Pre oblasť
    Coneco Racioenergia 2024

    Hydroizolácia, ktorá poskytuje trvalú ochranu budovy

    Článok si prečítalo viac ako 957+ používateľov
    V skutočnosti sa svet rýchlo mení. Rôzne časti ekonomiky prechádzajú zmenami a stavebníctvo nie je výnimkou. Ochrana zdrojov a prírodného prostredia je čoraz dôležitejšia, a preto dnes mnohí investori chcú investovať peniaze len do tých stavebných projektov, ktoré sú ekologické, kvalitné, cenovo dostupné a nepotrebujú dodatočné finančné prostriedky na údržbu.
    Odborný článok 957
    hydroizolacia
    Máme 777 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov:

    Technologický pokrok pre konkurenčnú výhodu

    Všetci tí, ktorí sú spojení so stavebným biznisom, musia už dnes myslieť na svoju budúcnosť a možnosti, ktoré sa ponúkajú. O zmenách môžu rozhodnúť okamžite alebo o pár rokov, keď ich predbehnú tí, o ktorých nikdy nepočuli. Voľba je vždy možná a každý si hľadá svoju vlastnú cestu.

    Betón ako hydroizolačné riešenie budov

    Hydroizolácia sa vykonáva súčasne s betonážou podzemných častí stavby, takže plánovaný objekt nepotrebuje žiadny iný druh ochrany, žiadne „čierne“ hydroizolácie (náterové hmoty na bitúmenovej báze).

    Chemické zloženie produktov určitých značiek, ktoré sa zaoberajú technológiou kryštalickej hydroizolácie je rôzne, základná technológia je pre všetky rovnaká. Ak je v betóne voda, produkty reagujú s hydroxidom vápenatým a ďalšími vedľajšími produktmi hydratácie cementu a niektorými zvyškami v betónovej hmote, v mikroskopických póroch sa tvoria kryštály, ktoré sú odolné voči vode,  vypĺňajú póry a mikrotrhliny v betóne. Kryštály sa tvoria, pokiaľ je v betóne vlhkosť. Niektoré môžu dosiahnuť dĺžku niekoľko centimetrov. 

    Rovnaká chemická reakcia v betóne prebieha aj vtedy, ak dôjde k vystaveniu vode roky po inštalácii kryštalickej hydroizolácie. V betóne ošetrenom kryštalickou technológiou prichádza k reaktivácii vždy, keď príde do kontaktu s vodou a vlhkosťou. Hneď ako voda prenikne do betónu, spôsobuje tvorbu a rast nových mikrokryštálov, ktoré blokujú a vypĺňajú trhliny. Táto reakcia bude prebiehať počas celej životnosti betónovej konštrukcie, vždy automaticky utesní všetky novovzniknuté trhliny do šírky pol milimetra (0,5 mm). Táto vlastnosť je veľkým prínosom pre zníženie dlhodobých nákladov na údržbu hydroizolácie a opravy betónových konštrukcií.

    Mnoho výhod technológie kryštalickej hydroizolácie betónu oproti „čiernej“ hydroizolácii

    Preskúmanie a porovnanie tzv. „čiernej“ izolácie  s novou technológiou kryštalizácie betónu

    Čierna membránová izolácia  Technológia kryštalizácie betónu
    MONTÁŽ – INŠTALÁCIA IZOLÁCIE
    Aplikuje sa na vonkajšie alebo vnútorné povrchy, pričom vytvára fyzickú bariéru, ktorá zabraňuje prenikaniu vody. Zároveň neposkytuje paropriepustnosť a spôsobuje kondenzáciu. Pred betonážou sa do betónu pridáva prísada, ktorá umožňuje vykonať hydroizoláciu súčasne s betonážou. Betón je paropriepustný a zabraňuje tvorbe kondenzátu.
    SPÔSOB REALIZÁCIE IZOLÁCIE
    Použitie je veľmi náročné a možnosť nesprávnej inštalácie je vyššia. Je potrebných viac špecializovaných pracovníkov. Chyby pri implementácii sú bežné a predstavujú 90 % všetkých reklamácií. Proces inštalácie je veľmi jednoduchý a transparentný. Pri betonárskych prácach sú potrebné len dve osoby, ktoré vykonávajú dávkovanie prísad (aditív) a kontrolu betonáže.
    MOŽNOSŤ CHÝB
    Nesprávny výber vhodnej membrány. Nedodržanie návodu pri miešaní prísady vo výrobe alebo na stavenisku v miešačke. Nepoužitie expanzných pásov na ochranu betónových spojov (škár).
    Nekompatibilita s inými produktmi. Kompatibilita s inými príslušenstvom a produktmi.
    Fyzické poškodenie membrán pri montáži (zásyp, poškodenie náčiním, chodenie po železnej konštrukcii pred zaliatím betónom, nesprávna realizácia rohov, spojov...). Akékoľvek poškodenie znamená prienik vody do betónovej konštrukcie v danom mieste. Keďže hydroizolačný systém v betóne je hrubý 20 cm a viac, nehrozí poškodenie hydroizolácie, celý betón je vlastne vrstva hydroizolácie.
    Aplikácia EPDM/PVC/TPO membrán na nerovné betónové povrchy predstavuje vysoké riziko pre vodotesnú ochranu betónu. Tento typ betónu je vodotesný aj pod tlakom do 20 barov. Hneď ako voda prenikne do betónu, spôsobuje tvorbu a rast nových mikrokryštálov, ktoré blokujú a vypĺňajú trhliny (do 0,5 mm).

    - Nerovnomerne vyhladený povrch umožňuje prenikaniu vody pod „čiernu“ izoláciu.

    - Aplikácia izolácie na vlhké alebo mokré povrchy spôsobuje zlý kontakt s podkladom a vytváranie „vzduchových vreciek“.

    - Aplikácia na znečistené povrchy spôsobuje odchýlky membrány.

    - Hrozí veľké nebezpečenstvo vzniku „tenkých miest“, t. j. miest, kde má izolačný náter nedostatočnú hrúbku.  

    - Nedostatočná aplikácia základného náteru a možné odchýlky.

    - Nebezpečenstvo tvorby bublín pod membránou. 

    - Nedostatočné prekrývanie (presah) materiálu.

    - Ak betón z akéhokoľvek dôvodu praskne, môže prasknúť aj membrána.

    - Počas cyklu zmrazovania a rozmrazovania je kvalita materiálu nízka a môže prasknúť alebo sa zdeformovať.

     
    KVALITA HYDROIZOLAČNEJ OCHRANY
    Väčšina membrán vyžaduje dodatočnú ochranu hydroizolačnej vrstvy, čo vedie k dodatočným nákladom a predlžuje čas realizácie. Betónová hydroizolácia nepotrebuje dodatočnú ochranu.
    Materiály na báze bitúmenu sú náchylné na praskanie.

    Vďaka tvorbe a rastu nových mikrokryštálov sa blokujú a vypĺňajú trhliny (do 0,5 mm) v betóne.

    Pri inštalácii je potrebné teplo (horáky a energia).  
    Vyrábajú sa na báze ropy, sú ťažko rozložiteľné a nie sú to materiály šetrné k životnému prostrediu.  Ekologicky akceptovateľná hydroizolácia bez zápachu, netoxická a  certifikovaná na použitie v styku s pitnou vodou. Rozložiteľná na vhodné agregáty. 
    Životnosť materiálov je od 5 do 10 rokov a za ten čas strácajú svoje hydroizolačné vlastnosti, preto ich treba kompletne vymeniť. Predpokladaná životnosť tohto typu betónu sa predĺžila na 60 rokov. Betón počas tohto obdobia nestráca agensy, ktoré ho chránia pred vodou a vlhkosťou.
    Pri väčšine membrán je ochabnutie viditeľné iba vtedy, keď sa vykonáva zásyp. Z dôvodu neprístupnosti sú opravy z vonkajšej strany budovy drahé a nespoľahlivé. V niektorých prípadoch, keď nie je možné určiť zdroj prenikania vody, je potrebné obnoviť celú hydroizoláciu.  Pri kladení hydroizolácie je možné okamžite spozorovať chyby, ktoré sa vyskytli pri betonáži. Všetky chyby je možné okamžite a efektívne odstrániť pomocou tzv. sanačných materiálov. Rekonštrukcia sa vykonáva z vnútornej strany budovy.
    Izolácia sa veľmi ťažko kladie napr. okolo hláv pilót, kotiev, stĺpov, šácht..., čo zvyšuje riziko zatekania.

    Hydroizolácia hláv pilót, podzemných častí, stĺpov, šácht, nádrží... je jednoduchá a nehrozí zatekanie.

    Izoláciu možno položiť len do určitej hĺbky podzemných konštrukcií, pretože je veľmi ťažké zabezpečiť adekvátne zasypanie jamy. Súčasne, udržiavanie hydrostatického tlaku je obmedzené. Hydroizoláciu možno položiť vo veľmi náročnom prostredí pod hladinou mora, v tuneloch, močiaroch, na znehodnotenej pôde, pod zemou aj nad zemou.
    ESTETIKA A POUŽITIE
    Bitúmenová hydroizolácia nie je esteticky vyhovujúcim riešením, a preto sa skrýva pod podlahou, stenami atď., neponúka ani dodatočnú úžitkovú hodnotu.  Technológia kryštalizácie umožňuje projektantom, architektom a investorom realizovať projekty s pohľadovými betónovými konštrukciami, ktoré zároveň ponúkajú ochranu hydroizolačnú ochranu, pridanú úžitkovú hodnotu a atraktívny vzhľad.  
    Aplikácia EPDM/PVC/TPO membrán na nerovné betónové povrchy predstavuje vysoké riziko pre vodotesnú ochranu betónu.  Prostredníctvom zeleného označenia môže stavebný dozorca kontrolovať betonáž betónom, ktorý obsahuje prísadu pre rast kryštálov. Keď betón vyschne, zelené označenie zmizne a betón sa stane vodotesným vo svojej prirodzenej farbe.

    Technológia kryštalizácie

    Hydroizolácia technológiou kryštalizácie betónu má niekoľko jedinečných výhod ako v klasickej výstavbe, tak aj v udržateľne plánovanej zelenej výstavbe.

    • Technológia kryštalizácie nijako nemení vlastnosti betónu.
    • Vďaka svojim vlastnostiam urýchľuje výstavbu a dlhodobo chráni betón pred znehodnotením.
    • Použitie technológie je veľmi jednoduché a nevyžaduje inú kombináciu hydroizolačných postupov.
    • Počas inštalácie nie sú prítomné prchavé organické zlúčeniny (VOC), takže dodávatelia nepotrebujú jednorazové kombinézy a respirátory.
    • Zabudovaná hydroizolácia s technológiou kryštalizácie neovplyvňuje kvalitu vzduchu a nemá toxické vlastnosti.
    • S prídavkom prostriedkov ktoré stimulujú rast kryštálov v betóne sa hydroizolácia vykonáva súčasne s riadenou betonážou. Týmto spôsobom sa eliminujú všetky dodatočné pracovné a materiálne zdroje potrebné na aplikáciu klasických membrán a náterov.
    • Technológia dokáže znížiť množstvo zariadení na stavbe rovnako ako množstvo potrebného výkopu a zásypu, pretože pri kryštalickej technológii môže projektant zmenšiť stavebnú jamu, čo pri inštalácii klasických membrán nie je možné. Výsledkom je menej materiálu, menej odpadu a menej kopania.
    • Kryštalická technológia na hydroizoláciu nevyžaduje rozpúšťadlá a neobsahuje žiadne produkty, ktoré by sa vyliali do okolia. Technológia je natoľko bezpečná, že v Slovinsku je certifikovaná na použitie ako v nádržiach na pitnú vodu, tak aj na povrchoch, ktoré prichádzajú do styku s potravinami.
    • Kryštalická technológia na hydroizoláciu je odolná a umožňuje sanáciu trhlín počas celej životnosti vystuženej betónovej konštrukcie.
    • Kryštalická technológia na hydroizoláciu pomáha urobiť betón pevnejším, odolným voči korózii a chráni vystuženú konštrukciu pred znehodnotením.
    • Betón chránený kryštalickou technológiou je možné kedykoľvek po skončení životnosti recyklovať na  kamenivo.

    Kryštalická technológia pre objekty vyššej hodnoty

    Slovinsko ako člen Európskej únie sa zaviazalo rešpektovať trvalo udržateľný rozvoj aj v stavebníctve. Niektoré vyspelejšie európske krajiny už vyvinuli svoje vlastné systémy a kritériá týkajúce sa trvalo udržateľnej výstavby. Ministerstvo životného prostredia a územného plánovania Slovinskej republiky už buduje systém, ktorý zmení hodnotu trvalo vybudovaných objektov, pretože mnohé z nich zlyhajú skôr, ako sa plánovalo.

    Spomeňme niekoľko oblastí, v ktorých už hydroizolácia pomocou technológie kryštalizácie betónu už bodmi prispieva k hodnoteniu LEED (Leadeship in Energy & Enviromental design) v mimoeurópskych krajinách:

    Trvalo udržateľné životné prostredie: kryštalická hydroizolačná prísada môže prispieť najviac dvoma bodmi v úverovom programe 5.1.

    Rozvoj lokality: Technológia kryštalizácie chráni alebo obnovuje prírodné prostredie zmenšením veľkosti výkopu. Pretože sa produkt pridáva priamo do betónovej zmesi, nie je potrebné hĺbiť povrch pre pracovníkov vykonávajúcich montáž fyzických membrán.

    Materiály a zdroje: Kryštalické nátery môžu prispieť ďalším bodom podľa 2.1.

    Nakladanie so stavebným odpadom vďaka možnosti recyklácie: nátery a samolepiace membrány sa z betónu ťažko odstraňujú, preto tieto časti materiálu zvyčajne putujú priamo do stavebného odpadu,  nedajú sa recyklovať. Betón upravený kryštálmi sa po demolácii ľahko recykluje. Niektoré z týchto prísad sú dostupné v samorozpustných vreciach, ktoré sú pripravené na miešanie, čím sa znižuje aj množstvo odpadov z obalov na stavenisku.

    Kvalita životného prostredia: kvalita vnútorného vzduchu je dôležitým faktorom podľa aktuálnych smerníc LEED. Keďže kryštalická hydroizolácia neobsahuje prchavé organické zlúčeniny a neovplyvňuje kvalitu ovzdušia, môže prispieť jedným bodom podľa hodnotenia 4.2. Nízkoemisné materiály: farby a nátery.

    Inovatívna architektúra: LEED dáva body za dlhú životnosť a odolnosť konštrukcie. V tejto kategórii je možné získať ďalšie body, pretože technológia, ktorá obsahuje aktivátory rastu kryštálov, zastavuje koróziu, zvyšuje odolnosť proti mrazu/rozmrazovaniu a chráni pred chemickým napadnutím, karbonizáciou a inými nepriaznivými vplyvmi.

    Znižujú sa náklady na výstavbu a zvyšuje konkurencieschopnosť

    Základom myslenia pri využívaní vyspelých technológií je kvalita a racionalizácia. Ak sa dotkneme iba troch najdôležitejších oblastí úspor, vidíme, že vyspelá technológia ponúka systém s jedinečnými výhodami.

    1. Ľudské zdroje

    • v porovnaní s inými hydroizolačnými systémami je potrebný menší tím pracovníkov,
    • s dodatočným školením môže pracovať rovnaký tím, ktorý už vykonáva práce na betónovaní,
    • kontrolu hydroizolácie môže vykonať stavebný dozor ihneď po dokončení betonáže a demontáže debnenia.

    2. Organizácia staveniska a vyhotovenie hydroizolácie

    • zníženie objemu výkopov a zásypov stavebných jám,
    • pri realizácii pilót nie je potrebné vyrovnávanie a betonáž hláv pilót a betonáž hláv,
    • na stavbe nie sú potrebné vodné čerpadlá,
    • pod základovú dosku nie je potrebný podkladový betón,
    • po odstránení debnenia je možné stavebnú jamu ihneď zasypať,
    • otvory, ktoré zostanú po debniacich rozperách je možné veľmi jednoducho a cenovo efektívne utesniť sanačnými materiálmi s kryštalickou technológiou,
    • nehrozí poškodenie hydroizolácie a dodatočné práce pri zasypávaní stavebnej jamy.

    3. Náklady na výstavbu a údržbu hydroizolačného systému

    • cena materiálov je v priemere nižšia ako u iných hydroizolačných systémov (membrány, fólie...),
    • stavebné práce sú urýchlené vďaka technológii kryštalizácie, pretože jednotlivé fázy viac nie sú potrebné pre bežné hydroizolačné systémy,
    • ak sú trhliny v betóne v dôsledku zlého zabetónovania väčšie ako 0,5 mm, je veľmi jednoduché určiť, kde došlo k poškodeniu a vykonať okamžitú, cenovo výhodnejšiu opravu zvnútra budovy, vďaka vyplneniu  trhlín v betóne napr. po desiatich rokoch nevznikajú dodatočné náklady na údržbu, čo znamená veľké úspory pre konečných investorov a pod.
    Odborný článok 957
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov?

    Máme 777 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 777 realizátorov v oblasti Hydroizolácia základov
    8.7
    0

    Jozef Bartoš - Stavby a rekonštrukcie


    9.3
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    8.8
    0

    Torki s.r.o


    10
    9

    VAVREK potery


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené