Pre oblasť

    Stavebný inžiniering

    Článok si prečítalo viac ako 954+ používateľov
    Nové požiadavky, nové trendy a následne aj celkom nové pojmy. Okrem iných slovné spojenie stavebný inžiniering. Toto slovné spojenie zahŕňa všetky druhy stavebných prác a doplnkových služieb v jednotlivých fázach výstavby, vedenie stavby od plánovania, získania stavebných povolení, tlmočenia dokumentácie zhotoviteľom, dozoru nad výstavbou až po konečné odovzdanie budovy jej užívateľom.
    Odborný článok 954
    stavebny inziniering
    Máme 263 realizátorov v oblasti Stavebné inžinierstvo:

    1. Čo spája pojem stavebný inžiniering?

    Stavebný inžiniering zahŕňa komplexný prístup k realizácii investícií v oblasti stavebníctva a spája tri fázy:

    • FÁZU PRÍPRAVY PROJEKTU,
    • FÁZU PRÍPRAVY REALIZÁCIE STAVBY,
    • FÁZU REALIZÁCIE PROJEKTU.

    Odborník v oblasti stavebného inžinieringu musí pristupovať k projektom profesionálne a zodpovedne. Je dobré si vybrať odborníka, ktorý vypočuje vaše priania a potreby. Jeho úlohou je predovšetkým vyžadovať kvalitne odvedenú prácu zhotoviteľov stavieb.

    2. Fáza prípravy projektu

    FÁZA PRÍPRAVY PROJEKTU zahŕňa štúdie, ktoré sa realizujú pred začatím samotného plánovania (analýza územia s prihliadnutím na faktory ovplyvňujúce lokalitu a pod.). Ešte pred vypracovaním koncepčného návrhu objektu je potrebné jasne určiť výšku finančných prostriedkov, ktoré mienime na výstavbu vyčleniť, až potom môžeme začať plánovať a realizovať. Pri navrhovaní koncepčného návrhu investor by mal projektanta oboznámiť so svojimi prianiami a potrebami, ktoré je potrebné zohľadniť a zahrnúť do konceptu stavby spolu s ďalšími faktormi.

    3. Fáza prípravy realizácie stavby

    FÁZA PRÍPRAVY REALIZÁCIE STAVBY pozostáva z prípravy všetkej potrebnej dokumentácie na získanie stavebného povolenia (DSP) a projektu na realizáciu stavby – realizačného projektu (DRS). Táto časť prípravy samotnej stavby je kľúčová, pretože v tejto fáze treba nájsť zhotoviteľov stavby, organizovať priebeh prác na stavbe. Vypracúva sa časové plánovanie – harmonogram stavby. Kľúčové v tejto fáze je získanie stavebného povolenia a podpísanie zmluvy o dielo na zhotovenie stavby so zhotoviteľmi. Je potrebné si uvedomiť, že čas sú peniaze, preto je dôležité čo najpresnejšie si preštudovať harmonogram stavby.

    4. Fáza realizácie projektu

    VO FÁZE REALIZÁCIE PROJEKTU sa veci, ktoré boli dovtedy iba na papieri, menia na skutočnosť. Začínajú sa stavebné práce. Najskôr sa začínajú výkopové práce a v prípade rekonštrukcie (obnovy) práce na búraní. V neskoršej fáze sa položia základy a steny, mechanické, elektrické a vodovodné inštalácie. V tejto časti sa objekt premení na domov. Stavebný inžiniering v tomto procese okrem organizácie práce zahŕňa aj kontrolu jednotlivých zhotoviteľov. Taktiež má na starosti predloženie záverečnej správy a povolenia na užívanie pri odovzdaní zariadenia konečnému užívateľovi.

    5. Stavebný inžiniering – cena

    Aj keď sa vám možno zdá, že objednanie inžinieringu je strata peňazí, môže vám ušetriť veľa peňazí. Odporúčame vám, aby ste koordináciu stavby zverili odborníkovi. Náklady na poradenské služby inžinieringu nie sú porovnateľné s investičnými nákladmi, môžu však významne ovplyvniť realizáciu projektu. Inžiniering stojí od 5 do 10 % investície, ale vám ušetrí veľa času a zníži vaše riziko. Cena riadenia stavby, koordinácie realizátorov, kontroly kvality výstavby a finančnej kontroly stavebných nákladov sa pohybuje v rozmedzí 7 500 až 20 000 EUR za stavbu priemerného obytného domu od začiatku plánovania až po odovzdanie stavby konečným užívateľom.

    Súčasťou stavebného inžinieringu je aj stavebný dozor
    Súčasťou stavebného inžinieringu je aj stavebný dozor

    Ak máte záujem o stavebný inžiniering, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim skúseným poskytovateľom stavebného inžinieringu a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o stavebnom inžinieringu.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 954
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebné inžinierstvo?

    Máme 263 realizátorov v oblasti Stavebné inžinierstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 263 realizátorov v oblasti Stavebné inžinierstvo
    10
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    8.7
    0

    Lukáš Oláh


    9.3
    0

    VM Unistav - Vincent Michalina


    9
    0

    Peter Illes

    21 Komoča
    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené