval teplotu 17 °C alebo sa dokonca úplne vypojil, a tesne predtým, ako vstaneme, zvýšil teplotu na nastavenú hodnotu. S týmto jednoduchým zariadením dokážeme ušetriť až 25 % energie na vykurovanie a následne znížiť náklady na vykurovanie.

    S nižšími teplotami pomáhame nielen sebe a svojej peňaženke, ale sa vďaka nižšej spotrebe energie staráme aj o životné prostredie.

    6. Termostat niekedy nestačí

    Termostat je veľmi užitočné zariadenie, ktoré však nedokáže kompenzovať niektoré vážne stavebno-architektonické chyby, ktoré ovplyvňujú energetickú hospodárnosť vášho domu.

    V prvom rade je potrebné spomenúť fasádnu tepelnoizolačnú vrstvu, ktorá je najmä pri starých domoch v porovnaní s modernými štandardmi celkovo tenšia a do značnej miery nepostačujúca, takže dom stráca veľa energie cez fasádu pre nedostatočnú hrúbku tepelnej izolácia. Hoci termostat môže pomôcť znížiť spotrebu energie, náklady budú stále vyššie v porovnaní so správne izolovaným domom.

    Ďalším problémom sú tepelné mosty, teda zle izolované miesta na spojoch rôznych materiálov, cez ktoré uniká viac tepla. Okrem toho sú tieto miesta náchylné na tvorbu plesní. Tiež sa treba uistiť, že vykurovacie telesá sú správne umiestnené v miestnosti a že správne fungujú. Ak je vykurovacie teleso (napríklad radiátor) skryté v rohu alebo za nábytkom, jeho účinnosť je nízka.

    Odborný článok 1206
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1147 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1147 realizátorov v oblasti Kúrenie
    10
    3

    Mgr. Martin Andruščák - Profi-Mart


    9.4
    0

    Chachula s. r. o


    8.8
    0

    Lukáš Bučko - HomeRenov


    10
    1

    BEL SLOVAKIA, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené