Pre oblasť

    Masívne drevodomy, zdravé životné prostredie

    Článok si prečítalo viac ako 1083+ používateľov
    Stavebný materiál ovplyvňuje pohodu ľudí žijúcich v rodinnom dome alebo byte. Účinky nezdravých stavebných materiálov, s ktorými sa každodenne stretávame, sú často podceňované. Ak chcete bývať v zdravom prostredí, bez následkov na vlastné zdravie a životné prostredie, mali by ste sa rozhodnúť pre prírodné a ekologické materiály.
    Odborný článok 1083
    drevodomy
    Máme 396 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    Drevo ako stavebný materiál pre drevodomy

    Drevo sa považuje za prírodný a nezávadný materiál a bývanie v drevodomoch za kvalitné. Drevodomy vytvárajú zdravé životné prostredie, ktoré vplýva na fyzickú a psychickú pohodu obyvateľov domu.

    V drevených domoch je primeraná úroveň vlhkosti, drevodom „dýcha“. Difúzia vzduchu stenou je primeraná, preto je vhodná aj úroveň čistoty vzduchu. Tým, že dom „dýcha“, je neustále vetraný, nedochádza k rozvoju rôznych baktérií či plesní na vlhkých drevených povrchoch. Drevodomy majú ešte jednu dobrú vlastnosť, a tou je rádioaktívne žiarenie podobné prirodzenému žiareniu, ktoré nie je nebezpečné, nakoľko ide o menšie množstvá, na rozdiel od betónových a murovaných stavieb.

    Drevostavby okrem vytvárania zdravej atmosféry majú dobrý vplyv aj na našu psychickú pohodu. Drevo je prírodný materiál s prirodzenou textúrou, farbou, vôňou a štruktúrou, vytvára teplý a útulný interiér mimoriadne priaznivý pre ľudí. Prírodná atmosféra, ktorú vytvára drevo, dodáva pozitívnu energiu a má tak dodatočný priaznivý vplyv na našu pohodu.

    Aké sú výhody drevených domov?

    Stavba drevodomu je väčšinou rýchla, keďže všetky prvky stavby sú továrensky vyrobené, odkiaľ sa následne prevezú na stavenisko, kde sa osadia. Pri tomto spôsobe stavby je drevodom zmontovaný a dokončený za pár dní. V ďalšej fáze po montáži všetkých nosných a nenosných drevených prvkov nasleduje montáž a finálna úprava interiéru dreveného domu. Okrem rýchlej inštalácie by sme chceli vyzdvihnúť aj trvanlivosť, ekonomickú konštrukciu, výbornú ochranu proti požiaru a zemetraseniu a energetickú efektívnosť takéhoto zariadenia.

    Odborná rada zo spoločnosti slovenskechaty plus sk, s. r. o.

    1. Čomu sa venuje Vaša spoločnosť, z akých materiálov realizujete Vaše stavby a ako dlho trvá ich realizácia?

    Naša rodinná firma sa zaoberá výstavbou celoročných chát a rodinných drevodomov. Na konštrukciu používame KVH masívne hranoly najvyššej kvality zo smrekového dreva. Vďaka sušeniu dosahujú výborné konštrukčné vlastností a neobsahujú žiadne škodlivé látky. Našim ďalším používaným komponentom je konštrukcia hranola C24, ktorá sa vyrába z ihličnatých stromov. Tato je ideálna na stavbu strešných konštrukcií, hranoly stavieb - rámových domov, stropov alebo stien. Vyznačuje sa vysokou tuhosťou a pevnosťou v ohybe. Drevo je hobľované a sušené.

    2. Je drevená chatka vhodná pre celorošné bývanie?

    Našou špecializáciou je výstavba celoročných chát, každá naša chata v ponuke je kompletne zateplená od obvodových stien, podlahy a konštrukcie strechy a je vhodná na celoročné bývanie.

    3. Potrebujeme stavebné povolenie pre realizáciu chát?

    Stavebné povolenie pre realizáciu chát je potrebné na základe týchto charakteristík:

    - keď má stavba viac ako 25 m2 zastavanej plochy,
    - keď je stavba vyššia ako 5,0 m (pri podzemnej stavbe pokiaľ je hlbšia ako 3,0 m),
    - keď stavba mení svoj objem (napríklad nadstavbou alebo prístavbou),
    - pri zateplení stavby,
    - ak sa menia nosné steny v objekte,
    - ak sa mení tvar strechy a ide o zásah do nosných konštrukcií,

    4. Sú drevostavby dáko chránené proti plesniam či hmyzu a ako sa správne starať o drevodom?

    Na starostlivosť treba myslieť už realizácii projektov chaty a hlavne pri jeho výstavbe. Všímajte si kvalitu používaného dreva aj technologické postupy montáže, ktoré vám v budúcnosti môžu ušetriť množstvo práce spojenej s údržbou chaty. Chata musí byť kvalitne zaizolovaná, týka sa to predovšetkým obvodových stien a strechy. Drevo musí byť vysušené, pretože takéto drevo je nezaujímavé pre škodcov aj plesne a vy sa nebudete musieť zaoberať dodatočným ošetrovaním dreva pred takýmito neželanými návštevníkmi.

    Majte na pamäti, že všetky dodatočné nátery a chemické úpravy, ktoré by mali chrániť drevostavbu pred poškodením, už len riešia nedostatky, ktoré mohli vzniknúť počas výstavby.

    Odbornú radu poskytol pán Lukáš Bodorík zo spoločnosti slovenskechaty plus sk, s. r. o.

    Aký druh dreva sa používa na stavbu?

    Na stavbu drevených domov sa väčšinou používa masívne nelepené ihličnaté drevo, ktoré navyše prispieva k pohode a zdravému životnému prostrediu. Treba si uvedomiť, že drevo sa rúbe výlučne v zime, a preto je vysokej kvality. To však nevylučuje možnosť použitia lepeného dreva.

    Drevený dom je ekologický, keďže drevo je prírodný materiál, ktorý sa dá recyklovať. Samozrejme, používajú sa aj iné prírodné materiály, ako napr. prírodná izolácia z drevených vlákien, konope a pod. Drevodom sa stavia pomerne rýchlo, takže na samotnú stavbu netreba veľa energie. Drevená stavba je pri správnej konštrukcii aj ohňovzdorná, odolná proti zemetraseniu, pevná. Životnosť dreveného domu, v závislosti od spôsobu výstavby, môže byť okolo 50 rokov.

    Teplo a príťažlivosť interiéru dreveného domu
    Teplo a príťažlivosť interiéru dreveného domu

    Ak máte záujem o drevený dom, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Pripravili sme pre vás databázu skúsených realizátorov drevených domov, ktorým môžete poslať dopyt, a tak dostanete viacero ponúk. Prečítajte si aj niektoré naše rady o drevených domoch.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1083
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy?

    Máme 396 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 396 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy
    8.9
    0

    Isoprim Slovakia, s.r.o.


    9.4
    0

    WoodyBuild s. r. o.


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    8.6
    0

    Mgr. Miloslav Horička - stolárstvo


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené