Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Geotermálny vrt, geotermálna energia

    Článok si prečítalo viac ako 1033+ používateľov
    Dnes majú spotrebitelia na trhu široký výber rôznych vykurovacích a chladiacich systémov. Jedna z možností sa nachádza tesne pod našimi nohami, kde sa niekoľko metrov pod povrchom zeme ukrýva neobmedzené množstvo geotermálnej energie.
    Odborný článok 1033
    geotermalny vrt
    Máme 176 realizátorov v oblasti Vrty:

    Geotermálna energia

    Geotermálne tepelné čerpadlá môžu prenosom tepla zo zeme a späť ohrievať, chladiť a dokonca dodávať neobmedzené množstvo teplej vody. Táto technológia nie je nová, existuje viac ako 50 rokov, ale umožňuje veľké úspory (až 65 %) v nákladoch na spotrebu energie. Geotermálne tepelné čerpadlá môžu fungovať vo všetkých klimatických podmienkach – horúcich alebo studených, pretože je známa skutočnosť, že v hĺbke 2 až 4 metre pod zemským povrchom je konštantná teplota – 9 až 11 °C. Geotermálna energia je fantastickým alternatívnym zdrojom energie, ktorého popularita bude určite stále rásť. Uvádzame niekoľko faktov, ktoré by bolo dobré vedieť.

    Spoľahlivý a obnoviteľný zdroj energie

    Na prvý pohľad sa využitie zemskej energie môže zdať nepredvídateľné, ale geotermálna energia je v skutočnosti veľmi stabilný a spoľahlivý zdroj energie. Ak sú geotermálne vrty správne nainštalované, môžu fungovať desaťročia bez akejkoľvek údržby. Okrem toho, ide o obnoviteľný zdroj energie. Keďže sa zdroj neustále obnovuje, poskytuje udržateľnú formu dodávky energie, ktorá môže pomôcť znížiť našu závislosť na fosílnych palivách. 

    Nižšie prevádzkové náklady

    Geotermálna energia je nielen spoľahlivá a udržateľná, ale samotné geotermálne vrty môžu byť inteligentným a dlhodobým ekonomickým rozhodnutím. Väčšina nákladov spojených s vŕtaním geotermálnych vrtov a inštaláciou systému vzniká na začiatku a môže predstavovať značné náklady. Po inštalácii geotermálneho systému sú však náklady na údržbu a prevádzku minimálne. Geotermálny systém dokáže priemerný rodinný dom vykurovať alebo chladiť za približne 40 EUR mesačne. Náklady na údržbu sú navyše extrémne nízke, pretože tepelné čerpadlo nemusí na výrobu energie pracovať na plný výkon, ako je to v prípade vzduchových tepelných čerpadiel. Ďalším dôležitým faktorom, ktorý je potrebné zvážiť, je, že geotermálny systém je skvelý spôsob ako zvýšiť hodnotu majetku. Potenciálnych kupujúcich veľmi priťahujú nehnuteľnosti, ktoré už majú taký spoľahlivý a dlhodobý systém vykurovania a chladenia.

    Úplne neviditeľný systém

    Systém sa skladá z geotermálnych sond a tepelného čerpadla veľkosti chladničky, ktoré je možné umiestniť kdekoľvek v dome vrátane skrine. Funguje takmer úplne nehlučne. Keď je vrt pre geotermálnu sondu dokončený, sonda zostane pod povrchom zeme a je neviditeľná. Nad ňou môžeme dokonca postaviť budovu alebo terasu alebo zariadiť záhradu a na celú vec úplne zabudnúť.

    Má najdlhšiu životnosť

    Systém geotermálnych tepelných čerpadiel s geotermálnymi sondami má zo všetkých alternatívnych zdrojov energie najdlhšiu životnosť. Životnosť geotermálnej sondy je takmer nekonečná a geotermálne tepelné čerpadlá majú zhruba dvojnásobnú životnosť ako tepelné čerpadlá vzduch-voda. Počas používania nedochádza k strate účinnosti a výkonu ako pri iných systémoch, najmä pri vzduchových tepelných čerpadlách.

    Ak máte záujem o inštaláciu geotermálneho systému zásobovania energiou, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Pre presnú cenovú ponuku pošlite dopyt našim overeným realizátorom vrtov.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1033
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vrty?

    Máme 176 realizátorov v oblasti Vrty:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 176 realizátorov v oblasti Vrty
    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    9
    0

    Štefan Hudec - Geovrty


    10
    1

    Golem SPOL s.r.o.


    10
    7

    Prestavaj.sk s. r. o. - Ján Melek


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené