Pre oblasť

    Najľahšia strešná krytina: plechová krytina

    Článok si prečítalo viac ako 1846+ používateľov
    Plechová strešná krytina sa v poslednom čase kvôli stále častejším extrémnym zmenám poveternostných podmienok a vplyvom klimatických zmien, javí ako najspoľahlivejší typ ochrany strechy a budovy. Je ľahká, trvanlivá a odolná voči búrkam a krupobitiu. Ak je vyrobená z najkvalitnejšej ocele s kamenným posypom, plechová strecha bude mať tiež veľmi dlhú životnosť. Vzhľadom na všetky tieto výhody plechová krytina je v dnešnej dobe stále bežnejšou voľbou pre ľudí, ktorí stavajú domy alebo ich renovujú.
    Odborný článok 1846
    plechova stresna krytina
    Máme 945 realizátorov v oblasti Plechová strecha:

    1. Ktorá strešná krytina je najlepšia?

    Výber strešnej krytiny je dilema pre každého, kto sa zaoberá strešnou krytinou, či už výmenou strešnej krytiny alebo výberom strešnej krytiny pre novostavbu. Trh ponúka veľký výber typov a druhov strešných krytín, od kovových, betónových, hlinených, až po bitúmenové a kompozitné. Ich vlastnosti, ako aj ceny, sú pre každú úroveň kvality dosť podobné. Čo si potom vybrať? Strešná krytina by predovšetkým mala nadväzovať na projekt domu, čo prakticky znamená, že musí byť zladená funkčne, fyzicky a esteticky. Nie každá strešná krytina ide na každú strešnú konštrukciu. Ťažké strešné krytiny sa napríklad nehodia ku krovu z ľahšej konštrukcie a podobne.

    2. Čoraz častejšie extrémne prejavy počasia

    V posledných rokoch sme svedkami čoraz častejších a intenzívnejších extrémnych poveternostných javov, vznikajúcich vo svete, ale aj na našom území, a v takýchto prípadoch často dochádza k poškodeniu strechy. Prakticky v celom regióne takmer v každom ročnom období dujú čoraz silnejšie vetry, ktoré sú schopné spôsobiť škody na rôznych typoch striech. Letá prinášajú mnoho extrémov v počasí, silné vetry a krupobitie, ľadové krúpy s veľkým priemerom. Len niekoľko druhov strešných krytín odolá takýmto podmienkam. 

    Plechová strešná krytina je odolnejšia ako všetky ostatné strešné krytiny
    Plechová strešná krytina je odolnejšia ako všetky ostatné strešné krytiny

    3. Najbezpečnejšia je ľahká plechová strecha

    Novovzniknutá situácia preto diktuje iné kritériá pri výbere strešných materiálov. Materiály, ktoré boli donedávna považované za úplne vhodné, dnes už také nie sú. Škridly vyrobené z hliny alebo betónu, ak nie sú jednotlivo pripevnené ku konštrukcii, nedokážu odolať silnému vetru, ktorý ich strhne zo strechy. Ukázalo sa, že takýmto živelným pohromám (víchrice, krupobitie, dážď, sneh...) odoláva iba plechová krytina. Nepraská a je dobre pripevnená na konštrukciu.

    Odborná rada zo spoločnosti Strechy Vanes s.r.o.

    1. Aké sú výhody plechových striech v porovnaní s inými strechami a prečo ich odporúčate zákazníkom?

    Prvom rade by som podotkol, že nie je plechová strecha ako strecha, na trhu máme dostupné kvalitnejšie aj menej kvalitné produkty. Náš tím Strechy Vanes odporúča a teda aj často montujeme produkty Prefa, je to hliník od našich západnych susedov a tento materiál tam je testovaný v alpských podmienkach. A to už je istota vo všetkých smeroch. Z takejto krytiny vieme vytvárať rôzne odvetrané fasády, falcované krytiny ale tak isto maloformatové krytiny rôznych šablón a pod. Krytina vzdoruje extrémnym podmienkam a je šetrná voči prírode. Cena takejto strechy je vyššia ale je na celý život. Pri pravej plechovej krytine alebo fasáde neuvidíte spojovací materiál.

    2. Aká je životnosť plechových striech?

    Životnosť takejto strechy môže byť aj doživotná. Pri kvalitnom hliníku je životnosť iba na farbu 40 rokov, garantujú to výrobcovia, takže Vám nehrozí vyblednutie krytiny.  Ak ušetríte, tak uberáte na kvalite a pokiaľ ušetríte veľmi tak sa môže stať že nebudete mať dodržané technické normy samotných systémov. Ak si zvolíte lacný no dostupnejší materiál tak Vám behom 4 až 5 rokov vybledne povrchová úprava.

    3. Keď, že plechové strechy jednoznačne patria k moderným stavbám, aký je dnes záujem o takýto druh strecha a ako sa pohybujú ceny plechových striech?

    My, ako klampiari pociťujeme vymieranie remesla no snažíme sa ho prinášať stále v modernejšom svetle a myslím si, že toto pochopili aj projektové kancelárie, pretože sa bavíme o vysokej kvalite a modernom vzľade. A však ak sa bavíme a plechovej krytine tak ceny sú rôzne a záleží či sa bavíme o nejakej celkovej cene na kľúč za 1m2 alebo len za cenu materiálu. Preto že skladby striech sú rôzne aj ceny sú veľmi individuálne. My navrhujeme plechové krytiny hlavne tie kde je vidieť čo najmenej spojovacieho materiálu. To že ho nevidieť neznamená že tam nie je, z tohoto dôvodu neskôr hrozí nejaká porucha alebo poškodenie. Potom tu máme modulárne strešné krytiny tie sú lacnejšie no tam sa objavuje častejší spojovací materiál a to už musí dovoľovať sklon strechy a teda, takéto krytiny lacnejšie no veľmi ich neodporúčame, nehodia sa na každý objekt. Odporúčame projekt alebo samotný plán opravy strechy zaslať. My už navrhneme správny materiál a správnu skladbu, väčšinou dávame 2 až 3 alternatívy pre zákazníka a osobne mu všetko vysvetlíme, verím že potom nájdeme aj spoločnú cestu na spoluprácu.

    Odbornú radu poskytol pán Dominik Nyári zo spoločnosti Strechy Vanes s.r.o.

    4. Plechová krytina

    Strešná krytina vyrobená z oceľového plechu, v tvare škridle, je v porovnaní s inými materiálmi najodolnejšia. Škridly z hliny alebo betónu praskajú a opadávajú pod vplyvom silného krupobitia, a to sa môže stať aj v prípade škridiel z vláknocementových materiálov. Oceľová strešná krytina sa preto v porovnaní s inými kovmi ukázala ako najpevnejšia. Dosky vyrobené z hliníka, medi alebo zinku sú oveľa mäkšie, a preto sú menej odolné voči krupobitiu a inému mechanickému poškodeniu. Oceľ je navyše odolnejšia voči teplu, a preto teplotné výkyvy nespôsobujú veľké vnútorné pnutie ani rozťažnosť.

    5. Plechová krytina je veľmi odolná voči korózii

    Aby boli oceľové strešné krytiny trvanlivé, musia byť dobre chránené proti korózii. Existuje niekoľko typov ochrany. Oceľ je najčastejšie chránená tenkou vrstvou zinku. Je výborný na prevenciu proti korózii, ale jeho nevýhodou je, že sa časom odlupuje a oceľ skôr alebo neskôr hrdzavie. Oveľa lepšiu ochranu poskytuje kombinácia zinku a hliníka, pričom hliník zaisťuje dlhú životnosť ochrannej vrstvy.

    Na druhej strane, odolnosť proti korózii závisí aj od kvality samotnej ocele. Recyklovaná oceľ obsahuje rôzne nežiaduce prímesi, a preto je náchylnejšia na koróziu. Čistá oceľ nemá túto nevýhodu, takže má dlhšiu životnosť. Odporúčame vám pred nákupom skontrolovať pôvod a kvalitu recyklovaného materiálu.

    6. Plechová škridla s prírodným kamenným posypom

    Posypanie kamenného granulátu nielenže umožňuje, aby škridla vyzerala ako klasická, ale tiež poskytuje dodatočnú ochranu. V prípade krupobitia oceľ ako najodolnejší materiál v tomto zmysle určite nie je ohrozená, ale keď ju posypete kamenným granulátom, bude odolnejšia voči ľadovým krúpam. Okrem toho, aj keď ide o obyčajný dážď, kamenný posyp ho utlmí, pri hladkých plechových strešných krytinách sa to nestáva.

    7. Deväť plechových škridiel na meter štvorcový!

    Každá škridla je pripevnená špeciálnymi klincami, na štyroch miestach na dolnom okraji a štyroch miestach na hornom okraji: piaty klinec je zabitý do stredu v smere opačnom ako je ​​pôsobenie sily vetra, ktorý škridlu chráni pred najsilnejšími údermi. Na montáž strešného plechu je možné použiť iba drážkované, žiarovo pozinkované klince, ktoré sú certifikované ako najodolnejšie, keď ide o ťahovú silu.

    Plechová strecha váži iba 4 až 7 kg na meter štvorcový
    Plechová strecha váži iba 4 až 7 kg na meter štvorcový

    8. Plechová strecha je najľahšia na meter štvorcový!

    V porovnaní s klasickou strechou, ktorá váži od 40 kg do 70 kg na meter štvorcový, je plechová strecha so svojimi 7 kg mimoriadne ľahká. Preto je plechová krytina vhodná aj na strešné konštrukcie, ktoré nie sú dostatočne pevné na vyššie zaťaženie. Ďalšou veľmi dôležitou výhodou ľahkých striech je, že celá budova je seizmicky oveľa bezpečnejšia, ako keby na streche bolo niekoľko ton klasických strešných krytín. Ak je strecha príliš ťažká, nemôže sledovať rýchle pohyby zeme v prípade zemetrasenia, ktoré spôsobuje rýchlejšie vytváranie väčších trhlín v stenách.

    9. Plechová strecha nie je porézna

    Oceľový plech nie je porézny v porovnaní s inými strešnými materiálmi. Počas väčšej časti roka sa strecha cez deň zahrieva a v noci chladí, čo v poréznych materiáloch spôsobuje tvorbu mikrotrhliniek. Výsledkom toho je, že materiály, ako sú tehly a betón, sa rozpadávajú rýchlejšie a plechová krytina môže trvať desaťročia.

    10. Aké sú skúsenosti?

    V našich končinách je plechová strešná krytina na trhu niekoľko desiatok rokov. Najstaršie strechy, vyrobené z oceľového plechu, s ochranným náterom z hliníka a zinku a posypané farebným kamenným posypom, ​​dodnes zostali v bezchybnom stave. V mnohých osadách, kde boli zaznamenané najsilnejšie búrky s krupobitím, jedine takéto strechy boli nepoškodené.

    Odborný článok 1846
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plechová strecha?

    Máme 945 realizátorov v oblasti Plechová strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 945 realizátorov v oblasti Plechová strecha
    9.3
    0

    Promosys, s.r.o.


    10
    1

    Peter Vojtko -Tec - Trade


    8.7
    0

    Dušan Herák


    9.9
    0

    Miroslav Súkenník - klampiarstvo


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené