Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Typové domy, typové projekty rodinných domov - áno alebo nie?

    Článok si prečítalo viac ako 1097+ používateľov
    Pri stavbe domu sa čoskoro stretnete s potrebou projektovej dokumentácie. Dnes sme zaplavení množstvom rôznych riešení a variantami katalógových rodinných domov. Architekti nás uisťujú, že určite spolu s nimi nájdeme ten pravý dom, ktorý sa k nám hodí. Katalógové projekty rodinných domov sú lacnejšie ako individuálny architektonický projekt. Katalógový projekt sa však nemusí vždy vyplatiť.
    Odborný článok 1097
    typove domy
    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    Aby sme mohli začať stavať, najskôr potrebujeme projekt architekta na získanie stavebného povolenia. Stavebná dokumentácia obsahuje potrebné informácie s údajmi o polohe, architektonický návrh, technickú správu, statiku, projekt elektroinštalácií, geodetický plán a projekt TZB. Obsahuje aj štúdiu ochrany proti hluku a štúdiu požiarnej bezpečnosti. K prílohám sa pripojí tiež výpis z katastra nehnuteľností a informácie o mieste stavby. Celá táto dokumentácia je „zabalená“ v dokumentácii stavebného povolenia.

    1. Typové projekty rodinných domov a kde ich hľadať

    Prvým krokom pri hľadaní nápadov pre váš dom je často hľadanie katalógových domov na internete. Veľmi dobre prezentované katalógové domy ponúkajú výrobcovia montovaných domov. Nájdete tu kvalitnú architektúru s podrobným popisom a vizualizáciou. Na mnohých projektoch sa podieľali známi slovenskí architekti.

    Ďalším zdrojom informácií sú rozsiahle katalógy typových domov, ktoré si slovenské spoločnosti požičali alebo si prenajali v zahraničí, v Poľsku alebo Českej republike. Tam sú ľahko dostupné aj investičné odhady a inštalačné balíčky a pod. Napriek dobre urobeným vizualizáciám je kvalita týchto projektov sporná a mnohé z nich sa vôbec nerealizujú na našom území.

    Takzvané plány možno nájsť aj vo forme rýchlo sa rozvíjajúcich projektov. Povrchové vizualizácie a nečitateľné plány nájdete u viacerých spoločností pod hlavičkou výberu typových domov. Niektoré z nich, rovnako ako tie typické, predávajú projekty už dokončených domov, ktoré sú pre vás jednoducho prepracované.

    2. Typový dom v skutočnosti neexistuje

    Keď hovoríme s dizajnérmi a architektmi vo firmách, ktoré ponúkajú online katalógy nápadov, rýchlo zistíme, že prispôsobujú svoj „typový" dom našim požiadavkám. A čo je dôležitejšie, treba ho zladiť s informáciami o polohe, priestorovým plánom, prístupmi a konfiguráciou terénu, kde bude dom umiestnený. Jeden z nich nám dokonca povedal, že v skutočnosti neexistuje žiadny typový dom.

    Aká je potom pravda typového domu? V skutočnosti je prvá vec, ktorú treba dodržať, súbor vašich želaní a potrieb. Ďalšou vecou, ​​ktorá je mimoriadne dôležitá, je miesto. A nikde nie je štandardný dom, ktorý je vhodný pre všetkých ľudí a pre všetky priestory. Ak si pre náš projekt zvolíme „typový“ dom, budeme musieť robiť kompromisy podľa našich prianí alebo kvality priestoru. Je pravda, že každá architektúra obsahuje pomôcky, spálne, kúpeľne, WC, obývaciu izbu..., ale nie všetci žijeme rovnako. Rovnako je pravda, že každý dom môže byť umiestnený kdekoľvek, ale zmestí sa do priestoru, využije výhľady...?

    Takto často získate kompromis od poskytovateľov typových domov, kde je všetko umiestnené vo všeobecnom dizajne bez ohľadu na kvalitný priestor.

    3. Plány typu domu: cena verzus unikátny projekt domu

    Dôvodom, pre ktorý sa väčšina ľudí rozhodne pre typové plány, je ich nízka cena. Hospodárska kríza nás prinútila zachrániť každý krok na ceste, a tak ušetríme aj na architektúre. Architekt vám môže vypracovať projekt na získanie stavebného povolenia, projekt pre typový dom orientačne môže stáť 2000 až 2500 EUR. Zahŕňa tiež zmeny a úpravy a nakoniec získame vizualizáciu, 3D vykreslenie domu pre našu jednoduchú show.

    Ak žiadate architektov, ktorí vyrábajú vlastnú architektúru, ceny PGD začínajú na 3 000 $. Domový plán podľa vašich prianí a rady architekta je preto o 1000 EUR drahší ako "štandardný" plán. Napríklad 1 000 EUR znamená 150 m2 strojnej omietky alebo dreva na polovicu novej strechy. Aký je teda kontakt s vlastným domovým architektom?

    Unikátny projekt domu

    4. Dom staviate iba raz

    Ak sa pozriete trochu bližšie, väčšina typických riešení sa vytvorí rýchlo, čo je zreteľne zrejmé v architektúre. Obývacie izby sú plné rohov alebo tvaru U, na chodbách nie sú žiadne skrine, kuchyne sú v tmavých rohoch a chodby sú obvykle tmavé. Steny sú usporiadané v niekoľkých prípadoch. Vzťahy medzi miestnosťami sú rovnako zle regulované. Bláznivé veľké kúpeľne a malé detské izby, obrovské izby a malé obývacie izby.
    Vráťme sa k 1 000 dolárov, ktoré by sa inak ušetrili. Tieto peniaze skutočne znamenajú čas. Čas, ktorý by architekt investoval do navrhovania riešenia pre vás a vaše okolie. Spolu s tým môžete nájsť ďalšiu kvalitu, niečo, čo sa nemeria v metroch štvorcových ani v eurách.

    Budete rýchlo hotoví s „typovým" domom, pravdepodobne do jedného alebo dvoch týždňov. Pochopiteľne ste v zhone. Dom však postavíte len raz za život. Vyplatí sa preto nájsť vesmírneho experta, nielen vyškoleného byrokrata alebo staviteľa.

    Dom s terasou

    5. Porovnanie: plány typu domu a jedinečné plány domu

       Typy projektov domu  Unikátny projekt domu
    obchodník prefabrikovaní výrobcovia domov, typové katalógy domov architekt
    šité na mieru vašim želaniam nie alebo čiastočne áno
    prispôsobené pozemku nie alebo čiastočne áno
    doba projektovania nie niekoľko mesiacov
    stavebné povolenie áno áno
    cena 2000 - 2500 EUR 3000 EUR a vyššie

     

    Odborný článok 1097
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    9.9
    0

    VIVS s.r.o.


    8.7
    0

    Tornyos architects


    9.7
    0

    Sikard spol. s r.o


    9.3
    0

    STAVECO . s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené