Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Komín – dôležité otázky pred kúpou

    Článok si prečítalo viac ako 1042+ používateľov
    Komíny sú dôležitou súčasťou vykurovacieho systému. Firma, ktorá bude komín montovať alebo stavať, vám poradí, aký typ komínového systému si vybrať. Je vždy dobré vopred sa informovať. Aby sme vám rozhodovanie aspoň trochu uľahčili, pripravili sme pre vás odpovede na kľúčové otázky: ako vybrať komín, ako odhadnúť náklady alebo zvoliť vhodný komínový systém.
    Odborný článok 1042
    komin
    Máme 709 realizátorov v oblasti Stavba komína:

    1. Ako vybrať správny komín?

    Na trhu je množstvo riešení pre komínové systémy pre rôzne vykurovacie zariadenia, ktoré sú vhodné pre novostavby alebo rekonštrukcie domov, na tuhé palivá alebo plyn, pre podtlakovú alebo pretlakovú prevádzku. Aby ste mohli určiť, ktorý komín je vhodný pre váš príbytok, je potrebné odpovedať na niekoľko dôležitých otázok, ktoré ovplyvňujú výber komína a následne aj jeho cenu. 

    2. Typ komína

    Podľa technológie zhotovenia sú komíny rozdelené na murované (z tehál a tvaroviek), monolitické a montované. Ich prvoradou úlohou je vtiahnuť do pece dostatok čerstvého vzduchu potrebného na spaľovanie a vykurovanie a druhou úlohou je vytlačenie škodlivých plynov z interiéru, ktoré vznikajú spaľovaním. Preto je veľmi dôležité, aby bol komín zodpovedajúcej štruktúry a veľkosti, umiestnený na správnom mieste. V tom vám najviac môže pomôcť odborník, ktorého si najmete. Čistenie a údržba komína je tiež veľmi dôležitá pre kvalitu vykurovania, energetickú účinnosť a životnosť celého systému.

    2.1. Murovaný komín

    Murované komíny, resp. klasické murované komíny sú najstarším a najbežnejším typom. Keď je komín vyrobený z hliny a piesku, resp. z materiálu vypaľovaného pri vysokej teplote, odborne sa mu hovorí aj šamotový alebo keramický komín. Tento typ komína je vhodný najmä pre novostavby.

    2.2. Nerezový komín

    Ďalším typom komína je montovaný komínový systém pozostávajúci z rúr z nehrdzavejúcej ocele a izolácie. Inými slovami, nazýva sa tiež komín z nehrdzavejúcej ocele. Montovaný komínový systém sa používa pri rekonštrukciách alebo novostavbách a je modernejšou verziou komína.

    3. Ako správne nainštalovať komín?

    Typ montovaného komína sa volí podľa druhu paliva, ktoré sa má použiť, a od toho závisí aj spôsob inštalácie komína. Z uvedeného aspektu sú všetky komíny rozdelené na podlahové a stenové. Murované komíny sú ťažké, a preto sa musia oprieť o betónové dosky a murované steny. Prienik na streche, cez ktorý bude komín prechádzať, si tiež vyžaduje použitie špeciálnych statických podpier. Pokiaľ je možné v dome komín oprieť o betónovú dosku, môžeme zvoliť komín keramický. V prípade, že ide o rekonštrukciu starého domu, kde chceme komín na inom mieste alebo v prípade, že nemáme možnosť montáže na podlahu, musíme zvoliť montovaný komín, ktorý je oveľa jednoduchší a umožňuje montáž na stenu.

    Nerezový komín (komín z nehrdzavejúcej ocele) je modernou verziou komína a dobrou alternatívou k tradičným komínom
    Nerezový komín (komín z nehrdzavejúcej ocele) je modernou verziou komína a dobrou alternatívou k tradičným komínom

    4. Prierez komína

    Prierez komína je dôležitou súčasťou pri výbere komínového systému. Aký má byť prierez komína, vypočíta projektant mechanickej inštalácie, dodávateľ alebo predajca komínov. Priemer komína je určený podľa typu vykurovacích zariadení. Pokiaľ sa chystáte ku komínu pripojiť krb, prierezy sa pohybujú v rozmedzí 180 až 220 mm, v prípade olejových pecí medzi 140 a 160 mm; všetko samozrejme závisí od výkonu pripojeného zariadenia. V technickom liste každého vykurovacieho zariadenia nájdete aj minimálny prierez komína.

    5. Typ vykurovacieho zariadenia

    Dnes sa používa veľké množstvo rôznych vykurovacích zariadení a zdrojov energie. Domácností na vykurovanie používajú palivové drevo, vykurovací olej a plyn. Tuhé palivá získané z odpadu a recyklácie, napr. pelety, sú čoraz obľúbenejšie. Pri výbere komína musíte vedieť, aký druh paliva budete používať, aj keď moderné montované komíny je možné použiť takmer na všetky druhy vykurovania, pretože sú väčšinou multifunkčné.

    6. Aká je správna výšky komína?

    Ak chceme, aby komín fungoval bezchybne, musíme dbať na jeho výšku. Výška komína je faktor, ktorý ovplyvní cenu, preto je dobré vedieť, akú výšku má dosahovať komín, keď požiadate dodávateľa o ponuku. Platí pravidlo, že komín musí byť aspoň 1 m nad strechou. Táto vzdialenosť sa vypočíta pripočítaním 1 m k sklonu strechy. Minimálna výška komína nad strechou je teda pri sklonoch strechy 45° 1,4 m, pri 35° 1,2 m, pričom pri plochých strechách stačí presne jeden meter. K tejto výške sa pripočíta výška komína v dome.

    7. Komín – cena

    Cena komína v prvom rade závisí od toho, či ide o vybudovanie nového komína alebo sanáciu starého. Záleží tiež od typu komína (murovaný alebo montovaný), materiálu (keramický alebo z nehrdzavejúcej ocele), izolácie, priemeru dymovodu, výšky komína, komínovej čiapky, spôsobu montáže a samozrejme od dodávateľa. Vezmite do úvahy, že pri vykurovaní s tvrdým a kvapalným palivom nesmie byť výška komína menšia ako päť metrov, a pri plynovom vykurovaní, menšia ako štyri metre.  Za obyčajný keramický ISO komín, s priemerom 20 cm, spolu s dodávkou a montážou zaplatíte medzi 130 – 170 EUR/m. Cena za dodávku a montáž trojvrstvového nerezového komína, s priemerom 180 mm, je okolo 80 – 120 EUR/m.

    Ceny sanácie a rekonštrukcie komínov sú rôzne a závisia od stavu komína a typu sanácie. Vloženie vložky z nerezu do komína vás bude stáť v rozmedzí 90 – 120 EUR/m. Konečná cena závisí od dohody so zhotoviteľom. Kontrola kominára, resp. čistenie komína vás bude stáť okolo 35 EUR/h. 

    Ak máte záujem o výstavbu alebo rekonštrukciu komína, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu môžete poslať dopyt našim skúseným dodávateľom a zhotoviteľom komínov, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o komínoch a ich výstavbe.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1042
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavba komína?

    Máme 709 realizátorov v oblasti Stavba komína:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 709 realizátorov v oblasti Stavba komína
    9.7
    0

    BAMATT, s.r.o


    10
    1

    Posstav - Alexander Pőss


    8.7
    0

    Palete - Stav s.r.o.


    8.7
    0

    Maliar Ján Pallang


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené