Pre oblasť

    Montáž okien podľa normy RAL

    Článok si prečítalo viac ako 1167+ používateľov
    Čoraz obľúbenejšia je montáž okien podľa normy RAL, ktorá umožňuje takmer 100 % utesnený kontakt medzi oknom a stenou. Tesnením okien pri montáži podľa normy RAL sa zabráni vzniku tepelných mostov. Okná namontované podľa normy RAL sú vzduchotesné, takže z budovy neuniká žiadne dodatočné teplo.
    Odborný článok 1167
    montaz okien podla normy ral
    Máme 912 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    1. Čo je montáž okien podľa normy RAL?

    Existuje niekoľko spôsobov montáže okien. Montáž okien podľa normy RAL je vysokokvalitný proces montáže okien, ktorý zaisťuje správnu montáž a utesnenie okien v budove. Montáž okien podľa normy RAL znamená montáž v troch úrovniach - okná poskytujú nadštandardnú vodeodolnosť, vzduchotesnosť a vynikajúcu tepelnú izoláciu. Ide o štandardizovaný proces, ktorý dodržiava prísne normy RAL a zabezpečuje optimálnu montáž a životnosť okna.

    RAL je nemecký inštitút pre záruku kvality, ktorý vydáva osvedčenia RAL výlučne tým produktom, ktoré vyhovujú vysokým štandardom noriem kvality.

    2. Aké sú výhody montáže okien podľa normy RAL?

    2.1. Montáž okien podľa normy RAL zaisťuje vynikajúcu energetickú účinnosť

    Jednou z kľúčových výhod montáže okien podľa normy RAL je zabezpečenie vysokej energetickej účinnosti. Správna montáž a utesnenie okien znižuje možnosť vzniku tepelných mostov a energetických strát. To umožňuje lepšiu izoláciu budovy, čo vedie k zníženiu spotreby energie na vykurovanie alebo chladenie. To môže mať za následok aj nižšie účty za energiu a nižšiu uhlíkovú stopu.

    2.2. Montáž okien podľa normy RAL a zvuková izolácia

    Okrem energetickej účinnosti poskytuje montáž okien podľa normy RAL aj vynikajúcu zvukovú izoláciu. Správna montáž okien zaisťuje vynikajúce utesnenie okien, čo znižuje prenos hluku z okolia do interiéru budovy a umožňuje pokojnejšie a pohodlnejšie bývanie.

    2.3. Vynikajúce tesnenie

    Ďalšou dôležitou výhodou montáže okien podľa normy RAL je zabezpečenie nielen vysokého stupňa nepriepustnosti, ale aj ochrany proti vlhkosti a vniknutiu vody. Správnou montážou a utesnením okien sa zabráni vnikaniu vody cez škáry medzi oknami a stenami, čím sa zabráni možnému poškodeniu konštrukcie stavby vlhkosťou a plesňami.

    3. Ako prebieha montáž okien podľa normy RAL?

    Montáž okien podľa normy RAL prebieha podľa presne stanoveného postupu. Pri renovačných prácach montáž okien prebieha trochu inak.

    3.1. Príprava okenného otvoru

    Prvým krokom, ktorý umožňuje správnu montáž okien je správna príprava okenného otvoru. Okenný otvor je potrebné presne vymerať, aby okno dokonale zapadlo do pripraveného otvoru. Meranie by si mal urobiť zhotoviteľ sám, inak zodpovedáte vy, ak sa vyrobené okno neskôr nezmestí do otvoru. Pripravený otvor musí byť vyrovnaný a dobre vyčistený.

    3.2. Montáž okien podľa normy RAL v jednej rovine so stenou

    Pri montáži sa okno umiestňuje v jednej rovine s vonkajšou líniou steny (konštrukcie). Ostenie, na ktoré sa potom okno umiestňuje, je v tomto prípade z tepelnej izolácie. Tepelná izolácia teda obklopuje okno zo všetkých štyroch strán a zabraňuje vzniku tepelného mosta.

    3.3. Inštalácia fólie 

    Pri montáži okien sa najskôr z vnútornej strany položí vzduchotesná a paropriepustná fólia, ktorá zabráni vstupu teplého a vlhkého vzduchu do škár a tvorbe kondenzátu. Z vonkajšej strany sa inštaluje vodotesná a paropriepustná fólia, ktorá poskytuje ochranu pred poveternostnými vplyvmi a zabraňuje vnikaniu vlhkosti a vody do steny a strednej vrstvy. Do štrbiny medzi dve fólie sa vkladá zvuková a tepelná izolácia, ktorá má aj nosnú funkciu, keďže spolu so skrutkami odolá zaťaženiu okien.

    3.4. Dodatočná vrstva tepelnej izolácie

    Tepelná izolácia sa kladie z vonkajšej a vnútornej strany okna na fóliu a pod parapet. Ako izoláciu možno použiť grafitový polystyrén, extrudovaný polystyrén a podobné materiály. Odporúča sa, aby parapet (okenná doska) nebol vyrobený z kameňa, pretože ide o studený materiál. Tesnenie medzi konštrukciou a rámom musí byť vykonané podľa princípu tesnenia v troch úrovniach, ako je definované normou RAL.

    3.5. Montáž okien podľa normy RAL mimo roviny steny

    Pri výmene okien je montáž trochu odlišná, najmä ak staré okno nebolo namontované v jednej rovine s vonkajšou líniou fasády. V tomto prípade potrebujeme odstrániť špaletu, v hrúbke budúcej tepelnej izolácie. Do odstránenej časti špalety následne treba vložiť tepelnú izoláciu.

    Výsledkom montáže okien podľa normy RAL je vynikajúca tepelná izolácia
    Výsledkom montáže okien podľa normy RAL je vynikajúca tepelná izolácia

    4. Aká je montáž okien podľa normy RAL v porovnaní s klasickou montážou?

    Montáž okien RAL sa riadi prísne definovanými normami a smernicami vypracovanými nemeckým inštitútom RAL. Tieto smernice definujú presné postupy, materiály a technické požiadavky na správnu montáž okien. Klasická montáž okien zvyčajne nemá takto presne stanovené zásady. Montáž podľa normy RAL zaisťuje vynikajúci výkon, pokiaľ ide o všetky tri kľúčové komponenty okna: tepelnú účinnosť, vodeodolnosť a vzduchotesnosť. Klasická montáž okna to nezaručí. To všetko vedie k vysokej kvalite, energetickej účinnosti a dlhodobým výsledkom montáže, z čoho vyplývajú mnohé výhody pre majiteľov budov.

    5. Je montáž okien podľa normy RAL drahšia?

    Montáž okien podľa normy RAL zvyčajne vyžaduje viac práce, špeciálne materiály a odborné znalosti, čo môže mať za následok o niečo vyššie náklady v porovnaní s bežnou montážou okien. Cena montáže podľa normy RAL závisí od viacerých faktorov, akými sú veľkosť a náročnosť projektu, typ okien, stav existujúcich otvorov, lokalita a odbornosť zhotoviteľa. Je však dôležité poznamenať, že náklady na montáž okien podľa normy RAL sú zvyčajne odôvodnené dlhodobými výhodami, ktoré prináša. Správna montáž okien podľa normy RAL zabezpečuje lepšiu energetickú efektívnosť, zvukovú izoláciu, ochranu proti vlhkosti a dlhšiu životnosť okien. To môže z dlhodobého hľadiska ušetriť energiu a náklady na údržbu a predchádzať možným problémom a opravám v dôsledku nesprávnej montáže.

    Pri výbere medzi klasickou montážou okien a montážou podľa normy RAL sa odporúča zvážiť celkové náklady a prínosy z dlhodobého hľadiska. Ak chcete dosiahnuť kvalitnú a odolnú montáž okien a využiť výhody energetickej účinnosti a komfortu montáže podľa normy RAL, oplatí sa investovať.

    6. Montáž okien a dotácie

    Ak sú okná namontované podľa normy RAL a ak sú namontované energeticky úsporné okná so súčiniteľom prechodu tepla U = <1,2 W/m2K (v súlade s normou SIST EN 14351-1), je možné získať nenávratné finančné prostriedky prostredníctvom dotácií na zlepšenie energetickej účinnosti za predpokladu splnenia ďalších predpísaných podmienok.

    Odborný článok 1167
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montáž okien?

    Máme 912 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 912 realizátorov v oblasti Montáž okien
    9.2
    0

    ANPLAST Štefan Podracký


    8.7
    0

    Patrik Dravecký


    9.6
    1

    Danter brány s.r.o.


    10
    3

    MAVORA s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené