Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Stavebný denník je každodenne potrebný na stavenisku

    Článok si prečítalo viac ako 2204+ používateľov
    Stavebný denník je povinný dokument, ktorý musí byť vždy na stavenisku ako súčasť dokumentácie uloženej na stavenisku. Už samotný názov napovedá, že slúži na zaznamenávanie všetkých podstatných udalostí, ktoré sa stali na stavenisku. Stavebný denník vedie stavbyvedúci alebo stavebník od prvého dňa prípravných prác na stavenisku až do skončenia všetkých stavebných prác. Môže byť klasický alebo elektronický denník. V tomto článku sa o stavebnom denníku zmienime podrobnejšie.
    Odborný článok 2204
    stavebny dennik
    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    1. Stavebný denník: účel a obsah      

    Stavebný denník je dokument, ktorý ukazuje, ako stavba prebiehala, kto boli účastníci, aké materiály boli použité a ďalšie podrobnosti. Z denníka sa dá zistiť, či išlo o bežné alebo naliehavé práce na stavbe.

    Klasický stavebný denník je písomným záznamom o priebehu prác, ktoré boli na stavbe vykonané. Do denníka sa zapisuje: dátum, názov stavby, klimatické podmienky počas vykonávania prác (teplota, oblačnosť, zrážky), uvádza sa opis a množstvo vykonaných prác, mená prítomných osôb (inžinierov, stavbyvedúcich a iných účastníkov), mená remeselníkov a charakter ich činnosti, tiež sa uvádza počet pracovníkov tej-ktorej firmy, ktorá vykonáva práce na stavenisku a pracovný čas (počet odpracovaných hodín), užívanie mechanizačných prostriedkov (doba nasadenia, poruchy a doby státia), použité stavebné materiály (napr. betón, farby, nátery...), množstvo a podmienky ich aplikácie, odchýlky od plánovaného stavebného postupu, stavebné opatrenia, pri ktorých musí byť prítomný stavbyvedúci, pokyny a výzvy na prerušenie činnosti, mimoriadne udalosti, všetky vykonané kontroly a pod.  

    2. Stavebný denník - každodenné záznamy 

    Záznamy sa do stavebného denníka píšu denne, úplne a pravidelne.

    Stavebný denník musí byť vždy k dispozícii všetkým oprávneným osobám. Obvykle stavebný denník vedie stavbyvedúci, ktorý by mal splniť všetky náležitosti. Po dokončení stavby kópiu stavebného denníka odovzdá investorovi ako súčasť diela.

    Okrem stavbyvedúceho do denníka sú oprávnené robiť zápisy  aj tieto osoby: osoba, ktorá je oprávnená vykonávať štátny stavebný dohľad, geodet a kartograf stavby, stavebník a vlastník stavby, projektant, zhotoviteľ, osoba vykonávajúca stavebný dozor, osoba vykonávajúca štátny dozor, tiež koordinátor bezpečnosti práce na stavenisku. Uvádzajú dátum návštevy staveniska, zistené skutočnosti a urobené opatrenia.

    Stavebný denník sa môže viesť oddelene pre montáž zariadení, vybavenia, a ak je to potrebné, aj pre inštalácie a iné špeciálne druhy prác.

    3. Použitie stavebného denník

    Zhotoviteľ je zo zákona povinný viesť stavebný denník o všetkých stavbách, na ktorých pracuje a na ktoré bolo vydané stavebné povolenie.

    Stavebný denník nie je potrebný pri jednoduchých konštrukciách, ako je napr. stavba oporného múra alebo prístrešku pre auto.

    Ešte pred začatím stavby, teda počas prípravných prác, je potrebné vyplniť stavebný denník.

    Zápisy do stavebného denníka sa robia každý deň a nie je možné ich mazať, revidovať, dopĺňať ani meniť iným spôsobom.

    Zmeny a doplnenia údajov môžu byť urobené výlučne ako nové položky, musia byť označené dátumom a podpísané. Oprávnené osoby podpisujú denník pri každej kontrole alebo dozore.

    Denník sa, samozrejme, môže viesť aj vtedy, keď to zákon nevyžaduje. Ak sa napríklad zhotoviteľ a investor dohodnú, denník sa môže viesť pri vykonávaní záverečných prác. Totiž do stavebného denníka môžu byť zapísané poznámky o kvalite, množstve, druhu a rozsahu plánovaných alebo dohodnutých a skutočne potrebných prác, ako aj o dodatočných prácach.

    Povinnosť viesť stavebný denník vyplýva zo stavebného zákona, ako sme už uviedli, je súčasťou dokumentácie na stavenisku
    Povinnosť viesť stavebný denník vyplýva zo stavebného zákona, ako sme už uviedli, je súčasťou dokumentácie na stavenisku

    4. Právne podklady

    Povinnosť viesť stavebný denník vyplýva zo stavebného zákona, ako sme už uviedli, je súčasťou dokumentácie na stavenisku. Zákonom nie je predpísaný konkrétny vzor, podľa ktorého by stavebný denník musel byť vyhotovený. Odporúčame informovať sa ešte pred začatím výstavby o požadovaných podrobnostiach stavebného denníka. Akú podobu bude mať uvedený dokument vo veľkej miere závisí od vás. Existuje možnosť zaobstarať si pripravený denník, ktorý môžete nájsť vo väčšine papiernictiev.

    Stavebný denník má obvykle podobu zošitu vo formáte A4, obsahuje očíslované a predtlačené strany a disponuje aj samoprepisom. Prvé listy denníka obsahujú základné údaje o stavbe a jej účastníkoch, ďalšie strany majú prehľadne označené kolónky, do ktorých sa vykonáva zápis. Akýkoľvek označený zošit vhodného formátu môže byť použitý na tieto účely.

    Internet ponúka veľké množstvo bezplatných vzorov, ktoré si môžete stiahnuť.

    Keď ide o tlačenú podobu, denník má byť vyhotovený v troch kópiách: originál uchováva zhotoviteľ stavby, kópie objednávateľ a technický dozor.

    Ako sme už uviedli, denník môže byť aj elektronický, vedenie stavebného denníka v elektronickej forme umožňujú webové alebo mobilné aplikácie.

    Nakoniec môžeme iba konštatovať, že prostredníctvom stavebného denníka stavebník alebo investor má lepší prehľad o samotnom postupe výstavby, denník uľahčuje koordináciu a pomáha predísť zbytočné chyby. Stavebný denník, ktorý je poctivo a podrobne vedený, môže poslúžiť aj ako dôkazový materiál v prípade neskorších reklamácií alebo prípadných súdnych konaní, tiež pri predaji nehnuteľnosti.

    Odborný článok 2204
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebný dozor?

    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 185 realizátorov v oblasti Stavebný dozor
    8.7
    0

    René Rusnák- Rebel bez príčiny


    9.2
    0

    GEOMAD s.r.o.


    8.6
    0

    Atelier KM, s.r.o.


    9.4
    0

    HYDROARCH, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené