Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Usporiadanie staveniska

    Článok si prečítalo viac ako 822+ používateľov
    Aj keď je úplne bežné, že na každom mieste, na ktorom sa vykonávajú stavebné práce, je veľa nečistôt, všelijaký stavebný materiál, sklady, skládky, stroje a podobné veci, dôležité je usporiadanie staveniska, ak nie pre žiadny iný dôvod, určite z dôvodu bezpečnosti všetkých pracovníkov a účastníkov výstavby. Aké sú aktivity, resp. kľúčové komponenty, vďaka ktorým možno považovať stavenisko za správne usporiadané, upratané, prečítajte si v nasledujúcom texte.
    Odborný článok 822
    usporiadanie staveniska
    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    1. Stavenisková tabuľa (informačná tabuľa stavby)

    Pred začatím prác na stavbe musí každý investor označiť stavenisko staveniskovou tabuľou (informačnou tabuľou stavby), ktorá musí byť umiestnená na viditeľnom mieste, pri vstupe na stavenisko, kde sa realizuje novostavba alebo rekonštrukcia.

    V prípade demolácie resp. odstránenia stavby, nie je potrebná stavenisková tabuľa. Informačná tabuľa stavby je zbytočná aj v prípade výstavby objektov osobitného významu na obranu štátu, objektov na hraničných priechodoch a objektov, ktoré sú nevyhnutné v dôsledku živelných alebo iných katastrof.

    Stavenisková tabuľa má predpísaný tvar, ako aj údaje na nej. Údaje požadované na staveniskovej tabuli nasledujú v tomto poradí: názov a účel stavby (novostavba, prístavba, nadstavba, rekonštrukcia, zmena účelu stavby, dodatočná stavba alebo zbúranie stavby); číslo stavebného povolenia, dátum vydania, názov orgánu, ktorý stavebné povolenie vydal, označenie zmien a doplnkov; názov a sídlo alebo meno, priezvisko a adresa investora; meno a sídlo projektanta, ktorý vypracoval projekt na získanie stavebného povolenia a pripravuje projekt na vyhotovenie; názov a sídlo zhotoviteľa a názov a sídlo stavebného dozoru.

    Ak ide o výstavbu náročného zariadenia, okrem uvedených údajov je potrebné uviesť aj meno a sídlo audítora, ktorý vykonal audit projektu na získanie stavebného povolenia a meno, priezvisko a adresu koordinátora pre bezpečnosť a ochranu zdravia na stavbe.

    2. Projekt (plán) organizácie výstavby a zariadenie staveniska

    Plán organizácie výstavby a zariadenie staveniska je ďalšou dôležitou otázkou v súvislosti s realizáciou stavby. Plán organizácie výstavby pre investora pripravuje hlavný zhotoviteľ stavby.

    Plán organizácie výstavby obsahuje údaje o území, kde bude prebiehať výstavba, hranice pozemku, priestory na dočasné skládky materiálov a odpadov, skládky zariadení a prípravy prác, ďalej sú tu informácie o dočasných zariadeniach, ktoré zahŕňajú kancelárie, zariadenia na oddych a pobyt, šatne, jedálne, sociálne zariadenia, miestnosti prvej pomoci a dočasné sklady. Súčasťou plánu sú aj údaje o oplotení staveniska a iných bariérach, regulovanie a zabezpečenie dopravy, osadenie dopravných a iných značiek pre rôzne upozornenia a obmedzenia vjazdu a pohybu.

    Na stavenisku sú vyznačené aj vonkajšie a vnútorné komunikačné trasy, priechody, vjazdy,  výjazdy, napojenia na verejnú komunikáciu, plochy, teda miesta na prípravu materiálov, polotovarov, montáž debnenia, lešenia a iných konštrukčných prvkov, okraje výkopov a násypov, výškové rozmery, nebezpečné alebo chránené územia, miesta napojenia na verejnú infraštruktúru ako plyn, voda, elektrina, telekomunikácie, vzduchotechnické, vykurovacie a rozvodné miesta na stavenisku s vyznačenými trasami trvalých rozvodov počas výstavby. V pláne organizácie a usporiadania staveniska je uvedený aj priebeh montáže konštrukcií alebo jednotlivých konštrukčných prvkov, priebeh výkopových prác, pracovných a fasádnych lešení, nosných konštrukcií, montáž resp. rozmiestnenie žeriavov, výťahov, čerpadiel, betonární, asfaltární, plochy na zber a dočasné skládky stavebného materiálu a iného odpadu, ochranné plochy na ochranu životného prostredia a napokon opatrenia na ochranu zdravia a osôb na stavenisku počas výstavby a ostatné širšie okolie.  

    Rozsah údajov vyznačených na pláne organizácie a usporiadania staveniska závisí od veľkosti, predpokladanej doby vykonania prác a zložitosti stavby. Pri realizácii prác je ešte jedna podmienka, je to vedenie stavebného denníka a jeho predpísaných príloh, ktorý však pri výstavbe vo vlastnej réžii a pre nenáročné objekty nie je potrebný.

    3. Oplotenie staveniska

    Podľa zákona musí byť pred začatím prác zabezpečené každé stavenisko bez ohľadu na to, či je na to potrebný plán organizácie a usporiadania alebo taký plán vôbec neexistuje. Stavenisko je zabezpečené plotom, aby sa znemožnil fyzický prístup všetkým, ktorí tam nemajú čo robiť, ktorým je vstup na stavenisko zakázaný. Staveniská sú v mnohých prípadoch zabezpečené stavebnými panelmi, ktoré okrem prístupu bránia aj pohľadom na stavenisko. Na oplotenie sa najčastejšie používa vystužené pletivo pripevnené na tyčiach umiestnených v určitej vzdialenosti. Najlacnejšie zo všetkých riešení je špeciálna perforovaná plastová fólia, ktorá je väčšinou červená a už z diaľky upozorňuje na stavbu. Perforovaná plastová fólia nedokáže zabrániť fyzickému vstupu na stavenisko, ale určite zabráni a ochráni jednotlivcov v okolí pred náhodným vstupom na stavenisko a zranením.

    4. Sankcie v prípade porušenia zákonov

    V prípade, že stavenisko nie je dostatočne označené a nie je poistené, a zistí to stavebný dozor alebo iná oprávnená osoba, môže zhotoviteľ zaplatiť veľmi vysokú pokutu.

    Stavenisko musí byť dostatočne zabezpečené aj v prípade, že sa do stavby pustíte sami, s pomocou priateľov, susedov a známych, bez spolupráce so stavebnou firmou.

    Závažnejší prípad je, keď vás pristihnú pri realizácii určitej stavby bez stavebného povolenia, najmä ak ide o právnické osoby. Uložené pokuty môžu byť veľmi vysoké. Pokuty pre fyzické osoby sú nižšie.

    Je preto dôležité, aby stavebný dozor najatý investorom bol prítomný na stavbe počas celej doby výstavby a investor mu dôveroval. Štátny stavebný dohľad, ktorí vykonávajú poverení zamestnanci Slovenskej stavebnej inšpekcie pôjde do terénu (na stavenisko) v prípade hlásenia, že práce na stavbe sa nevykonávajú správne alebo ak sa niečo stavia nelegálnym spôsobom. Stavební inšpektori dohliadajú na väčšie staveniská a kontrolujú výstavbu na náročnejších objektoch, no občas sa nájdu ľudia, ktorí nahlásia susedove nelegálne stavebné práce.

    Príklad plánu regulácie dopravného režimu v bezprostrednej blízkosti staveniska
    Príklad plánu regulácie dopravného režimu v bezprostrednej blízkosti staveniska

    Ak máte záujem o označenie a organizáciu staveniska, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Pripravili sme pre vás databázu realizátorov uvedených prác, ktorým môžete poslať dopyt, a tak dostanete viacero ponúk.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 822
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebný dozor?

    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor
    8.7
    0

    DEVLEV BUILDINGS s. r. o.


    8.8
    0

    Ing. Adam Skalický - APREON


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené