Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Záclony a závesy – hotové alebo na mieru

    Článok si prečítalo viac ako 1182+ používateľov
    Primárnou úlohou závesov a záclon je chrániť miestnosť pred zvedavými pohľadmi, tiež blokovať nadmerné prenikanie svetla do miestnosti. Samozrejme, záclony a závesy môžu byť aj dekoratívnym prvkom, ktorý spestrí obytný priestor.
    Odborný článok 1182
    zaclony zavesy
    Máme 80 realizátorov v oblasti Závesy:

    1. Výber závesov a záclon

    Záclony a závesy sú zvyčajne posledným prvkom, ktorý do priestoru pridávame, takže sa musíme uistiť, že ladia s nábytkom a čalúnením v priestore. Môžete si vybrať z rôznych farieb, textúr, hrúbok a typov závesov alebo záclon.

    Pri výbere záclon a závesov musíme prihliadať na ich farbu a textúry, tiež dbať na to, aby boli funkčné a praktické. Ak závesy budeme používať len ako dekoráciu, ich hrúbka nehrá veľkú úlohu, no ak nimi chceme regulovať množstvo svetla, musíme výber prispôsobiť funkcii. 

    S hrubšími a tmavšími záclonami či závesmi dosiahneme, že miestnosť bude úplne tmavá. Tenšie a svetlejšie závesy a záclony zabezpečia prirodzené svetlo potrebné napríklad na prácu.
    Ak chcete vplývať na množstvo svetla záclonami a závesmi, vyberte si tie, ktoré zodpovedajú danej funkcii
    Ak chcete vplývať na množstvo svetla záclonami a závesmi, vyberte si tie, ktoré zodpovedajú danej funkcii

    2. Druhy závesov a záclon

    • Podľa dĺžky rozlišujeme krátke a dlhé závesy a záclony.
    • Podľa prevedenia závesy a záclony môžu byť hotové alebo na mieru.
    • Závesy a záclony sa však môžu líšiť aj tým, ako ich pripevníme na stenu, strop alebo okno. 

    2.1. Klasické záclony a závesy

    Rozlišujeme klasické záclony a závesy na riasiacej páske alebo záclony a závesy zavesené na záclonových krúžkoch s háčikmi alebo sponami... Záclonové tyče, garniže, závesné koľajnice, háčiky, krúžky a štipce na vešanie a zaťahovanie záclon môžu byť vyrobené z rôznych materiálov – dreva, kovu, plastu alebo z kombinácií uvedených materiálov – v rôznych veľkostiach a tvaroch. 

    2.2. Dekoračné záclony a závesy

    Siahnuť môžeme aj po dekoračných závesoch a záclonách, ktoré slúžia predovšetkým ako dekorácia okien. Okrem toho sa závesy môžu použiť aj na predelenie priestoru, namiesto paravánov či stien, ale aj namiesto dverí na šatníkoch alebo odkladacích priestoroch.

    2.3. Panelové závesy

    Na trhu sú aj panelové závesy, pri ktorých je tkanina v tvare pásov (panelov), ktoré sa pohybujú doľava a doprava, existujú aj skladané závesy, ktoré majú zabudovaný špeciálny sťahovací mechanizmus, pomocou ktorého sa skladajú zdola nahor. 

    3. Krátke alebo dlhé záclony a závesy?

    3.1. Dlhé záclony a závesy

    Najčastejšou chybou, ktorej sa pri rozhodovaní o dĺžke závesu dopúšťame je, že sa berie do úvahy iba priestor medzi oknom a podlahou. Pamätajte, že pri väčšine okien je veľa priestoru medzi oknom a stropom. Závesy a záclony, ktoré sú zavesené blízko stropu, vytvárajú dojem, že miestnosť je vyššia ako v skutočnosti je.

    Pri meraní záclon a závesov musíte zvážiť konečný vzhľad, ktorý chcete dosiahnuť. Chcete, aby záclony a závesy padali a mierne sa ťahali po podlahe? Pôsobí to veľmi romanticky a elegantne. Ak áno, pridajte k záclonám a závesom 10 až 15 centimetrov. Moderný, minimalistický dizajn diktuje, že závesy visia tesne nad podlahou, čím vytvárajú dojem, že sú v jednej rovine s podlahou.

    3.2. Krátke záclony a závesy

    Krátke záclony a závesy, ktoré pokrývajú iba výšku okenného otvoru, sú pomerne zastarané. Sú vhodné len v určitých prípadoch, kde je to najpraktickejšie. Štýlovo sa hodia najmä do rustikálneho prostredia, napríklad do horských chát alebo vidieckych izieb...

    4. Šírka záclon a závesov

    Výška nie je jediným meradlom, na ktoré treba prihliadať. Dôležitá je aj šírka závesov. Prečo je nevyhnutné zvoliť si viac látky, a teda širšiu záclonu? Záclony vyzerajú najlepšie, keď sú nariasené. Ideálne je riasenie v pomere 1 : 2. Skvelým pomocníkom je tzv. riasiaca páska, ktorá zabezpečí rovnomerné, hladké a pravidelné zvlnenie záclony. 

    5. Hotové závesy alebo závesy na mieru?

    5.1. Záclony a závesy na mieru

    Ideálne je, ak sú záclony alebo závesy vyhotovené presne podľa vašich predstáv. Môžete si vybrať nielen farbu, látku, dĺžku a šírku. Záclony a závesy na mieru vám tiež umožňujú začleniť ďalšie dizajnové prvky, ako je typ a veľkosť lemu a štýl zavesenia. Preto sú záclony a závesy na mieru drahšie ako tie, ktoré kúpite v obchodoch.

    5.2. Hotové záclony a závesy

    Obmedzené finančné prostriedky znamenajú, že mnohí jednotlivci, ako aj architekti/dizajnéri/interiéroví dizajnéri si nemôžu dovoliť kúpiť nič iné ako hotové záclony a závesy. Dobrou správou však je, že sú dnes v ponuke každého špecializovaného salónu krásne a kvalitné záclony a závesy. Budete mať dilemu, ktoré z nich sú tie pravé.   

    6. Materiály na záclony a závesy

    Závesy a záclony môžu byť vyrobené nielen z prírodnejších materiálov, akými sú napr. ľan, bavlna, hodváb, ale aj z rôznych umelých materiálov alebo zmesí rôznych materiálov. Materiál ovplyvňuje hmotnosť záclon a závesov, tiež to, či záclony a závesy budú elegantne padajúce, aké budú mať záhyby, či ich farby rýchlo vyblednú. Ak chceme priehľadnejšie a ľahšie závesy, potom treba zvoliť hodváb, ak však chceme hrubšie a menej priehľadné, môžeme sa rozhodnúť pre plátno alebo plyš.

    Chcete, aby záclony a závesy padali a mierne sa ťahali po podlahe? Pôsobí to veľmi romanticky a elegantne.
    Chcete, aby záclony a závesy padali a mierne sa ťahali po podlahe? Pôsobí to veľmi romanticky a elegantne.

    7. Farba záclon a závesov, vzory

    Výber farby vašich záclon a závesov je asi to najťažšie rozhodnutie. Výzva je ešte väčšia, ak priestor ešte nie je úplne zariadený.

    Zásady interiérového dizajnu diktujú, že výber ústredného bodu priestoru je nevyhnutný pre dobré rozhodnutia o dizajne. Je vaše okno stredobodom pozornosti v priestore, ktorý zariaďujete? Ak áno, záclony a závesy môžu byť odvážne. Ak je stredobodom pozornosti iný prvok v interiéri, vhodnejšie sú záclony a závesy menej výrazné.

    Základné pravidlo znie: ak je priestor neutrálny, závesy a záclony by mali vytvárať drámu. Ak je už interiér farebný a hravý, zvoľte neutrálne záclony a závesy.

    Je dôležité si uvedomiť, že farby môžu vyblednúť. Na záclony a závesu pôsobí slnečné svetlo po celý deň až nakoniec zmenia farbu alebo vyblednú. Z toho si nerobia starosti tí, ktorí často menia vzhľad svojho interiéru. Ak však plánujete ponechať záclony a závesy dlhšie, uprednostnite svetlejšie alebo neutrálne farby.

    Odborný článok 1182
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Závesy?

    Máme 80 realizátorov v oblasti Závesy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 80 realizátorov v oblasti Závesy
    8.8
    0

    Branislav Uhrič - Foto-profi


    10
    3

    PROWISS s. r. o.


    8.7
    0

    EKOPROFIL, s.r.o.


    8.8
    0

    GLOBALSTAV Holding s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené