Pre oblasť

    Interiérové tienenie

    Článok si prečítalo viac ako 735+ používateľov
    Tienenie je považované za praktický a funkčný prvok okenných otvorov, ale aj väčších sklenených povrchov, akými sú fasády a strechy, keďže zabraňuje priamemu prenikaniu slnečných lúčov a žiarenia do priestoru, a tým zabraňuje prehrievaniu priestorov najmä v letných mesiacoch. Na trhu existuje všelijaké interiérové tienenie, ktoré sa líši materiálom, vlastnosťami a cenou.
    Odborný článok 735
    interierove tienenie
    Máme 445 realizátorov v oblasti Interiérové tienenie:

    1. Interiérové ​​tienenie

    1.1. Interiérové žalúzie

    Interiérové žalúzie patria medzi praktické a predovšetkým cenovo dostupné tienenie. Pomocou žalúzií môžete prispôsobovať svetlo v miestnosti: od nepriehľadného alebo čiastočne zatemneného až po úplne priepustné. Vnútorné žalúzie umožňujú výhľad z miestnosti aj pri čiastočnom zatemnení priestoru. Interiérové žalúzie sa dajú vyrobiť aj pre atypické okná (okná nepravidelného tvaru).

    1.2. Klasické interiérové žalúzie

    Za základný model interiérových žalúzií sa považujú klasické žalúzie a u rôznych výrobcov existujú aj iné modely interiérových žalúzií. Množstvo svetla, ktoré sa dostane do miestnosti, závisí od uhla sklonu lamiel, ktorý sa nastaviteľný. Žalúzie sú spojené šnúrkou, pomocou ktorej sa môžu dvíhať, spúšťať a meniť.

    Okrem pravidelných pravouhlých tvarov tienenie je možné vyrobiť aj pre okná nepravidelného tvaru. Povrch lamiel vnútorných žalúzií vyrobených z hliníka môže byť matný alebo lakovaný. Lamely môžu mať šírku 16 mm alebo 25 mm, môžu byť špeciálne navrhnuté pre okná nepravidelného tvaru, ale existujú aj rôzne farby a textúry, ktoré ovplyvňujú vzhľad interiéru.

    Žalúzie
    Hliníkové žalúzie patria medzi najčastejšiu voľbu interiérových tienidiel

    1.3. Plisované rolety

    Plisované závesy sú praktickým tienením z jemne skladaného plátna. Vďaka svojmu dizajnu sa dajú ľahko nastaviť a môžu sa používať doma alebo v nebytových priestoroch na zatemnenie alebo dekoráciu. Plisované závesy sú vhodné pre veľké, malé a strešné okná štandardných alebo atypických tvarov. K dispozícii sú rôzne spôsoby zatvárania a otvárania plisovaného tienenia: ručným ovládaním, ovládaním pomocou šnúrky, retiazky, tyčky, pružiny a tiež je tu možnosť automatického ovládania pomocou motorčeka. Plisovaný záves sa môže na okno namontovať na ľubovoľnom mieste: v dolnej časti, v hornej časti, z boku alebo v strede. Môžete si tiež vybrať z veľkého sortimentu tkanín, tvarov a farieb. 

    1.4. Vnútorné screenové rolety

    Pre tento typ tienenia je charakteristický špeciálny druh látky (plátno) a ukončovacia lišta. Interiérové ​​rolety sa vyznačujú moderným dizajnom a veľkým výberom nehorľavých a odolných materiálov. Screenové rolety neprepúšťajú UV žiarenie, poskytujú dodatočnú tepelnú izoláciu a možnosť vonkajšej alebo vnútornej inštalácie. Okrem základného manuálneho ovládania pomocou retiazky alebo riadiacej tyčky majú možnosť  automatického riadenia, diaľkovým ovládačom. 

    Vnútorná screenová roleta
    Efektným tienidlom je vnútorná screenová roleta

    1.5. „Screen roller“ – interiérový systém

    Montáž okenných tienidiel pre vnútorný systém je možné vykonať rôznymi spôsobmi ako vonku, tak aj vo vnútri na stenu alebo strop pomocou skrutiek alebo konzol. Verzia „screen roller“ je vhodná pre väčšie sklenené plochy, akými sú balkónové dvere alebo panoramatické okná, a preto je pre tento systém vhodnejšie automatické riadenie ako ručné, hoci sú možné oba spôsoby ovládania.

    1.6. „Screen box“ mini kazetový systém – interiérový systém

    Ide o mimoriadne flexibilný, moderný a sofistikovaný systém. Okrem látky (plátna) a ukončovacej lišty je k dispozícii aj kazeta, ktorá je dostupná v rôznych farbách. Systém je vhodný aj na väčšie presklené plochy, ovládanie je možné retiazkou alebo ovládacou tyčkou.

    1.7. „Screen box“ kazetový systém – interiérový a exteriérový systém

    Tento typ interiérového tienenia obsahuje skrinku (box, kazetu) pozostávajúcu z dvoch častí: pevnej a pohyblivej časti. Nosnú funkciu má pevná časť kazety, na ktorú sú pripevnené konzoly, pomocou ktorej systém funguje, os a látka. Kazetu je možné namontovať priamo na strop alebo na stenu pomocou rôznych držiakov. Riadenie je možné retiazkou, ovládacou tyčkou alebo automatickým pohonom.

    1.8. „Screen“ solárny systém – interiérový systém

    Systém pre strešné okná, napr. systém Skylight, je špeciálne navrhnutý pre najväčšie presklené plochy. Ide o systém, ktorého mechanizmus je založený na kombinácii 2 kaziet. Na jednej strane je motor a na druhej pružina. Pružina a motor sú vzájomne prepojené bočným vedením. Mechanizmus je ovládaný pomocou ovládacej tyčky alebo elektromotora.

    1.9. Vertikálne žalúzie

    Vertikálne žalúzie sa používajú na zatienenie väčších okenných otvorov. K dispozícii je rôzny materiál lamiel, v rôznych tvaroch, a rozličné farebné odtiene. Vhodné sú do nebytových priestorov a do bytov. Považujú sa za praktickú ochranu pred slnkom a pred neželanými pohľadmi. Ovládací mechanizmus je veľmi jednoduchý a je určený na otváranie a zatváranie lamiel, ktoré regulujú tok svetla. Vodiace prvky sú vyrobené z hliníka, ktorý pridá vášmu priestoru na estetickom vzhľade. Osobitosť vertikálnych žalúzií spočíva aj v tom, že sa môžu otočiť o 180°. Ich údržba a výmena je jednoduchá. 

    Vertikálne žalúzie
    Na zatienenie väčších sklenených plôch sa používajú vertikálne žalúzie a panelové závesy

    1.10. Panelové závesy

    Na prvý pohľad sú panelové závesy veľmi podobné vertikálnym žalúziám, až na to, že lamely panelových závesov sú o niečo širšie. Panelové závesy sú určené pre stredné a väčšie sklenené povrchy, môžu tiež rozdeľovať väčšie priestory. S modernými panelovými závesmi môžeme priestor rozdeliť na dve časti, aby sme dosiahli väčšie súkromie a zabránili neželaným pohľadom. Panelové závesy, okrem toho, že tienia, sú aj pekným dekoratívnym doplnkom priestoru.

    Zatemňovacie závesy
    Zatemňovacie závesy sú skvelé do spální, keďže dokážu priestor úplne zatemniť a zlepšiť tak kvalitu spánku

    2. Zatemňovacie závesy

    Zatemňovacie závesy sa stali takmer nenahraditeľným doplnkom moderných domácností, pretože spájajú funkčnosť a estetiku. Ich popularita neustále rastie vďaka mnohým výhodám, ktoré prinášajú.

    2.1. Čo možno dosiahnuť zatemňovacím závesmi?

    Zatemňovacie závesy úplne blokujú prechod svetla cez okná. To sa dosahuje použitím špeciálnych materiálov, ktoré sú zvyčajne vyrobené z ťažkých a tmavých látok. Tieto materiály absorbujú a blokujú svetlo, čím zabezpečujú úplnú tmu v miestnosti, aj keď je vonku veľmi svetlo.

    Materiály zatemňovacie závesy
    Zatemňovacie závesy sú vyrobené z materiálov, ktoré vôbec neprepúšťajú svetlo, aby zabezpečili úplnú tmu v priestore

    2.2. Výhody zatemňovacích závesov

    Zatemňovacie závesy sú skvelé pre spálne, pretože vytvárajú úplnú tmu, čo môže zlepšiť kvalitu spánku. To je dôležité najmä pre tých, ktorí žijú v mestách, kde svetelné znečistenie môže narušiť prirodzený spánkový cyklus. Zatemňovacie závesy vďaka svojej hustote a hmotnosti tiež pomáhajú udržiavať rovnomernú teplotu. V zime udržujú teplo a v lete zabraňujú prehrievaniu miestnosti, čím znižujú potrebu použitia kúrenia alebo chladenia.

    Zatemňovacie závesy tiež poskytujú viac súkromia vo vašej domácnosti. To je opäť obzvlášť užitočné v mestských oblastiach, kde sú susedné budovy blízko seba. Tento typ okenného tienenia znižuje odraz svetla na televíznych a počítačových obrazovkách, zlepšuje zážitok zo sledovania TV programu a znižuje únavu očí.

    2.3. Zatemňovacie závesy dodávajú miestnosti estetiku

    Okrem funkčnosti sú zatemňovacie závesy dostupné v rôznych farbách, vzoroch a textúrach, vďaka čomu sa dokonale prispôsobia štýlu vášho domova. Obývací priestor robia nielen lepším svojou funkčnosťou, ale aj krajším svojou atraktivitou.

    3. Ceny interiérového tienenia

    Ceny interiérového tienenia sa líšia v závislosti od typu, materiálu a rozmerov jednotlivého tienenia.

    Druh tienenia   Orientačná cena
    Interiérové žalúzie hliníkové žalúzie cca 30 až 50 EUR/m2
    Plisované rolety priehľadné  cca 40 EUR/m2
      zatemňovacie  cca 45 EUR/m2
      na strešné okná  cca 50 EUR/m2
    Vertikálne žalúzie  klasické biele cca 15 EUR/m2
    Panelové závesy  klasické  cca 33 EUR/m2

    Ak máte záujem o interiérové tienenie, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Ceny rôznych druhov interiérového tienenia si môžete overiť pomocou našej kalkulačky. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o interiérovom tienení. Môžete sa obrátiť na našich osvedčených výrobcov a dodávateľov tienenia, poslať im dopyt, dostanete tak viacero ponúk.

    Odborný článok 735
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérové tienenie?

    Máme 445 realizátorov v oblasti Interiérové tienenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 445 realizátorov v oblasti Interiérové tienenie
    10
    5

    WBC Holding a.s. - Martin Novák


    8.7
    0

    Obnovstav, s.r.o.


    10
    1

    Igor Gašpar - Oblok servis


    10
    21

    MontPlast SK s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené