Pre oblasť

    Omietky – vyrovnávanie stien pomocou vodiacich kovových profilov

    Článok si prečítalo viac ako 2147+ používateľov
    Pri stavbe múrov často dochádza k nerovnostiam, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Steny často nie sú celkom rovné. V starých domoch sú steny často zakrivené, ale aj v novostavbách nie je to nič nezvyčajné. Predtým, ako začneme vyhotovovať omietku, musia byť steny vyrovnané. Vyrovnávanie stien môžeme urobiť pomocou vodidiel, drevených alebo kovových líšt ("majákov"), ktoré sú umiestnené zvisle na stene v určitej vzdialenosti. Zisťovali sme, čo sú to vodiace lišty, ako sa správne umiestňujú a komu zveriť omietanie pomocou vodidiel.
    Odborný článok 2147
    omietanie
    Máme 1669 realizátorov v oblasti Omietky:

    1. Čo je omietanie pomocou vodidiel?

    Pri klasickej murovanej konštrukcii takmer vždy existujú nejaké odchýlky od plánov. Odchýlky môžu byť aj niekoľko centimetrov, čo sa prejavuje nerovnosťami stien, podláh a stropov. Napriek tomu, že tieto nedostatky nie sú na prvý pohľad viditeľné, môžu byť veľmi výrazné, keď sú povrchy obložené keramickými dlaždicami alebo po rozmiestnení nábytku v miestnosti. Takýmto problémom sa dá predísť správnym omietaním v niekoľkých fázach a použitím jednoduchých nástrojov. Inštaláciou špeciálnych vodidiel („majákov“) pred hrubým omietaním je zaistené, aby bol pred nanesením vrstvy jemnej omietky vytvorený rovnomerný, plochý povrch steny.

    2. Príprava špeciálnych vodidiel

    Tento spôsob omietania nie je príliš náročný, ale vyžaduje trochu trpezlivosti a presnosti. Na začiatok potrebujete vodováhu, drevené alebo hliníkové vodidlá alebo kliny a ochranné rohové profily. Omietkové lišty (hotové drevené alebo kovové, profilované a dierované lišty) by mali byť pripevnené k stene v správnej vzdialenosti, spravidla o niečo menšej ako je dĺžka zarovnávacej laty, ktorá je asi 150 cm. Všetky profily by mali byť vyrovnané pomocou vodováhy a v prípade potreby upevnené klinmi alebo výstužnou sieťou. Keďže je stena  umiestnením vodiacich profilov rozdelená na zvislé pásy, tie by mali byť jeden po druhom omietnuté a vyrovnané. Vyrovnanie sa vykonáva pomocou zarovnávacej laty (zvyčajne drevenej alebo kovovej tyče) tak, že ju potiahnete diagonálne.

    3. Omietanie a tesnenie

    Pripravená malta musí mať primeranú priľnavosť a hustotu pre dobrú priľnavosť k povrchom stien a stropov, čo sa najlepšie dosiahne dôsledným dodržiavaním pokynov výrobcu. Malta sa nanáša v rovnomerných horizontálnych vrstvách medzi inštalované vodidlá. Čerstvú maltu je potrebné zahladiť zarovnávacou latou, ktorú na oboch koncoch treba položiť na omietkové lišty (majáky). Týmto spôsobom sa prebytočná malta odstráni a stena bude dokonale rovná a pripravená na výrobu jemnej omietky. Keď je stena veľmi nerovná, na jej vyrovnanie je potrebných viac vrstiev omietky. Na nanesenie finálnej omietky je však potrebné počkať niekoľko dní, kým hrubá omietka dobre vyschne. S trochou skúseností môžete vodiace lišty pripraviť sami, ale určite sa môžete vždy obrátiť na našich osvedčených dodávateľov.

    Stena bude ideálne rovná, ako by mala byť!

    Odborný článok 2147
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Omietky?

    Máme 1669 realizátorov v oblasti Omietky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1669 realizátorov v oblasti Omietky
    10
    5

    VALDEVIA s.r.o.


    10
    1

    Stavebné práce Kajal


    9.6
    0

    Maliarske a natieračské práce - Judiak Anton


    8.6
    6

    Jozef Salay


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené