Pre oblasť

    Sadrové dosky, vodotesné alebo sadrovláknité dosky Knauf?

    Článok si prečítalo viac ako 2633+ používateľov
    Ľudia si často myslia, že nie je podstatné, ktorá sadrová doska sa použije. Je pravda, že aj keď vyzerajú podobne, nie sú rovnakého zloženia a ich výrobné postupy sa líšia rovnako ako vlastnosti, ktoré ich odlišujú. Sadrovláknité dosky, t. j. KNAUF dosky, vodotesné alebo Fermacell dosky a sadrokartónové dosky sa líšia pevnosťou, tvrdosťou, stabilitou a odolnosťou proti vode.
    Odborný článok 2633
    sadrove dosky
    Máme 2206 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    1. Sadrovláknité dosky

    Homogénnu štruktúru týmto doskám dáva sadra, sklené vlákna, celulóza a rozličné prísady pre vodotesnosť. Do mletej celulózy sa pridáva sadra a hmota sa potom mieša, kým zmes nezíska homogénnu štruktúru. Takto získaná zmes sa potom zlisuje na požadovanú hrúbku špeciálnymi valcami a dodatočne sa tepelne upravuje, až kým doska ako konečný produkt nezíska požadovaný tvar. Vďaka špeciálnemu zloženiu majú tieto vláknité dosky veľkú pevnosť a stabilitu. Dosky sú vodotesné a ohňovzdorné. Sadrovláknité dosky sú zdraviu neškodné, pretože neobsahujú škodlivé chemikálie.

    Sadrokartóny, resp. sadrovláknité dosky sú univerzálne v stavebníctve. Najčastejšie a najviac sa používajú pri suchej stavbe, na priečne steny, podkrovia, ako obklady a podobne. Používajú sa aj na vystuženie drevených konštrukcií a montovaných domov, keď je potrebné zvýšiť tuhosť prefabrikovaných konštrukcií.

    2. Knauf dosky

    Sadrové dosky majú úplne inú štruktúru; hlavným prvkom kartónových dosiek je špeciálny papier, sú to vlastne vrstvy papiera, medzi ktorými je sadrová výplň. Tieto dosky sú tiež  zdraviu neškodné, neznečisťujú prírodné prostredie, a sú vynikajúce ako zvukový a tepelný izolátor, sú pevné, tvrdé a ohňovzdorné. Žiaľ, nie sú vodotesné, aj keď sa takými môžu stať pomocou ďalšieho spracovania. Priestor, v ktorom sa používajú, vytvára príjemnú, sviežu a teplú atmosféru.

    Sadrokartónové dosky sa tiež používajú na rôzne účely, primárne sú určené na suchú stavbu. Najčastejšie ich používajú výrobcovia montovaných domov, ale ich použitie môže byť otázne, lebo sa dosky ľahko môžu poškodiť. Dosky sa používajú aj ako obklad stien, stropov a na vyhotovenie priečnych stien.

    Sadrokartónové dosky
    Sadrokartónové dosky sa používajú na rôzne účely

    3. Vodotesné, fermacell dosky

    Dosky Knauf nie sú odolné voči vlhkosti, preto sa do exteriéru používajú dosky Fermacell. Sú rovnako odolné voči vode a ohňu. Sú tvrdé, pevné a sú vynikajúce zvukové a tepelné izolátory. Vyrábajú sa z prírodných materiálov – sadry, papierových vlákien a vody – a preto vplývajú na vytvorenie príjemnej atmosféry tam, kde sú inštalované. Dosky Fermacell sa používajú aj na suchý poter.

    Vodotesné dosky
    Vodotesné dosky

    4. Sadrové, vodotesné alebo sadrovláknité dosky?

    Sadrovláknité dosky sú výrazne odolnejšie voči poškodeniu ako kartónové dosky. Vláknité dosky sú pevnejšie a majú väčšiu stabilitu a sú ohňovzdorné. Vláknité dosky sa počas montáže menej poškodia. Okrem toho vláknité dosky sú ideálne na obloženie vnútorných a vonkajších stien budovy. Tieto dosky sú tiež vodotesné. Fermecell dosky majú špeciálne charakteristiky, podobné vláknitým, ale sú tvrdšie a preto môžu byť použité pre pochôdzne povrchy, resp. suchý poter.

    Odborná rada zo spoločnosti MaliarstvoPN

    1. Aké sú výhody sadrokartónového stropu a prečo je sadrokartón stále taký populárny?

    Sadrokartón umožňuje rýchlu výstavbu, ľahké uloženie rozvodov elektriky, vzduchotechniky, izolácie a podobne. V prípade potreby sa dá ľahko otvoriť, zapracovať nové svetlá a iné otvory a následne vrátiť do pôvodného stavu. Ďalšia výhoda je výborná regulácia vlhkosti v miestnosti vďaka sadre obsiahnutej v doskách sadrokartónu, čím sa znemožňuje vznik plesní v miestnosti.

    2. Aký je zelený sadrokartón?

    Zelený sadrokartón je impregnovaný proti vlhkosti, určený do vlhkých priestorov ako sú kúpeľne, kuchyne a podobne.

    3. Najčastejšie chyby počas montáže zavesených podhľadov zo sadrokartónových dosiek?

    Chyby počas montáže môžu vzniknúť už pri nedodržaní rozostupov závesov a skrutiek pri uchytávaní dosiek, čím sa zníži celková pevnosť konštrukcie. Potrebné je správne určiť nosný podklad a podľa toho zvoliť vhodný typ uchytenia základnej konštrukcie, bezohľadu či sa jedná o tehlu, pórobetón, betón, drevo a iné. V naposlednom rade sa robia chyby pri finálnom tmelení sadrokartónu, keď sa často vidia prepadnuté spoje, prebrúsené spoje až do sklotextilnej pásky, ryhy a iné defekty, ktoré sa najviac ukážu až po vymaľovaní.

    Zákazník sa často rozhodne robiť podobné remeselné práce sám s mienkou, že ušetrí peniažky, lebo videl ako sa to robí a určite to nie je nič zložité. Musí sa ale vysporiadať s problémami pri samotnej realizácii, keď si uvedomí, že nemá správne náradie. Na tom videu to vypadalo jednoduchšie, tmel sa mu tak dobre nerozotiera, zabudne dať pásku na spoj a finál po vymaľovaní vypadá hrozne... Áno všetko robia len ľudia a všetko sa dá naučiť. Ale niekedy je lepšie túto zodpovednosť a "problémy" posunúť na firmu, ktorá sa tým zaoberá a vie ako na to. Ide o to, že profesionálna firma Vám dáva na svoju prácu záruku, má svoje náradie, prípravky, má odskúšané materiály, výrobcov, vychytané "muchy" a prácu urobí oveľa rýchlejšie s tým, že výsledok bude dokonalý. Ak výsledok dokonalý nebude, zákazník má právo požadovať nápravu a zaplatiť za prácu, až keď bude spokojný.

    Pán Jozef Prištic, spoločnosť MaliarstvoPN

    5. Montáž Knauf

    5.1 Montáž Knauf – cena

    Práce na suchej stavbe sa začnú po dokončení stavebných prác. Montáž sadrových dosiek na rôzne podklady a podkonštrukcie sa používa na vyrovnanie a prípravu povrchov pred maľovaním. Pretože tu nie sú žiadne mokré časti ani materiály, montáž Knauf prebehne veľmi rýchlo. Skúsený a zručný majster za montáž berie 5 až 15 EUR/m2.

    5.2  Montáž Knauf na drevo

    Montáž Knauf na drevo je náročnejšia úloha ako obloženie murovaných stien, lebo sa drevo  v teple viac šíri. Montáž Knauf sa musí vykonať pomocou dlhších skrutiek a bandáže, aby „pôsobenie“ dreva nespôsobilo praskanie povrchovej farby.

    5.3 Montáž Knauf na strop

    Montáž Knauf na strop umožňuje vyrovnanie stropu. Pomocou podkonštrukcie sa môže urobiť aj tzv. znížený strop, a potom je možné medzi stropom a nosnou konštrukciou vyhotoviť inštalácie pre osvetlenie alebo telekomunikácie. Montáž Knauf na strop stojí 5 až 15 EUR/m2 v závislosti od dostupnosti stropu a hrúbky podkonštrukcie.

    5.4 Bandáž Knauf

    Sadrokartónové dosky sú veľké monolitické prvky, takže spoje medzi jednotlivými doskami môžu byť obzvlášť problematické. Musia byť úplne ploché a odolné proti šíreniu tepla. Aby  spoje boli správne urobené, najskôr sa cez ne nalepia vystužené škárovacie pásky. Je to v skutočnosti bandáž, ktorá zaisťuje, aby sa dosky držali pohromade a súčasne sa môžu pohybovať v dôsledku tepelne podmienenej expanzie. Cena za bandáž Knauf je asi 2 EUR/m2.

    5.5 Gletovanie Knauf

    Keď sa vykoná montáž a bandáž sadrových dosiek, nasleduje gletovanie (vyhladenie), ktoré  vyrovná všetky prípadné nepravidelnosti a vyplní škáry. Gletovanie  sadrových dosiek je asi 3 EUR/m2. Dosky sú tak pripravené na maľovanie.

    Sadrové dosky - cena

    Cena sadrových dosiek (12,5 mm) sa začína na 2 EUR / m2.

    6. Knauf dosky – cena

    Koľko stoja sadrové dosky? Cena sadrokartónových dosiek, hrúbky 12,5 mm, je asi 2 EUR/m2 a viac.

    Tieto dosky sú  na obklad stien, stropov a iné práce suchej stavby najlacnejšie.

    7. Sadrovláknité dosky – cena

    Sadrovláknité dosky sú takmer 2-krát drahšie a stoja asi 4 EUR/m2 a viac.

    8. Fermacell vodotesné dosky – cena

    Fermacell dosky na vonkajšie obkladanie alebo suchú stavbu, vodotesné a ohňovzdorné, sú podľa svojich vlastností úmerne drahšie,  ich cena je 6 EUR/m2 a viac.

    Odborný článok 2633
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sadrokartóny?

    Máme 2206 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2206 realizátorov v oblasti Sadrokartóny
    9.3
    0

    Marpel, s.r.o.


    10
    1

    GAMONT EÚ, spol. s r.o.


    8.7
    0

    PROAKVA s. r. o.


    10
    1

    MVC stavby s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené