Pre oblasť

    Deliaca stena zo sadrokartónových dosiek Knauf

    Článok si prečítalo viac ako 1539+ používateľov
    Deliace steny, resp. priečky zo sadrokartónových dosiek Knauf sú vynikajúcim riešením, keď ide o rýchlosť a kvalitu novostavieb a rekonštrukciu príbytkov. Okrem toho deliaca stena, resp. priečka je aj cenovo dostupné a jednoduché riešenie. V nasledujúcom texte si predstavíme najbežnejšie možnosti realizácie deliacej steny, ktoré sú dostupné na trhu.
    Odborný článok 1539
    stena zo sadrokartonovych dosiek
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    1. Deliaca stena zo sadrokartónových dosiek Knauf

    Priečka je skvelou voľbou na rozdelenie miestností. Navyše je cenovo výhodným riešením, pokiaľ ide o zvukovú izoláciu. Deliaca stena sa nazýva aj priečka Knauf a formálnym výrazom je stena (priečka), na realizáciu ktorej sa používajú sadrokartóny. Hotová priečka bude mať úplne rovnaký vzhľad ako všetky ostatné steny v byte, pretože bude bandážovaná, tmelená a omietnutá, a potom natretá farbou podľa vášho výberu.

    Kovové profily sadrokartón
    Kovové profily pre sadrokartónové dosky

    2. Deliaca stena - typy 

    Existuje niekoľko typov priečok, ktoré sa navzájom líšia vlastnosťami. Prvým je počet vrstiev sadrokartónových dosiek Knauf (jednovrstvové, dvojvrstvové opláštenie...), ktoré sa pripevňujú k podkonštrukcii. Pokiaľ ide o sadrokartónové dosky, všeobecne sa predpokladá, že sa používa jedna vrstva sadrokartónu. Na vyššie zaťaženie je možné použiť dve alebo viac vrstiev sadrokartónových dosiek.

    Rozdiel existuje aj v hrúbke podkonštrukcie. Do hrubších priečok je možné použiť viacej  izolácie alebo väčšie inštalačné rúry.

    Na opláštenie priečok sú k dispozícii klasické sadrokartónové dosky, masívne stavebné dosky, protipožiarne dosky, vodotesné dosky a špeciálne vystužené verzie pre vyššie zaťaženie.

    Deliaca stena zo sadrokartónových dosiek
    Deliaca stena zo sadrokartónových dosiek

    2.1. W111 – deliaca stena s podkonštrukciou a jednovrstvovým opláštením doskami Knauf

    Toto je najjednoduchší spôsob montáže deliacej steny, kedy používame jednu podkonštrukciu  a jednovrstvové opláštenie. Týmto spôsobom vyhotovená stena slúži iba ako priečka a neobsahuje žiadne ďalšie zaťaženie. Hrúbka sadrokartónovej priečky Knauf je 80 mm až 135 mm.

    Na podkonštrukciu sa používa štandardný C profil od 41 mm do 60 mm, alebo špeciálny M profil. Osová vzdialenosť nosníkov – stĺpikov podkonštrukcie nesmie byť väčšia ako 40 cm alebo 62,5 cm v prípade hrubších dosiek.

    Jedna deliaca stena je spravidla obložená doskami s hrúbkou 12,5 mm a v prípade, ak plánujete obloženie priečky keramickými dlaždicami, odporúčame použiť sadrokartónové dosky s hrúbkou 15 mm.

    2.2. W112 – deliaca stena s podkonštrukciou a dvojvrstvovým opláštením doskami Knauf

    Dvojvrstvové opláštenie deliacej steny sadrokartónovými doskami Knauf  na podkonštrukcii má niekoľko výhod. Takáto priečka poskytuje lepšiu zvukovú izoláciu a vyššiu požiarnu odolnosť. Veľmi dôležitá je aj jej mechanická odolnosť. Na takúto stenu možno inštalovať sanitárne vybavenie alebo ju obložiť veľkoformátovou keramikou a kameňom. Bežné dosky Knauf môžeme kombinovať s oveľa odolnejšími sadrokartónovými doskami Knauf Diamant atď.

    Hrúbka priečky s dvojvrstvovým opláštením je medzi 100 mm a 175 mm, čo znamená aj výrazne lepšiu zvukovú a tepelnú izoláciu. Podkonštrukcia deliacej steny je rovnaká ako v prípade W 111 priečky s podkonštrukciou a jednovrstvovým opláštením doskami Knauf.

    2.3. W115 – priečka so zdvojenými profilmi podkonštrukcie a dvojvrstvovým opláštením doskami Knauf

    Takéto deliace steny sú vhodné do miestností, kde chceme mať veľmi dobrú zvukovú a tepelnú izoláciu. Táto verzia priečky sa nazýva medzibytová priečka. Jej hrúbka sa pohybuje medzi 165 mm a 215 mm.

    Podkonštrukciu deliacej steny tvorí dvojitý profil C alebo M. Medzi nimi je umiestnená jedna vrstva sadrokartónových dosiek Knauf. Vonkajšia strana priečky má dvojvrstvové opláštenie klasickými sadrokartónovými doskami s hrúbkou 12,5 mm alebo špeciálnymi doskami, ako sú dosky Knauf Diamant.

    Deliaca stena
    Deliaca stena zo sadrokartónu
    Odborný článok 1539
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sadrokartóny?

    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny
    10
    2

    Erik Dobrocani


    9.7
    0

    REMU s.r.o.


    9.2
    0

    Ján Kurbel s.r.o.


    10
    1

    COMPLET - STAV s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené