Pre oblasť

    Energetická trieda – čo je to nízkoenergetický dom?

    Článok si prečítalo viac ako 1172+ používateľov
    Môžeme povedať, že nízkoenergetické domy sú trend, ktorý je prítomný v poslednom desaťročí. Pojem nízkoenergetická efektívnosť zahŕňa všetky domy, ktoré spĺňajú určité normy a patria do príslušnej energetickej triedy z hľadiska ročnej spotreby energie na vykurovanie. Podmienkou pre nízkoenergetický dom je špeciálne navrhnutý koncept a nízkoenergetický štandard, ktorý zaradí stavbu do príslušnej energetickej triedy. Čo presne znamená pojem nízkoenergetický dom, aké sú podmienky pre nízkoenergetický štandard budovy a aké energetické toky ovplyvňujú spotrebu energie v budove sa dozviete v tomto článku.
    Odborný článok 1172
    nizkoenergeticka stavba
    Máme 442 realizátorov v oblasti Nízkoenergetické domy:

    1. Koncept energeticky efektívneho domu

    Koncept nízkoenergetického domu vychádza z viacerých východísk. Ide v podstate o využívanie obnoviteľných zdrojov energie – OZE (slnko, vietor, voda, pôda), dané východiská (lokalita, klíma) a ciele (zníženie spotreby energie, znižovanie emisií skleníkových plynov).

    Pre dosiahnutie zodpovedajúcej energetickej triedy domu sú kľúčové základné komponenty nízkoenergetického domu a aktívne technické systémy pre nízkoenergetický dom.

    1.1 Komponenty nízkoenergetického domu

    Medzi komponenty nízkoenergetického domu patrí orientácia domu, tvar domu, plášť budovy, tepelná izolácia, vzduchotesnosť, konštrukcia domu bez tepelných mostov, zasklenie, tienenie, konštrukčný systém nízkoenergetického domu a použité stavebné materiály.

    1.2. Aktívne technické systémy pre nízkoenergetické domy a budovy

    Koncept nízkoenergetického domu zahŕňa aj aktívne technické systémy na ohrev vody a vzduchu, aktívne technické systémy na vetranie, osvetlenie, výrobu elektriny a rôzne ďalšie zariadenia (spotrebiče). Režim prevádzky nízkoenergetického domu úzko súvisí so životným postojom a správaním užívateľov.

    2. Energetická trieda, nízkoenergetický štandard domu

    Aby mohli byť montované domy, resp. akékoľvek iné stavby zaradené do nízkoenergetickej triedy, musia spĺňať určité podmienky definované nízkoenergetickým štandardom. Horná hranica pre nízkoenergetický štandard je teda 50 kWh/m2a špecifického tepla potrebného na vykurovanie objektu (Qnh) počas jedného roka. Hranica nízkoenergetického štandardu je v súlade s medzinárodným štandardom.

    2.1. Ukazovatele spotreby energie v obytných budovách

    Merné ročné teplo potrebné na vykurovanie budov (Qnh) je jedným z ukazovateľov spotreby energie. Ukazovatele spotreby energie v budovách zahŕňajú mernú ročnú energiu potrebnú na chladenie a mernú energiu dodanú na prevádzku budovy, ktorá zahŕňa energiu na vykurovanie (kvapalné a plynné palivá, biomasa), energiu na prípravu teplej vody (kvapalné a plynné palivá, elektrina, biomasa alebo solárne kolektory), elektrinu pre domácnosť (domáce spotrebiče a osvetlenie), energiu na chladenie budov a energiu na prevádzku pomocných aktívnych technických systémov (tepelné čerpadlá, ventilačný systém, obehové čerpadlá teplej vody, čerpadlá pre systémy solárnej energie, kotly a pod.). Okrem všetkých uvedených energií využívaných na prevádzku budovy sú emisie CO2 zahrnuté do ukazovateľov spotreby energie.

    2.2. Nízkoenergetické triedy domov

    Podľa konkrétnych ročných ukazovateľov dodanej mernej energie (Qnh) sú budovy rozdelené do jednotlivých nízkoenergetických tried.

    Trieda C

    Do triedy C patria stavby, ktoré spĺňajú minimálne požiadavky nízkoenergetických domov resp. minimálne požiadavky nízkej energetickej účinnosti domov. Ide spravidla o klasickú montovanú stavbu, s modernými oknami a dverami, vykurovaním plynovým kotlom a bez centrálneho vetracieho systému. Merná ročná potreba energia na vykurovanie je 35 až 50 kWh/m2a.

    Trieda B2

    Do triedy B2 patria nízkoenergetické (montované) domy v pravom zmysle slova, ktoré majú vylepšený plášť budovy. Vďaka vylepšenému plášťu budovy je merná ročná potreba energie  na vykurovanie 25 až 35 kWh/m2a.

    Trieda B1

    Do triedy B1 patria lepšie nízkoenergetické (montované) domy, s vylepšeným izolačným plášťom, vykurovaním tepelným čerpadlom a rekuperačným vetraním. Merná ročná potreba energie na vykurovanie objektu je 15 až 25 kWh/m2a.

    Trieda A2

    Trieda A2 zahŕňa pasívne (montované) domy, s dodatočným zateplením, vylepšenou izoláciou, vykurovaním tepelným čerpadlom a rekuperačným vetraním. Merná ročná potreba energie na vykurovanie objektu je 10 až 15 kWh/m2a.

    Trieda A1

    Do najnižšej energetickej triedy A1 zaraďujeme ultranízkoenergetické stavby, ktoré obsahujú dodatočný izolačný vylepšený plášť budovy, vylepšené okná a dvere, vykurovanie tepelným čerpadlom a vetranie s rekuperáciou. Merná ročná potreba energie na vykurovanie budovy je 10 kWh/m2a alebo menej.

    3.  Tepelné toky  

    Nakoniec z pohľadu energetickej hospodárnosti domu je potrebné spomenúť tepelné toky, ktoré sa vyskytujú v budove a ovplyvňujú celkovú spotrebu energie. Patria sem tepelné straty prestupom (Qt), tepelné straty vetraním (Qv), ale aj solárne zisky (Qs). Svoj podiel na spotrebe energie majú aj vnútorné zariadenia a spotrebiče (Qi).

    Tepelné toky v budove a okolo nej
    Tepelné toky v budove a okolo nej

    Ak máte záujem o nízkoenergetický dom, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným projektantom nízkoenergetických domov, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o nízkoenergetických domoch.  

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1172
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nízkoenergetické domy?

    Máme 442 realizátorov v oblasti Nízkoenergetické domy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 442 realizátorov v oblasti Nízkoenergetické domy
    10
    40

    Ján Koller


    9.3
    0

    Mazy,s.r.o


    10
    7

    Prestavaj.sk s. r. o. - Ján Melek


    8.7
    0

    Tillou s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené