Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Zber dažďovej vody - nádrž na dažďovú vodu

    Článok si prečítalo viac ako 2523+ používateľov
    Zber dažďovej vody je v poslednej dobe veľmi zaujímavá téma, nad ktorou uvažujú mnohí z tých, ktorí sa rozhodnú postaviť si dom. Predtým to bola záležitosť iba obhajcov životného prostredia, ukázalo sa však, že v dôsledku vyšších cien pitnej vody a dlhších období sucha je zber dažďovej vody čoraz aktuálnejší. Zberom dažďovej vody môžeme ušetriť až polovicu mesačných nákladov na vodu, a samozrejme, chrániť životné prostredie. Článok opisuje základný dôvod, prečo si vybrať nádrž na dažďovú vodu, požiadavky a postup inštalácie, typy nádrží na zber dažďovej vody a iné.
    Odborný článok 2523
    zber dazdovej vody
    Máme 126 realizátorov v oblasti Zber dažďovej vody:

    1. Prečo zber dažďovej vody?

    1.1. Zber dažďovej vody znižuje spotrebu vody

    Jeden z dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre zber dažďovej vody, je skutočnosť, že každý človek spotrebuje v priemere 145 litrov vody denne, z toho asi 3,5 až 4 litre iba na varenie a pitie a zvyšok na umývanie, kúpanie, sprchovanie, splachovanie toaliet, zavlažovanie a polievanie záhrad. Na osobnú hygienu teda každý spotrebuje asi 45 litrov denne, 40 litrov na splachovanie toaliet, 37 litrov na pranie, 11 litrov na polievanie a asi 8 litrov na umývanie.

    1.2. Koľko sa ušetrí zberom dažďovej vody?

    Údaje nám hovoria, že viac ako polovica pitnej vody denne sa používa na umývanie, splachovanie toaliet, umývanie riadu, polievanie a podobne. Pitná voda je veľmi vzácna, pre človeka nenahraditeľná, a je škoda, že sa pri takýchto aktivitách v skutočnosti s pitnou vodou plytvá. Nádrž na zber dažďovej vody je preto ideálnym riešením na použitie meteorickej vody namiesto pitnej vody na uvedené činnosti. Dažďová voda je mäkšia, pretože neobsahuje chlór a vápenec a je vhodnejšia na kúpanie, pranie alebo polievanie. S nádržou na zber dažďovej vody chránime životné prostredie, a môžeme aj ušetriť.

    Schéma systému zberu dažďovej vody v rodinnom dome
    Schéma systému zberu dažďovej vody v rodinnom dome

    2. Zber dažďovej vody

    Nádrž na zber dažďovej vody môže byť umiestnená nad alebo pod povrchom, a tak  rozlišujeme nadzemné a podzemné nádrže.

    2.1. Nadzemné nádrže

    Nádrž na dažďovú vodu nemusí byť zakopaná v zemi. Nadzemné nádrže na dažďovú vodu môžu mať okrem funkčnosti aj estetickú hodnotu. Keďže technológia výroby a dizajnu  pokročila, súčasné nádrže sú vlastne ozdobou fasády, záhrady, dvora. Súčasné typy a modely nadzemných nádrží sa líšia tvarom, objemom a farbou. Moderné sú najmä tie vo forme antických amfor, s textúrou kameňa a dreva.

    Čo musíme zvážiť pri inštalácii nadzemnej nádrže na dažďovú vodu?

    Nadzemná nádrž na dažďovú vodu musí byť umiestnená v blízkosti žľabu, na rovnom, pevnom povrchu. Ak podklad nie je vhodný, povrch treba vyrovnať a nádrž dobre zaistiť. Súčasne sa odporúča umiestniť nadzemnú nádrž na miesto, ktoré nie je priamo vystavené slnečným lúčom, aby nedošlo k prehriatiu vody. Nádrž je spojená s odkvapovými rúrami v horizontálnom smere v hornej časti pomocou filtra, ktorý umožňuje mechanické čistenie dažďovej vody pred vstupom do nej.

    Všetky typy nadzemných nádrží sú vyrobené z trvácnych a vysoko odolných materiálov, ktoré dobre odolávajú všetkým poveternostným podmienkam a neprepúšťajú svetlo.

    2.2. Podzemné nádrže na dažďovú vodu

    Podzemné nádrže na dažďovú vodu sú nádrže rôznych tvarov a veľkostí a sú umiestnené pod povrchom zeme na vhodnom mieste vedľa domu. Pretože sú v skutočnosti pod úrovňou terénu, nezaberajú miesto vo dvore a sú vlastne vynikajúcim riešením najmä pre novostavby a domy na menších pozemkoch. Na materiál, z ktorého sú nádrže vyrobené, veľkosť a polohu vplýva spôsob použitia, veľkosť pozemku a zloženie pôdy. Nádrže môžu byť plastové a betónové. V poslednej dobe sa na zber dažďovej vody najviac používajú plastové nádrže.  

    Plastová podzemná nádrž na zber dažďovej vody je najoptimálnejšou voľbou na prípravu na suché časy
    Plastová podzemná nádrž na zber dažďovej vody je najoptimálnejšou voľbou na prípravu na suché časy

    2.3. Plastové podzemné nádrže

    Polyetylén (PE) je materiál, ktorý sa najčastejšie používa na výrobu plastových podzemných nádrží na zber dažďovej vody. Hlavnými výhodami plastových podzemných nádrží sú hladký vnútorný povrch nádrže, ktorý zabraňuje hromadeniu prebytočných nečistôt na stene, a skutočnosť, že sú vyrobené z jedného kusa bez zvárania. Výhody plastovej podzemnej nádrže sú nízka hmotnosť, ktorá uľahčuje jej prepravu a inštaláciu, zaručená odolnosť a trvanlivosť; vďaka špeciálnym vlastnostiam materiálu vysoká priepustnosť, zatiaľ čo samotný materiál, geometria a hrubé steny zaisťujú vysokú stabilitu nádrže.

    Plastová podzemná nádrž je cenovo výhodnejšia ako betónová alebo kovová nádrž.

    2.4. Betónové podzemné nádrže

    Medzi hlavné výhody betónovej nádrže patrí hospodárnosť, spoľahlivosť, betón najvyššej kvality použitý na výrobu nádrže.  Nádrž vyrobená z betónu umiestnená pod pochôdznym a pojazdovým povrchom unesie hmotnosť osobných a nákladných automobilov, tiež poskytuje dostatočnú stabilitu v prípade bočných tlakov na zem, takže nedochádza k deformácii nádrže, a nehrozia tak zosuvy pôdy alebo poškodenia v blízkosti domu. Na výrobu nádrže sa používa špeciálny vibrovaný betón, ktorý zaisťuje dlhú životnosť a jeho tvrdosť, resp. pevnosť sa postupom času zvyšuje. Nevýhodou betónovej nádrže je vyššia hmotnosť, ktorá sťažuje proces prepravy a inštalácie, a určite aj vyššia cena.

    3. Aké sú veľkosti podzemných nádrží na dažďovú vodu?

    Rozsah veľkostí jednotlivých nádrží na dažďovú vodu je veľký. Objem podzemných nádrží môže byť 1 000 litrov alebo až 50 000 litrov. Veľkosť podzemnej nádrže samozrejme závisí od veľkosti budovy a celého pozemku. Samozrejme, od veľkosti nádrže závisí aj jej cena. Vhodná veľkosť podzemnej nádrže na zber dažďovej vody pre rodinný dom je od 3 000 do 5 000 litrov a pre väčšie výrobné zariadenia a haly sa používajú veľkoobjemové nádrže.

    4. Inštalácia nádrže na dažďovú vodu

    4.1. Príprava na inštaláciu a pripojenie nádrže na dažďovú vodu

    Inštaláciu nádrže na dažďovú vodu vykonáva odborne spôsobilý zhotoviteľ, ktorý vykonáva práce v súlade s pokynmi a správnymi postupmi. Pri inštalácii je potrebné prísne dodržať všetky pokyny. Pred samotnou inštaláciou nádrže na zber dažďovej vody je potrebné dôkladne skontrolovať, či je vyrobená v súlade so všetkými požiadavkami zákazníka. Tiež je potrebné skontrolovať akékoľvek poškodenie, ktoré môže byť spôsobené počas prepravy na miesto inštalácie.

    Všetky vstupné pripojenia sú navrhnuté podľa požiadaviek zákazníka. V závislosti od druhu prípojky je potrebné vybrať príslušné potrubie, tesnenie, ventily a ďalšie príslušenstvo. Nič by nemalo byť ponechané na náhodu, pretože akékoľvek zmeny si budú vyžadovať dodatočnú prácu, čas a náklady.

    4.2. Nádrž na dažďovú vodu: výkop stavebnej jamy

    Maximálna povolená hĺbka stavebnej jamy sa rovná výške nádrže + 500 mm. Pri výkope stavebnej jamy treba prihliadať aj na hrúbku lôžka pod nádržou. Je dôležité, aby sa výkop vykonával pod uhlom najmenej 15°.

    4.3. Vyhotovenie lôžka (podkladu)

    Vhodná hrúbka pieskového lôžka je 200 mm až 300 mm. Lôžko by malo pozostávať zo zrnitého materiálu s veľkosťou frakcie 0 mm – 32 mm alebo 0 mm –16 mm, ak sa používa drvený materiál. Použitie mrazeného materiálu je zakázané. Pri jeho vyhotovení je dôležité, aby lôžko bolo tvrdé a kompaktné, aby nedošlo k neskoršiemu skĺznutiu alebo nechcenému nakláňaniu nádrže. V prípade podzemných vôd lôžko je potrebné vyhotoviť z chudobného betónu.

    4.4. Inštalácia, zasypanie a plnenie nádrže na dažďovú vodu

    Po umiestnení nádrže na pripravené lôžko nasleduje jej zasypanie, ktoré sa vykonáva rovnakým materiálom, z ktorého je vyrobené lôžko. Materiál sa zasypáva a zhutňuje vo vrstvách, do výšky približne 30 cm a šírky najmenej 50 cm od stien nádrže. Zhutnenie materiálu musí byť najmenej 97 %. Súčasne so zasypávaním je potrebné nádrž dopĺňať vodou tak, aby hladina vody bola vždy rovnaká ako hladina zásypového materiálu. Pri zasýpaní nádrže je potrebné dbať na to, aby sa v spodnej časti neobjavili žiadne prázdne miesta alebo otvory.

    Je dôležité vyplniť a zhutniť všetky prázdne miesta, aby neskôr nedošlo k žiadnym deformáciám dna nádrže.

    4.5. Dokončovacie práce

    Keď je zásyp nádrže dokončený, výška šachty sa prispôsobí okolitému terénu. Ak sa výška na začiatku nezhoduje, prsteň (krúžok) nádrže sa jednoducho odreže v horizontálnom smere. Za týmto účelom majú všetky krúžky špeciálne továrenské označenie. Na žiadosť investora je možné použiť pochôdzny plastový kryt s tesnením alebo liatinový kryt. Tesnenie krytu je potrebné pred každou inštaláciou vyčistiť a namazať špeciálnym  mazivom. Zároveň si môžete objednať špeciálny kryt (veko), ktorý zabráni jeho otvoreniu.

    5. Potrebujete stavebné povolenie pre nádrž na dažďovú vodu?

    V závislosti od toho, o aký druh stavby ide, treba si overiť, či je na realizáciu nejakého objektu, výstavbu garáže alebo terasy, potrebné stavebné povolenie alebo nie. Keď ide o drobné stavby, podľa stavebného zákona postačuje ohlásenie drobnej stavby stavebnému úradu. Čo rozumieme pod drobnou stavbou? Drobné stavby sú stavby, ktoré majú pre hlavnú stavbu doplnkovú funkciu, a môžu to byť prízemné stavby (napr. kôlne, práčovne...), ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m alebo podzemné stavby (pivnice, žumpy...), ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a hĺbka 3 m.

    V tomto zmysle vám odporúčame, aby ste sa v každom prípade informovali o svojich právach a povinnostiach na príslušnom stavebnom úrade, aby ste neskôr pri realizácii nádrže na zber dažďovej vody nemali nejaké problémy. Ak si na realizáciu týchto prác najmete firmu, ich odborníci vám určite budú vedieť povedať, aká je aktuálna situácia, pretože sa s ňou stretávajú každý deň.

    Nádrž na dažďovú vodu je klasifikovaná ako jednoduchý objekt, ak jej objem nepresahuje 100 m3, nie je potrebné stavebné povolenie. V prípade zásahu do chránenej lokality je potrebné získať súhlas od príslušných orgánov. Okrem nádrže na zber dažďovej vody je tiež potrebné vybrať prietokové čerpadlo a vodný filter. 

    Využívanie dažďovej vody na všetky práce v domácnosti znižuje spotrebu pitnej vody, najcennejšieho prírodného zdroja
    Využívanie dažďovej vody na všetky práce v domácnosti znižuje spotrebu pitnej vody, najcennejšieho prírodného zdroja

    6. Použitie dažďovej vody a nádrže na dažďovú vodu

    6.1. Nádrž na dažďovú vodu: použitie dažďovej vody v domácnosti

    Ako už bolo spomenuté, dažďová voda je úžitková. V porovnaní s pitnou vodou z verejnej vodovodnej siete, dažďová voda neobsahuje vápenec a chlór, takže je vhodná na všetky umývanie riadu,  kúpanie, sprchovanie, umývanie... Môže byť použitá na pranie odevu, splachovanie toaliet, sprchovanie, umývanie auta a podobne.

    6.2. Nádrž na dažďovú vodu: použitie na iné účely

    Dažďovú vodu je možné okrem iného použiť na polievanie trávnikov, záhrad, zeleninových záhrad a sadov alebo na plnenie rybníkov, bazénov alebo fontán. Týmto spôsobom sa šetrí obrovské množstvo pitnej vody, čo sa na konci mesiaca odrazí aj na nižších nákladoch na pitnú vodu. 

    7. Nádrž na dažďovú vodu – cena

    Cena nádrže na vodu je závislá od výrobcu, materiálu a veľkosti samotnej nádrže. Cena celého systému na zachytávanie dažďovej vody pre štandardný rodinný dom sa pohybuje v rozmedzí 1 500 až 4 000 EUR.

    Odborný článok 2523
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zber dažďovej vody?

    Máme 126 realizátorov v oblasti Zber dažďovej vody:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 126 realizátorov v oblasti Zber dažďovej vody
    9.4
    1

    MKcompanyPro s.r.o.


    10
    1

    Dominik Palenčár


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    9.4
    0

    Chachula s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené