Pre oblasť
    Coneco Racioenergia 2024

    Kameň – univerzálny stavebný materiál

    Článok si prečítalo viac ako 1432+ používateľov
    Kameň je považovaný za stavebný materiál, ktorý má široké využitie. Pokiaľ kedysi kameň slúžil predovšetkým ako materiál na vonkajšie povrchy, v súčasnosti sa jeho úloha úplne zmenila a ako taký je vhodný na mnohé povrchy aj v interiéri príbytkov. Aké druhy kameňa existujú, na čo sa kameň používa a aká je jeho cena, prečítajte si v texte nižšie. 
    Odborný článok 1432
    kamen
    Máme 354 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    1. Druhy kameňa

    Medzi najbežnejšie druhy kameňa používané v stavebníctve patrí mramor, žula, pieskovec, vápenec, bridlica, kremeň a porfýr. Pre každý z týchto druhov kameňa sú okrem fyzikálnych  a chemických vlastnosti, akými sú napr. pevnosť, tvrdosť, odolnosť a trvácnosť, príznačné aj vlastnosti dôležité z estetického hľadiska, obrovské množstvo rôznych textúr resp. vzorov, takže určite nájdete ten vhodný druh, ktorý využijete ako doplnok k vášmu vnútornému prostrediu alebo vonkajšej terase.

    Mramor

    Technicky patrí mramor do skupiny metamorfovaných hornín. Podstatnou minerálnou zložkou mramoru sú kryštály kalcitu, resp. dolomitu, hoci mramor používaný na náhrobné kamene a pomníky alebo ako fasádny obklad na dom môže byť vyrobený aj z nemetamorfovaného vápenca.

    Žula

    Žula patrí do skupiny najkvalitnejších stavebných materiálov vôbec. Vyznačuje sa tvrdosťou a vysokou odolnosťou voči vonkajším vplyvom. Práve pre tieto vlastnosti je vhodná na obklad interiérových a najmä exteriérových povrchov.

    Vápenec a pieskovec

    Vápenec je charakteristický svojimi prírodnými farbami v béžových odtieňoch a predovšetkým homogénnou textúrou. Vápenec je viac ako na vonkajšie povrchy vhodný na obloženie vnútorných povrchov. Úplným opakom vápenca je pieskovec, ktorý je obzvlášť vhodný pre vonkajšie povrchy kvôli lepšej odolnosti a prirodzenému vzhľadu.

    Bridlica

    Bridlica je sedimentárna hornina. Farba bridlíc vyjadruje jej chemické a minerálne zloženie. Je väčšinou čierna, ale existujú aj varianty strieborno-bielych, červenohnedých a zelených odtieňov. Používa sa hlavne na vonkajšie povrchy, vyhotovujú sa z nej strešné krytiny, fasády, steny alebo podlahy. Je takmer dokonalá na obnovu starších budov, pretože sama o sebe vyzerá rustikálne a je tiež odolná voči vonkajším vplyvom. Niektoré špeciálne druhy bridlice sa používajú aj na vnútorné povrchy.

    Kremeň a porfýr

    Kremeň a porfýr sú veľmi tvrdé, vulkanické horniny, preto sa primárne používajú na vonkajšie povrchy, väčšinou podlahy, prakticky sú nezničiteľné.

    2. Použitie kameňa

    Kameň je všeobecne považovaný za univerzálny materiál používaný v stavebníctve na vnútorné aj vonkajšie povrchy. Kameňom možno pokryť police, schody, kuchynskú linku, rôzne portály, záhradnú techniku, možno ho použiť ako krytinu krbov a stolov, rôznych dekoratívnych výrobkov, podláh (pochôdznych plôch) a v neposlednom rade fasád a stien. Ak hľadáte estetické a predovšetkým trvácne riešenie, ktoré skrášli vaše vonkajšie schody alebo vnútorný priestor, použitie kameňa je výborným riešením. Veľmi často sa používa ako vonkajší obklad na sokel. 

    Kameň rozhodne skrášli váš domov alebo pracovný priestor, najmä ak ste zástancom prirodzeného vzhľadu, elegancie a jedinečnosti.

    3. Kameň – cena

    Ceny kameňov sú veľmi odlišné a kolíšu kvôli mnohým faktorom. V prvom rade, cena závisí od tvrdosti kameňa. Čím je kameň tvrdší, tým je jeho cena vyššia kvôli lámaniu. Tvrdší kameň má menšiu absorpciu vody, menej trhlín a oveľa väčšiu trvácnosť. Cena kameňa je tiež závislá od jeho rozmerov, čím väčšie rozmery, tým vyššia cena. Cena porfýru, štandardných rozmerov a hrúbky medzi 10 až 40 mm sa začína približne od 10,00 EUR a siaha až do 25 EUR. Za zhotovenie zložitejších kamenných prvkov, sú ceny vyššie. 

    Pre svoju pevnosť a odolnosť je kameň vhodný na kuchynské pracovné plochy
    Pre svoju pevnosť a odolnosť je kameň vhodný na kuchynské pracovné plochy
    Kameň na fasáde umocňuje vzhľad budovy
    Kameň na fasáde umocňuje vzhľad budovy

    Ak máte záujem o použitie prírodného kameňa pri stavbe, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, pošlite dopyt našim overeným kamenárom. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o kladení kameňa.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1432
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kamenárstvo?

    Máme 354 realizátorov v oblasti Kamenárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 354 realizátorov v oblasti Kamenárstvo
    9.9
    0

    Bekano


    9.4
    0

    Ivan Pucheľ


    9.4
    0

    JK GRANIT spol. s r.o.


    9.9
    0

    Kamenárstvo SYENIT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené