Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Kamenný obklad na fasádu

    Článok si prečítalo viac ako 1201+ používateľov
    Kameň sa pôvodne používal najmä ako materiál na stavbu budov, dnes je jeho použitie na fasáde čoraz bežnejšie. Na Slovensku kamenný obklad kedysi nebol až tak používaným fasádnym materiálom ako v južných oblastiach Európy, no začiatkom 20. storočia sa čoraz viac dostával do popredia a začal sa používať na vonkajšej fasáde ako dekoračný prvok v podobe tenkých kusov kameňa v rôznych veľkostiach.
    Odborný článok 1201
    kamenny obklad na fasadu
    Máme 1977 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Výhody kamenného obkladu na fasádu

    V prvom rade je kameň mimoriadne odolný materiál, takže aj fasáda z kameňa je mimoriadne odolná, trvácna a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu údržbu. Kamenný obklad  je odolný voči všetkým poveternostným podmienkam – vetru, dažďu, snehu, chladu, slnku a voči teplotným výkyvom. Kameň je vizuálne veľmi príjemný materiál. Pôsobí predovšetkým veľmi moderne, atraktívne, ba až monumentálne. Môžete si vybrať z rôznych odtieňov kameňa, štruktúr a  textúr. Kameň ako materiál na fasádu je výhodný aj preto, že sa dá kombinovať s inými materiálmi, napr. s drevom, kovom alebo sklom. Na rozdiel od iných typov fasád, vyrobených prevažne z umelých materiálov, je kamenná fasáda úplne prírodná a ekologická.

    2. Kamenný obklad na fasádu

    Na fasádu možno použiť rôzne druhy kameňa, napríklad žulu, ktorá má zrnitú textúru sivo-čiernej alebo červeno-žltej farby, alebo mramor, ktorý je zvyčajne biely alebo sivý s tmavými škvrnami, ale môže byť aj červenkastý. Na fasádu je vhodná aj bridlica, ktorá má dosť rovnomernú textúru a býva sivá, ale môže byť aj červenkastá. Možno použiť aj iné druhy kameňa.

    3. Realizácia kamennej fasády

    Fasádu možno obložiť dvoma spôsobmi. Kameň môže byť pripevnený ku konštrukcii lepením, vtedy je kamenná dokončovacia vrstva pripevnená priamo k nosnej konštrukcii. Lepenie je jednoduché, lacné, ale je menej trvácne. Druhý spôsob je zavesená fasáda. Kamenná dokončovacia vrstva je  pripevnená k nosnej konštrukcii pomocou kotiev, vzniká tak vzduchová medzera medzi dokončovacou vrstvou z kameňa a nosnou konštrukciou, ktorá je potrebná na odvetrávanie vlhkosti z interiéru. Druhý spôsob je bežnejší.

    4. Tradičná kamenná a drevená fasáda

    Tradičné domy mali často dvojdielnu fasádu. Spodná časť budovy, horná časť suterénu a prízemie, boli zvyčajne postavené z kameňa alebo obložené kameňom. Vrchná časť budovy a poschodie boli drevené. Spodná časť domu tak pôsobila funkčne aj esteticky prirodzene, stabilne a drevo vytváralo pocit ľahkosti hornej časti, ktorá akoby úplne splynula s okolím.

    5. Kamenný obklad na fasádu – cena

    Cena nevetranej kamennej fasády z prírodného lepeného kameňa sa pohybuje od 70 do 90 EUR/m2. Cena samotného dekoračného kameňa sa pohybuje od 30 do 50 EUR/m2.

    Ak máte záujem o fasádu z prírodného kameňa, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Pošlite dopyt našim overeným realizátorom fasád z kamenných obkladov, dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád týkajúcich sa realizácie fasád.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1201
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1977 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1977 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    1

    MVC stavby s.r.o.


    10
    1

    Marafko Zsolt


    7.6
    4

    Conteel s.r.o. - Peter Macho


    10
    2

    Black roofs s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené