Pre oblasť
    Skôr než sa pustíte do stavby domu, potrebujete stavebné povolenie. K získaniu stavebného povolenia je potrebné pripraviť projekt k žiadosti o stavebné povolenie. Podľa stavebného zákona je hluková (akustická) štúdia súčasťou projektovej dokumentácie stavby. Vo vyhláške Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z roku 2007 ustanovujú sa podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií, tiež o požiadavkách na objektivizáciu hluku v životnom prostredí. Uvedená štúdia je teda potrebná v prípadoch vybavenia stavebného povolenia, územného rozhodnutia alebo k zmene užívania nehnuteľnosti alebo pozemku.  
    Odborný článok 1470
    hlukova studia
    Máme 145 realizátorov v oblasti Projekt technického zabezpečenia budov TZB:

    1. Ochrana proti hluku

    Čo je vlastne hluk? Každý zvuk, ktorý počujeme a pôsobí na nás nepríjemne, rušivo alebo škodlivo, je hluk. Zvuk sa šíri zo zdroja ako mechanické vlnenie a ľudské ucho ho zaznamenáva ako tzv. akustický tlak, ktorý sa fyzikálne vyjadruje ako hladina hluku (hlasitosť). Na meranie hladiny intenzity zvuku sa používajú decibely (dB). Zvuk je v modernej civilizácii a zvlášť v mestskom prostredí súčasťou života ľudí a ťažko sa mu môžeme vyhnúť. Kedy je zvuk vnímaný ako hluk závisí od subjektívnych pocitov ľudí. Nie všetci ľudia pociťujú kombináciu hladiny a frekvencie zvuku rovnako. Ochrana proti hluku je potrebná, pretože rušivý vplyv hluku z okolia ohrozuje naše zdravie, narúša spánok, odpočinok a psychickú pohodu. Hluk môže spôsobiť poruchy spánku, neurózy a vážne ochorenia. Ideálne by bolo, keby sme mohli vytvoriť prostredie, v ktorom by sme sa škodlivému hluku vyhli. To je však v súčasnej dobe veľmi ťažké dosiahnuť. Preto musíme rôznymi spôsobmi predchádzať hluku prichádzajúcemu z iných miestností vzduchom, kročajovému hluku prenášanému konštrukciou, hluku zariadení a inštalácií, ozvene a vonkajšiemu hluku. Na kvalitu budovy a života v nej okrem iných faktorov vplýva aj zvuková izolácia a priestorová akustika.

    2. Hluková štúdia

    Výskum ukázal, že hladina hluku 40 až 50 dB spôsobuje psychologické reakcie (úzkosť,  nervové poruchy, nespavosť, búšenie srdca...). Ľuďom, ktorí sú permanentne vystavení hluku nad 85 dB, môže hroziť poškodenie alebo strata sluchu. Keďže sluch patrí medzi naše najdôležitejšie zmysly, treba dbať na prevenciu a obmedzovať pobyt na miestach, kde je hluk. Najdôležitejšia časť boja v tejto oblasti je zameraná na znižovanie hluku zavedením povinných technických noriem – predpisovanie limitných hodnôt pre určité výrobky (motorové vozidlá, lietadlá, domáce spotrebiče, rôzne zariadenia). Jedným zo základných cieľov je znížiť počet osôb, ktoré sú z dlhodobého hľadiska ohrozené nadpriemernou hladinou hluku a najmä hlukom vytváraným dopravou. Ochrana pred hlukom je legislatívne ošetrená. Ministerstvo zdravotníctva vo svojej vyhláške určuje maximálne prípustné hodnoty hluku a kontrolu rešpektovania platnej legislatívy majú na starosti lokálne regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ak nadmerný hluk spôsobujú iné osoby alebo susedovci, o pomoc môžete požiadať príslušné orgány miestnej samosprávy. Podľa spomínanej vyhlášky SR povolená hladina hluku v obytných zónach cez deň je 50 dB a v noci 45 dB.

    Pri vypracovaní návrhov domov sa téme hluku a akustiky nevenúva dostatočná pozornosť. Ak plánujete výstavbu domu v oblasti so zvýšeným hlukom, na zníženie dopadu hluku môže vplývať správny výber materiálov, konštrukčných skladieb, detailov a tvaru domov. Keď ide o vypracovanie projektov pre jednotlivé objekty,  je potrebné vypracovať aj hlukovú štúdiu, ktorá obsahuje opis užívania konkrétnej budovy, predpokladanú a skutočnú hladinu hluku v budove a mimo nej. Obsahuje tiež projektované hodnoty zvukovej izolácie a ďalších prvkov. Výpočet sa robí predovšetkým pre miesta, kde sa predpokladá, že bude prítomná vysoká hladina hluku. Je potrebné vziať do úvahy aj možný útlm zvuku.

    Hluková štúdia musí obsahovať všetky vyššie uvedené skutočnosti a vyhlásenie o ochrane pred hlukom je iba resumé štúdie.

    Hluková štúdia je neoddeliteľnou súčasťou projektovej dokumentácie, preto musí byť k dispozícii aj zhotoviteľom na stavbe, uvedené údaje potrebuje aj stavebný dozor aj inšpekcia.

    3. Hluková štúdia – cena

    Ak staviate alebo rekonštruujete dom alebo byt v mestskom prostredí alebo v blízkosti priemyselných a podobných zón, odporúčame vám zaoberať sa aj týmto aspektom projektu, pretože z dlhodobého hľadiska by vám to mohlo priniesť veľké výhody. Odporúčania týkajúce sa ochrany proti hluku sa týkajú najvyššej hrúbky vonkajšej izolácie, zvukovej izolácie okien, vchodových dverí a strechy. V zásade možno aj v tomto prípade uplatniť normy, ktoré treba rešpektovať pri výstavbe pasívneho domu. Hluková štúdia pre realizáciu stavby, menej náročnú budovu, obsahuje analýzu plánov pre realizáciu stavby, overovanie súladu s technickými pokynmi. Na vypracovanie hlukovej štúdie treba vyčleniť 160 až 250 EUR.

    Ak máte záujem o vypracovanie hlukovej štúdie alebo o protihlukovú izoláciu vášho domu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Pre presnú ponuku pošlite dopyt našim overeným odborníkom, a tak dostanete viacero ponúk.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1470
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt technického zabezpečenia budov TZB?

    Máme 145 realizátorov v oblasti Projekt technického zabezpečenia budov TZB:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 145 realizátorov v oblasti Projekt technického zabezpečenia budov TZB
    8.6
    0

    SHARCH - Architektonický ateliér


    9.7
    0

    ARD PROJEKT - Ing. Martin Michalík


    9.5
    0

    PKP s.r.o.


    9.4
    0

    Lamikra, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené