Pre oblasť

    Strojové omietky

    Článok si prečítalo viac ako 1199+ používateľov
    Omietka môže byť použitá takmer na každý nosný podklad. Plní funkciu ochrany muriva, ale zároveň musí splniť aj určité estetické požiadavky zákazníka. Omietky sú najrozšírenejšou povrchovou úpravou rozličných druhov stavieb.
    Odborný článok 1199
    strojove omietky
    Máme 471 realizátorov v oblasti Strojové omietky:

    1. Omietka

    Na výrobu omietok sa používajú rôzne druhy malty. Maltu tvorí spojivo, plnivo, voda a rozličné prísady. Ako spojivo sa najčastejšie používa vápno, sadra a cement. Plnivá (napr. piesky, kamenné múčky a pod.) dodávajú omietke plasticitu a umožňujú ju spracovať. Od veľkosti zŕn (frakcie) závisí zrnitosť omietky. 

    Podľa umiestnenia omietky rozdeľujeme na interiérové a exteriérové.

    2. Strojové omietanie

    Keď ide o spôsob aplikácie omietanie môže byť ručné alebo strojové. Klasické ručné omietky sú precíznou a náročnou prácou, ktorá si vyžaduje skúseného majstra. Strojové omietanie stien je zvyčajne lacnejšie ako ručné. Zvyčajne sa používa zmes, ktorá vo svojom zložení neobsahuje cementové spojivá. Pri strojovom nanášaní omietky sa dosahuje rovnomernejšie nanášanie ako pri ručnom nanášaní. Na druhej strane samotná malta je vďaka neustálemu miešaniu kvalitnejšia a homogénnejšia a zároveň je vždy rovnakého zloženia a rovnomernejšie rozložená. Ďalšou veľkou výhodou strojového omietania je povrch „v kuse“, bez škár, dier alebo záplat.

    Aj z časového hľadiska sa strojové omietky vyrábajú oveľa rýchlejšie ako ručné omietky, najmä ak sú steny budovy rovné a povrchy sú veľké alebo rozsiahle. To samozrejme predstavuje aj finančnú úsporu. Ak je stien menej, kvôli všetkým prípravám potrebným pre strojovú technológiu sa finančný výpočet úspor prenáša na ručné omietky.

    Existuje niekoľko druhov strojových omietok, ktoré sa líšia tvrdosťou a izolačnými vlastnosťami:  vápenná strojová omietka, tepelnoizolačná strojová omietka, plastová omietka, hlinená omietka...

    3. Proces výroby strojových omietok

    Na vyhotovenie strojovej omietky sa používajú omietacie stroje. Niektoré sú univerzálne a je možné ich použiť na akýkoľvek typ omietky, zatiaľ čo iné sa špecializujú iba na určité druhy omietok. Stroj je ručne plnený hotovou suchou zmesou, ktorú kúpime v obchode. V prístroji sa zmes zmieša s príslušným množstvom vody, kým nevznikne rovnomerná, homogénna, vlhká malta. Omietky na strojové a ručné nanášanie majú veľmi podobné zloženie. Rozdiel je v tom, že zmes, ktorá bude aplikovaná strojovo, má menší granulát piesku a málo prísad potrebných pre strojovú aplikáciu.

    Odborná rada zo spoločnosti COMPLET - STAV s.r.o.

    1. Čo je lepší výber, ručne alebo strojovo vyrobená omietka?

    Podľa našich skúseností jednoznačne strojovo realizovaná omietka. Celý dom sa dá zrealizovať za menej ako týždeň. Napríklad 500 m2 sa dá zrealizovať aj za štyri dni. Doba potrebná na strojové omietanie je o polovicu kratšia v porovnaní s ručným omietaním. Medzi ďalšie, často skloňované výhody strojových omietok, patrí kvalita prevedenia. Materiály, ktoré sa pri tomto spôsobe práce používajú, sú presne namiešané vo výrobe (majú navlas rovnaké zloženie) a nehrozí preto žiadne riziko výkyvu kvality pri príprave omietky na stavbe.

    SADROVÁ OMIETKA:

    VÝHODY: Sadrou sa dosiahnu absolútne hladké povrchy. Sadra je ekologický materiál. Vďaka dokonalej hladkosti steny, sa na stenách nezadržiava prach a preto sú vhodné aj pre alergikov. Výhodou je taktiež jednoduchá kombinácia sadrovej omietky s doskami sadrokartónových systémov, nakoľko na oboch je hladký povrch a neskôr pri maľovaní netreba riešiť rozdielnu štruktúru omietok a sadrokartónu.

    NEVÝHODY: Sadrové omietky vychádzajú cenovo čiastočne drahšie v prepočte na m2 ako klasické vápenno-cementové. Nevýhodou sadrových omietok je väčšia starostlivosť. Sadra pohlcuje vlhkosť z okolitého prostredia. Nie sú preto vhodné pre ľudí, ktorým prekáža pocit suchého vzduchu (pre takých sú vhodnejšie vápenno-cementové). Taktiež nie sú vhodné do miestností s vysokou vlhkosťou vzduchu.

    VÁPENNOCEMENTOVÁ OMIETKA:

    VÝHODY: Tento tradičný, rokmi overený materiál výborne akumuluje teplo a vylepšuje akustickú pohodu. Oveľa lepšie odoláva poškodeniu a vlhkosti ako sadrová omietka. Aj pri vápenno-cementovej omietke je možné vyberať z viacerých typov zrna. Investor si môže zvoliť od hrubej po veľmi jemnú variantu, ktorá pôsobí elegantne.

    2. Kedy sa dajú realizovať strojové omietky?

    Strojové omietky je možné realizovať keď je stavba v nasledovnom štádiu pripravenosti:

    - hotová kompletná elektroinštalácia a vodoinštalácia

    - riadne osadené a zapenené okná

    - kompletné vysprávky po elektroinštalácii

    - zabezpečený prívod vody s minimálnym tlakom 2,5 baru

    - elektrina 380 V s istením minimálne 25 ampérový istič typu C alebo 32 ampérový istič typu B.

    3. Aké sú výhody a aké sú nevýhody strojových omietok?

    VÝHODY:

    Výkon – omietanie tej istej steny bude trvať výrazne kratší čas.

    Materiály určené na strojové omietanie sú  lacnejšie.

    Náklady na prácu sú asi polovičné v porovnaní s nákladmi na ručné omietanie.

    Na jednotku plochy je nižšia spotreba materiálu.

    Priľnavé vlastnosti omietkovej zmesi sú lepšie oproti ručnej realizácii.

    Kvalita práce je vyššia. Pretože sa zmes dodáva pod tlakom, zlepšuje sa tým priľnavosť kompozície k stene. Omietky sú odolnejšie a pevnejšie.

    Výsledná štruktúra omietky nanášanej strojovo je dizajnovo atraktívnejšia vďaka pravidelnej zrnitosti.

    NEVÝHODY:

    Strojovo omietnutá stena nie je príliš vhodná na obkladanie. Dlaždica bude časom praskať a zaostávať.

    Na nanášanie omietky na vnútorné rohy sú potrebné špeciálne rohy. To môže zvýšiť náklady na prácu.

    Pred začatím a po dokončení prác sa stroju a jeho údržbe venuje viac času.

    Čas schnutia. Stena je na ďalšie práce pripravená za cca 7-8 dní. Je to spôsobené špecifickými vlastností zmesi.

    Veľký hluk počas práce. Je nevhodné vykonávať takúto prácu večer a v noci.

    Vyššia spotreba energie.

    Pán Ing. Marián Uram, spoločnosť COMPLET - STAV s.r.o.

    4. Správne pripravený podklad

    V prípade rôznych puklín a ďalších nepravidelností na stene, je nutné ich najskôr odstrániť resp. vyhladiť. Najskôr odstráňte všetky porušené časti tehál. Uvoľnené alebo slabo lepené tehly sa musia spevniť. Na vystuženie sa môže použiť ochranná sieťovina, najmä v prípade steny z niekoľkých rôznych materiálov. Všetky povrchy musia byť pred omietnutím pevné a suché. Na rozdiel od ručného omietania nie sú povrchy predbežne natreté základným náterom.strojova-omietka.jpg

    5. Aplikácia omietky

    Omietka sa aplikuje v dvoch vrstvách. Prvá vrstva sa nastrieka pištoľou vodorovne do hrúbky 25 mm. Druhá vrstva rovnako hrubého pásu sa nanáša zvisle na prvú. Je dôležité, aby prvá vrstva pred aplikáciou druhej úplne vyschla. Pri nanášaní druhej vrstvy dbajte na to, aby bola štruktúra čo najrovnomernejšia. Po vytvrdnutí omietky je možné ju ošetrovať rovnako ako ručnú omietku.

    Strojové nanášanie omietky je rýchlejšie, lacnejšie a rovnako kvalitné ako ručné nanášanie omietky. Cena za dodávku materiálu a nanesenie strojovej omietky na steny a strop je 7 až 9 EUR/m2.

    Ak máte záujem o strojovú omietku, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, pošlite dopyt našim overeným zhotoviteľom strojových omietok. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o strojových omietkach.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1199
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Strojové omietky?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Strojové omietky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Strojové omietky
    8.7
    0

    omietkyTM s. r. o.


    10
    1

    Strojove omietky Dvojcata - Yuriy Draha


    10
    1

    LESTA s.r.o.


    9.7
    0

    Árpád Molnár - betónové potery


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené