Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Schodisko: schody, podesty a zábradlie na schody

    Článok si prečítalo viac ako 4459+ používateľov
    Schodiská pozostávajú z pevných častí, to sú schody, ktoré sú navzájom prepojené do schodiskových ramien. Schodisko má zábradlie, ale môže mať aj podesty (odpočívadlá). Rozmery sú pri navrhovaní schodiska veľmi dôležité, potrebné je vziať do úvahy každý z týchto prvkov, aby sa získala stabilná a bezpečná konštrukcia. S plánovaním schodov vám väčšinou pomôže architekt, ale ak to robíte sami, pomôže vám nasledujúci článok. Podesty a schody musia mať presne definované rozmery, aby sa po nich dalo pohodlne chodiť.
    Odborný článok 4459
    schody
    Máme 649 realizátorov v oblasti Drevené schody:

    1. Funkčné schodisko

    Schodisko musí byť navrhnuté tak, aby bolo funkčné a pohodlné. Existujú prísne definované normy, ktoré určujú, aké majú byť podesty, zábradlie na schodisko a samozrejme rozmery jednotlivých schodov, teda výška, hĺbka a dĺžka. Schodiská môžu byť jednoramenné a dvojramenné.

    2. Jednotlivé schody

    Schody (nášľapné plochy) sú horizontálne povrchy od seba vzdialené v rôznych výškach, po ktorých chodíme hore a dolu. Tie musia byť pri chôdzi čo najpohodlnejšie, preto je pomer medzi výškou a hĺbkou každého schodu veľmi dôležitý. Na správny výpočet parametrov schodiska možno použiť Blondelov vzorec, ktorý zohľadňuje priemerný krok človeka (2 × čelo + 1 nášľapná plocha = 63 cm až 65 cm). V prípade rodinných domov sa výška jednotlivých schodov obvykle pohybuje medzi 16 cm a 18 cm a hĺbka medzi 27 cm a 31 cm.

    3. Rameno schodiska

    Rameno schodiska je rad schodov medzi dvoma podestami alebo medzi dvoma poschodiami, ak nie je žiadna podesta. V obytných budovách sú spravidla jednoramenné a dvojramenné schodiská. Môžu byť aj trojramenné schodiská, alebo iné kombinácie schodísk, v závislosti od dostupného priestoru, výšky, účelu a zámeru architekta či dizajnéra. Jednoramenné schodiská sú najjednoduchšie, vyznačujú sa spojením podláh v jednej línii; dvojramenné schodiská majú medzi ramenami odpočívadlo (podestu), smer chôdze sa mení z jedného ramena na druhé.  Bez ohľadu na to, ako je schodisko navrhnuté, okrem toho, že je funkčné, je aj dôležitým estetickým prvkom v priestore. Niektoré schody sú skutočnými umeleckými dielami.

    Platí pravidlo, že v jednom ramene by nemalo byť viac ako 18 schodov, takže potom sa v závislosti od výšky, ktorú je potrebné premostiť, urobí rozloženie a štruktúra. Dôležitá je aj šírka ramena schodiska, ktorá by nemala byť menšia ako 90 cm; ale spravidla sa pohybuje okolo 100 cm až 120 cm. Aké široké bude rameno schodiska, závisí samozrejme najviac od dostupného priestoru.

    Schodisko
    V prípade rodinných domov sa výška jednotlivých schodov pohybuje medzi 16 cm až 18 cm a hĺbka medzi 27 cm až 31 cm

    4. Podesta (odpočívadlo)

    Odpočívadlo  je plocha, ktorá sa nachádza medzi schodiskovými ramenami alebo na konci jedného ramena. Keď je podesta medzi schodiskovými ramenami, slúži predovšetkým na odpočinok používateľa alebo na uľahčenie výstupu po schodoch. Oveľa jednoduchšie je vystúpiť po dvanástich schodoch ako po 24. Okrem toho podesta slúži aj na zmenu smeru pohybu, ak je schodisko vyrobené ako dvojramenné alebo trojramenné. Aby bola podesta pohodlná a funkčná, najmä na prenášanie nábytku, musí byť aspoň taká hlboká ako je široké rameno schodiska. To je najmenej 90 cm, ale ak máme priestor, je lepšie odpočívadlo trochu prehĺbiť.

    Odpočívadlo je najčastejšie vyrobené z rovnakého materiálu, z ktorého sú vyrobené schody, alebo je rovnaké ako podlaha.

    Odbornú radu poskytuje pán Miroslav Tóth - stolár

    Drevené schodisko a schodisko s galériou zábradlia  je dušou Vášho domova a interiéru. Spravidla s Vami žije a dýcha po celý život, a ak je z kvalitného materiálu od majstra stolára, nechcú sa s ním rozlúčiť ani ďalšie generácie, pretože je vždy na ňom čo obdivovať. Ako maliar vyberá farby, tak stolár vyberá konštrukciu a vhodný dekór - kresbu dreva, vhodný štýl galérie zábradlia, aby bol súčasťou a vstupnou bránou vašej obývačky či predsiene.

    1. Prečo si vybrať práve drevené schodisko do interiéru, aké sú jeho výhody?

    Drevo je súčasť prírody tak ako človek, je s ním spútaný od nepamäti, a preto si ho podvedome prinášame domov. Je príjemné a teplé, kombinovateľné so všetkými materiálmi: kov, kameň, sklo... Je tvárne, tak ako krajčír, či módny návrhár navrhne šaty, tak majster stolár odeje schody. Prispôsobí výšku schodišťa k priestoru, nášlapnú plochu vášho chodidla na plochu a výšku schodu.

    2. Pevné zábradlie na uchopenie? Dekoratívne či luxusné?

    Vyrábame všetok nábytok, ale mojou srdcovou záležitosťou je práve schodište! Je to pre jeho poslanie, je každodenne chodené, a predsa zachováva svoju hodnotu aj po dlhých rokoch. Vyrábame takmer všetky typy drevených schodíšť, jednoduché či zložité, sú pre mňa výzvou, urobiť niečo nové, bezpečné a podľa želania zákazníka. Všetky sú jedinečné, vyberané s kresbou konkrétneho dreva. Všetko vieme digitálne vymerať a vyhotoviť vizualizáciu - grafický 3D návrh pre väčšie priblíženie ku konkrétnemu riešeniu.

    3. Na čo všetko je potrebné dbať pri výbere schodísk do interiéru?

    Pri výbere schodíšťa je dôležitý výber vhodnosti priestoru umiestnenia ako je výška stropu. Ako sa bude točiť doprava, doľava? Bude treba podesta /medziposchodie/ pri strmých schodoch? Aká bude výška schodu, nášlapná plocha pre väčšie nohy je dôležitá pre stabilitu, presvetlené samonosné schody alebo obklady už zabetónovaných konštrukcií? Starý dom alebo nový? Chcem rustikálne, tradičné či moderné? Aký štýl, dizajn? A taktiež pri výbere dreveneho schodišťa by sme mali vyberať tie najkvalitnejsie materialy ako suché nepopraskané drevo a taktiež dbať na povrchovu upravu niekoľko vrstiev.

    Snáď najdôležitejšou radou by som za polovicu svojho života poskytol, a to je: že schodište by ste si dali dať vyrobiť u domácich slovenských výrobcov - tam, kde nájdete odbornosť, kvalitu, tradíciu a hlavne pozáručný servis! Slovenské drevo, je kus domoviny u Vás doma!

    Drevené schody
    Drevené schodisko - Miroslav Tóth

    Odbornú radu poskytol pán Miroslav Tóth - stolár

    5. Zábradlie na schody

    Úlohou zábradlia na schodoch je chrániť užívateľa a poskytnúť mu oporu. Zábradlie na schody musí byť vysoké 110 cm. V prípade zábradlí pozostávajúcich z lamiel musia byť jednotlivé lamely od seba vzdialené menej ako 10 cm, hlavne kvôli bezpečnosti našich detí.

    Zábradlie na schodisko môže byť bočne kotvené alebo na nášľapné plochy. Dnes existujú aj modernejšie varianty zábradlí, ktoré je možné ukotviť k medziposchodiu a ku schodisku alebo dokonca k podlahe tak, aby zábradlie pokrývalo celý povrch. Také zábradlie je vhodné najmä v prípadoch, keď chceme, aby naše schodisko bolo v priestore výrazným dizajnovým prvkom.

    5.1. Aké by malo byť zábradlie

    Zábradlie na schody môže byť vyrobené z rôznych materiálov. Môže byť sklenené a pôsobiť úplne priehľadne, môže byť plné, ale môže byť aj moderné lanové zábradlie, od podlahy po strop, na ktoré si môžeme zavesiť svoje obľúbené ozdoby a suveníry. Estetika zábradlia by preto mala závisieť predovšetkým od vzhľadu schodiska – zábradlie by malo byť zladené s materiálom a estetikou schodiska.

    Schodisko moderné
    Zábradlie na schodisko môže byť bočne kotvené alebo na nášľapné plochy
    Odborný článok 4459
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené schody?

    Máme 649 realizátorov v oblasti Drevené schody:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 649 realizátorov v oblasti Drevené schody
    9.9
    0

    VOZAR s.r.o.


    9.7
    0

    Nábytok na mieru - Juraj Grác


    9.6
    0

    Stolárstvo Fero Hurajt


    9.9
    0

    livingwood s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené