Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    8 praktických a nadčasovo krásnych podlahových krytín

    Článok si prečítalo viac ako 1065+ používateľov
    Podlahy hrajú v našom byte dôležitú úlohu. Nielenže musia byť funkčné a praktické, ale zároveň pokrývajú jednu z najväčších plôch, takže musia spĺňať estetické požiadavky a ladiť so zvyšným priestorom v dome. Našťastie dnes existuje množstvo podlahových krytín z rôznych materiálov, ktoré nám umožňujú veľký výber a originalitu pri zariaďovaní. Od masívneho dreva a tehly až po terazzo a dlaždice. Našli sme pre vás niekoľko nadčasovo krásnych príkladov podlahových krytín, ktoré sú navyše praktické.
    Odborný článok 1065
    lapa apartman studio gameiro tiago casanova
    Máme 874 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny:

    1. Keramické dlaždice so vzhľadom prírodného kameňa

    Belgickí architekti zo štúdia Hans Verstuyft zrenovovali byt na najvyššom poschodí slávnej budovy Davida Chipperfielda v Antverpách v striedmom minimalistickom štýle. Byt má 4,8 metra vysoké stropy, veľké okná s krásnym výhľadom a dostatok prirodzeného svetla. Podľa špecifického spôsobu života klienta architekti prispôsobili existujúci pôdorys bytu, otvorili ho a prepojili miestnosti s chodbami. Zvolili zdržanlivú paletu materiálov – zvolili kamenné podlahy, steny vo farbe kriedy a svieže, biele textílie. Kuchynské skrinky sú vyrobené z amerického orecha, ktorý rezonuje aj pri voľne stojacom nábytku ako sú jedálenské stoly a stoličky. Bronzové batérie, vypínače a svetelné prvky interiéru dodávajú pocit tepla.

    Bývanie Westkaii, Hans Verstuyft Architekti (www. Hansverstuyftarchitecten.be); foto: Dorothee Dubois
    Bývanie Westkaii, Hans Verstuyft Architekti (www. Hansverstuyftarchitecten.be); foto: Dorothee Dubois

    2. Mikrocementové podlahy

    Premena dedinskej stodoly v Antverpách na rodinný dom znamenala v prvej fáze úpravu podkrovných priestorov. Do podkrovia umiestnili architekti z kancelárie Context tri menšie spálne a kúpeľňu. V hlavnej časti bývalej stodoly našli svoje miesto šatník, domáca pracovňa a kúpeľňa. Vo všetkých miestnostiach sú podlahy bezproblémovo pokryté mikrocementom. Ide o dekoratívny náter pozostávajúci z cementu, vodných živíc, prísad a minerálnych pigmentov, ktorý je možné vďaka vysokej priľnavosti môže aplikovať na povrchy podláh aj stien. Môže sa aplikovať priamo na existujúce materiály: dlaždice, sadrokartónové dosky, mramor, terazzo. Mikrocementová podlaha je jednoliata, bezšpárová.  S hrúbkou iba 3 milimetre je možné dosiahnuť rýchlu renováciu priestorov  a skvelé výsledky.

    Renovácia starej stodoly_Context (www.contekst.be), foto: Evenbeeld
    Renovácia starej stodoly_Context (www.contekst.be), foto: Evenbeeld

    3. Podlahy z brúseného betónu

    Kanadské štúdio Scott & Scott zrekonštruovalo interiér domu z 50. rokov minulého storočia severne od Vancouveru. Kreatívny tandem, inak manželský pár, chcel vytvoriť prepojenie stavby s okolím – zalesnenou krajinou na úpätí Mount Grouse, a tak sa rozhodli obložiť interiér drevom, ktoré sa vekom a používaním viditeľne zmení, ale tak, aby charakter a kontext zostali pôvodné. Všetky materiály boli vybrané tak, aby boli kontrastné a minimálne upravené tradičnými postupmi; takáto povrchová úprava si vyžaduje pravidelnú údržbu, drevo získa ušľachtilú patinu, ktorá časom zvýši hodnotu a krásu diela. Smrekové trámy boli natreté olejom, ktorý im dodal lesk a priehľadnosť, a steny boli natreté bielou vápennou farbou, zatiaľ čo cementové podlahy boli brúsené a ručne šmirgľované, aby vyzerali staršie a opotrebovanejšie.

    Dom v severnom Vancouveri; Scott & Scott (www.scottandscott.ca)
    Dom v severnom Vancouveri; Scott & Scott (www.scottandscott.ca)

    4. Podlahy z dreva tmavosivej farby

    Vila (rezidencia) Shagwong sa nachádza v East Hamptone v štáte New York a je jednoposchodový čierny dom navrhnutý tak, aby dokonale zapadol do pobrežnej oblasti. Byt, ktorý navrhlo newyorské štúdio Adam Jordan Architecture, má tmavú paletu materiálov. Výber farieb a materiálov vytvára príjemnú atmosféru v interiéri a zameriava sa aj na prírodu. Dizajnéri použili fasádny obklad z páleného dreva v kombinácii s pozinkovaným plechom a pohľadovým betónom; všetky tieto materiály elegantne starnú a budú vyžadovať minimálnu údržbu. Verejné a súkromné ​​priestory usporiadané okolo centrálneho nádvoria majú prepojenie s okolím a výhľad na vodu cez veľké presklené plochy. Rovnako ako exteriér, aj interiér sa môže pochváliť tmavou farebnou paletou. Podlahy, steny a stropy sú obložené tmavým, sivým naolejovaným drevom. Jedálenský stôl z páleného dreva ladí s čiernym kuchynským ostrovčekom a svetlejšie jedálenské stoličky odrážajú teplé odtiene kresiel v obývačke. Prírodný kameň, keramika, mäkké textílie, drsné a hladké povrchy dopĺňajú tmavú farebnú paletu. Celý dom je očarujúcou hrou textúr.

    Vila Shagwong, Adam Jordan architekt (www.adam-jordan.com); foto: Eric Petschek
    Vila Shagwong, Adam Jordan architekt (www.adam-jordan.com); foto: Eric Petschek

    5. Tehlové podlahy

    Fjord Boat House, ktorý navrhli architekti zo štúdia Norm, sa nachádza priamo na pobreží, na hranici medzi Dánskom a Nemeckom. V prípade potreby sa využíva ako penzión alebo ako súkromné útočisko. Je postavený na základoch zo surového betónu, okolo ktorého rastie vinič a celý je obložený čiernym dreveným obkladom, čím plynulo dopĺňa okolitú prírodu. Ručne vyrobené keramické tehlové schody vedú z hlavnej časti budovy na terasu, pokračujú do interiéru a dotvárajú krásny, rustikálny charakter. Celé prostredie pozostáva z prírodných materiálov a dokonalého množstva teplých textúr a odtieňov, ktoré vytvárajú pocit jemnosti a pohodlia.

    Zrub vo fjorde; Norm Architects (www.normchp.com)
    Zrub vo fjorde; Norm Architects (www.normchp.com)

    6. Terrazzo z mramorových zvyškov

    Už na prvý pohľad byt Lapa svedčí o tom, ako veľkolepo to miesto muselo vyzerať v roku 1819, keď bola budova postavená. Na prvý pohľad je tiež vidieť, že namiesto súčasnej betónovej dosky boli kedysi strešné trámy. Myšlienka obnovenia tradičného spôsobu kladenia mramorových zvyškov, ktorý bol kedysi typický pre portugalské domy, sa stala hybnou silou modernej premeny tohto bytu. Mramorové zvyšky rôznych druhov a farieb boli privezené z troch portugalských lomov. Každý kus mramoru bol ručne vyrobený. Zámerom bolo vytvoriť zdanlivo náhodné a mimovoľné usporiadanie geometrických vzorov. Konečný vzhľad podlahy vnáša do interiéru pocit vonkajšieho priestoru a umocňuje letný charakter bytu v tejto historickej lisabonskej budove.

    Apartmán Lapa_Studio Gaimero (www.studiogaimero.com), foto: Tiago Casanova and João Gameiro
    Apartmán Lapa_Studio Gaimero (www.studiogaimero.com), foto: Tiago Casanova and João Gameiro

    7. Podlaha z moreného ihličnana

    Táto priestranná budova postavená v roku 1600 ako jednoduchý dom pre tkáčov bola prvýkrát zrekonštruovaná začiatkom 19. storočia, keď bola prestavaná na hostinec pre kočišov a stajňu. To nie je nezvyčajné pre amsterdamský Weteringbuurt, kedysi priemyselnú štvrť hlavného mesta a dnes jedno z moderných miest pozdĺž kanála. Na fasáde domu sú dodnes viditeľné ozdobné detaily holandského zlatého obdobia s klenutými tehlovými zárubňami, v interiéri vládne prísny minimalizmus. Súčasní majitelia mali víziu pokojnej a skromnej atmosféry a sofistikovanej elegancie svojho príbytku. Okrem prepracovania pôdorysu, ktorý zdôraznil  priestrannosť, vzdušnosť a otvorenosť priestoru, jeho vzhľad dopĺňajú zdržanlivé dekoratívne rozhodnutia. Široké podlahové dosky z moreného ihličnana, duglasky (lat. Pseudotsuga), vizuálne spájajú všetky miestnosti, ktoré majú obyčajné biele steny. Voľba nábytku dáva prednosť klasickým líniám a nízkym profilom. Nič v priestore nebojuje o pozornosť, ale všetko nabáda k zamysleniu sa nad budovou, ktorá množstvom oblúkov a priechodov pripomína kláštor.

    Coach house_Jen Alkema (www.jenalkema.com)
    Coach house_Jen Alkema (www.jenalkema.com)

    8. Dlažba Ceppo di Gré

    Ceppo di Gré je kameň z Lombardie, používaný na stavbu palácov, víl a pamiatok typických pre historický vzhľad mesta Miláno. Povrch tohto kameňa so svojím nerovným povrchom a škálou šedých tónov dodáva každému prostrediu charakter a zároveň pocit sofistikovanosti. Ceppo di Gré je nadčasový prírodný kameň, ktorý je skutočne prírodným terazzom, s krásnymi drvenými kamienkami a nepravidelnou štruktúrou kameniva. Zatiaľ čo terazzo je ručne vyrábané, čo prispieva k jeho nepopierateľnej kráse, Ceppo ponúka podobný vzhľad so všetkými vlastnosťami porcelánových dlaždíc, vrátane extrémne nízkej nasiakavosti, čo má za následok vysoký stupeň odolnosti voči škvrnám a chemikáliám. Ceppo je možné použiť na vnútorné aj vonkajšie povrchy a je ideálny na obklady stien alebo podláh, kúpeľní, miest s vysokou návštevnosťou, záhrad alebo bazénov.

    Ceppo di Gré, Ergon, Lombardia (www.emilgroup.com)
    Ceppo di Gré, Ergon, Lombardia (www.emilgroup.com)

    Ak máte záujem o podlahové krytiny ako sú tieto alebo úplne iné, originálne, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk.  Aby ste sa dozvedeli presnú cenu pošlite dopyt našim overeným realizátorom podlahových krytín, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre Vás aj niekoľko rád o podlahových krytinách.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1065
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové krytiny?

    Máme 874 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 874 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny
    8.8
    0

    Klaudia Ďurašková - K&Ď Stav - Jaroslav Duraško


    8.7
    0

    Štefan Rostaš - R. S. STAV


    10
    1

    JM-služby SK s.r.o. - Jozef Mokrý


    8.6
    0

    Renata Rácova


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené