Pre oblasť

    Debnenie pre pohľadový betón

    Článok si prečítalo viac ako 2851+ používateľov
    Pohľadový betón nie je skrytý pod omietkou ani pokrytý inými nátermi, ale je dobre viditeľný. Vytvára určitú štruktúru stavebnej konštrukcie. Debniace panely umožňujú, aby pohľadová betónová stena bola krásnym architektonickým prvkom.
    Odborný článok 2851
    pohladovy beton
    Máme 1641 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    1. Pohľadový betón – vlastnosti materiálu

    Pohľadový betón môže byť len betón vyššej pevnostnej triedy, ako je napr. C 16/20 alebo C 20/25, ale vo všeobecnosti nie sú potrebné špeciálne technológie. Dôležitý je dostatočne veľký obsah kameniva, cementu, ktorý by mal byť 300 až 320 kg/m3. Dobrý pohľadový betón je vysoko súdržný, má veľmi kompaktnú, pevnú štruktúru. Často sa do toho betónu pridáva špeciálne biele farbivo, aby bol pohľadový betón belší. Oveľa väčšou výzvou ako miešanie betónu je však jeho zhotovenie. Debnenie pre pohľadový betón je potrebné veľmi starostlivo vybrať a správne nainštalovať. Možno použiť debnenie z kovu, dreva, plastu a pod. Je dôležité, aby debnenie, ktoré sa má inštalovať, bolo správne utesnené, malo správne geometrické tvary a vhodnú textúru. Taktiež nesmie zanechávať škvrny na povrchovej betónovej vrstve. Aby si pohľadový betón zachoval svoj pôvodný vzhľad, treba sa oň starať aj po výrobe. Pri pohľadovom betóne je dôležitá špeciálna montáž výstuže, ktorá môže byť klasická alebo sieťovaná. Na viditeľnej strane betónového prvku musí byť ochranná vrstva betónu minimálne 3 cm.

    2. Druhy pohľadového betónu

    Existujú dva typy pohľadového betónu: zvyčajne pohľadový betón preberá textúru debnenia, debnenie môže byť hladké alebo môže mať určitú textúru, neskôr viditeľnú na betóne. Pokiaľ ide o druhý typ, betón nepreberá textúru debnenia, ale po jeho odstránení sa dodatočne spracováva napríklad pieskovaním. 

    3. Kedy sa používa pohľadový betón?

    Pohľadový betón sa často používa na realizáciu rôznych inžinierskych stavieb, ako sú napr. mosty. Môžeme ho však vidieť aj na verejných budovách a stavbách, akými sú školy, múzeá, knižnice, vysoké školy atď. Pohľadový betón sa zvyčajne používa na steny pivníc a schodísk, na nosné steny, fasády a iné reprezentatívne konštrukčné prvky. Čoraz častejšie sa pri stavbe obytných budov používa aj pohľadový betón.

    Pohľadová betónová fasáda, zdroj: www.bevkperovic.com
    Pohľadová betónová fasáda, zdroj: www.bevkperovic.com
    Fakulta z pohľadového betónu, zdroj: arhitekturakrusec.si
    Fakulta z pohľadového betónu, zdroj: arhitekturakrusec.si

    Ak máte záujem o pohľadový betón, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu betónovania, môžete poslať dopyt našim overeným betonárom, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o betónovaní.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

     

    Odborný článok 2851
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónovanie?

    Máme 1641 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1641 realizátorov v oblasti Betónovanie
    9.4
    0

    UNIA - BAU s. r. o


    10
    0

    Line Slovakia, s.r.o.


    10
    1

    VYNST BUILD s.r.o.


    10
    0

    NASULSEN SK s r o, org. Zložka NEBRASTAV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené