Pre oblasť

    Renovácia drevených okien

    Článok si prečítalo viac ako 1482+ používateľov
    Okno ponúka výhľad na okolie. Ako každý iný predmet vyrobený z dreva potrebuje údržbu a opravu. Poveternostné vplyvy ako sú vietor, dážď a slnko vplývajú na drevené okná, ktoré časom strácajú lesk, drevo vzdoruje času. Aby však drevo dobre starlo a okná vydržali veľa zím, treba ich poriadne chrániť a pravidelne udržiavať.
    Odborný článok 1482
    renovacia drevenych okien
    Máme 240 realizátorov v oblasti Renovácia okien:

    1. Ako často je potrebná renovácia drevených okien?

    Na drevených oknách po čase vidieť trhliny a odpadávanie ochranných náterov. Keď tieto zmeny budú na prvý pohľad viditeľné, je najvyšší čas pustiť sa do opravy drevených prvkov okenných konštrukcií.

    V akých intervaloch bude potrebné takéto zmeny na drevených povrchoch opravovať, závisí od umiestnenia okna a od toho, do akej miery je vystavené vonkajším poveternostným vplyvom. Drevené okná, umiestnené na východnej alebo južnej strane sú zvyčajne vystavené silnejšiemu slnečnému žiareniu, čo výrazne vplýva na životnosť ochranných náterov.  

    2. Čo všetko je potrebné na renováciu drevených okien?

    Na renováciu drevených okien je potrebná brúska, na ktorú sa nainštaluje brúsny papier, škrabka, kefa, prípravok (náter) na ochranu dreva proti rôznym škodcom, tmel, lak, farba,  handrička a riedidlo na čistenie. Pri brúsení je dobré mať k dispozícii brúsny papier, ktorý bude použitý na ručné brúsenie ťažšie dostupných miest. Minimálna odporúčaná zrnitosť brúsneho papiera určeného na opracovanie dreva by mala byť 100.

    Pri výbere farby a laku treba dbať na to, či sú na olejovej báze alebo vodnej báze, podľa toho treba vybrať aj čistič štetcov a riedidlo.

    3. Ako vykonať renováciu drevených okien?

    Prvým krokom pri renovácii a obnove drevených okien a dverí je určite ich demontáž. Ak to z nejakého dôvodu nie je možné, odstránenie nečistôt, brúsenie a obnova sa vykonáva priamo na tvári miesta.

    Okná je potrebné pripraviť na náter. Najprv z nich treba odstrániť všetky nečistoty a potom obrúsiť staré nátery. Je nevyhnutné odstrániť všetok zničený lak a farbu, ale treba dávať pozor, aby pritom nedošlo k poškodeniu dreva. Potom treba z okna odstrániť všetok prach, ktorý vznikol pri brúsení. Akékoľvek fyzické poškodenie je potrebné pred nanesením ochranného náteru vyplniť tmelom na drevo. Keď tmel zaschne, povrch treba znova prebrúsiť a znova vyfúkať. Pred lakovaním resp. farbením je potrebné chrániť drevo náterom na ochranu dreva proti škodcom.

    Ak chceme zachovať prirodzenú farbu dreva, použijeme iba ochranný lak. Ak chceme farebné okná, je potrebné ich natrieť farbou. Farby a laky určené na finálne natieranie drevených okien sa zvyčajne nedajú odstrániť z odevov a iných povrchov ani pomocou riedidla či iných prostriedkov. Odporúča sa priestor, kde sa vykonáva lakovanie alebo farbenie okien, chrániť nylonom alebo niečím podobným. Pri farbení alebo lakovaní musia byť rámy okien prípadne žalúzie upevnené, nesmú sa posúvať. Okrem toho sa povrchov netreba dotýkať prstami, aby nezostali odtlačky prstov. Po zaschnutí okná treba vrátiť na miesto.

    4. Renovácia drevených okien – cena

    Pri určení ceny renovácie starých okien je potrebné vziať do úvahy čas, ktorý potrebujeme na natieranie a predprípravu, ako aj náklady na materiál potrebný na úspešnú renováciu drevených okien. Cena jedného litra farby alebo laku určeného na obnovu drevených okien sa líši v závislosti od výrobcu. Koľko farby alebo laku budeme potrebovať závisí od toho, do akej miery chceme ochrániť okná a dvere z dreva. Cena renovácie starých drevených okien s montážou izolačného dvojskla, s montážou tesnení a tmelením, ošmirgľovaním a natretím okien stojí 100 až 150 EUR/m2.

    Odborný článok 1482
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Renovácia okien?

    Máme 240 realizátorov v oblasti Renovácia okien:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 240 realizátorov v oblasti Renovácia okien
    9.7
    0

    Peter Lím - Stavebné práce PIPO


    10
    1

    Igor Gašpar - Oblok servis


    10
    5

    LEX-AL s. r. o.


    9.2
    3

    Karol Herák - Podolie


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené