Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Koordinácia a bezpečnosť na stavenisku

    Článok si prečítalo viac ako 647+ používateľov
    Prvým dôležitým účastníkom stavebného procesu na stavenisku je investor, ktorý je zo zákona zodpovedný za bezpečnosť svojho staveniska. Prvou povinnosťou investora je objednať si vypracovanie Plánu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku, a ďalšou povinnosťou je zriadiť funkciu koordinátora alebo viacerých koordinátorov bezpečnosti na stavenisku, tiež zabezpečiť implementáciu daných opatrení a rozhodnutí.
    Odborný článok 647
    bezpecnost na stavenisku
    Máme 21 realizátorov v oblasti BOZP bezpečnosť pri práci:

    1. Koordinácia na stavenisku

    Povinnosť vymenovať koordinátora bezpečnosti na stavenisku má stavebník v prípade, ak na stavenisku bude pôsobiť viac ako jeden zamestnávateľ alebo viac ako jedna osoba, ktorá je podnikateľom a nie je zamestnávateľom. Z uvedeného vyplýva, že povinnosť zriadiť funkciu koordinátora bezpečnosti na stavenisku majú všetci stavebníci, resp. investori pre stavby, na ktoré bude vydané stavebné povolenie, ohlásenie stavby a ktoré bude realizovať viac ako jeden zhotoviteľ.

    1.1 Úlohy koordinátora bezpečnosti na stavenisku v prípravnej fáze stavby

    V prípravnej fáze stavby koordinátor bezpečnosti na stavenisku koordinuje rôzne časti alebo fázy práce, ktoré je potrebné vykonať súčasne alebo v určitom poradí pri rozhodovaní o architektonických, technických, technologických alebo organizačných aspektoch práce. Zahŕňa to vypracovanie Plánu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku v písomnej a grafickej podobe so všetkými potrebnými požiadavkami, ohlásenie začatia stavebných prác na stavenisku príslušnému úradu (po vydaní poverenia), v súlade s požiadavkou dodanie všetkých potrebných a požadovaných prostriedkov z oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) a ochrany pred požiarmi (OPP), tiež poskytnutie odbornej pomoci pri vypracovaní zmluvy so zhotoviteľom prác v oblasti BOZP a pod.

    Oceľová sieť
    Všetky práce na stavenisku musia byť realizované bezpečne

    1.2. Úlohy koordinátora počas realizácie stavby

    Koordinátor bezpečnosti na stavenisku sa počas realizácie stavby podieľa na plánovaní jednotlivých fáz prác pri rozhodovaní  o technických alebo organizačných aspektoch, podieľa sa na určovaní termínov potrebných na bezpečné dokončenie jednotlivých fáz práce vykonávaných súčasne alebo postupne, čím zaisťuje bezpečnosť a zdravie pri práci na dočasných a mobilných staveniskách. Tým sa zabezpečuje aj rešpektovanie predpisov týkajúcich sa zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb, tiež sa zabezpečuje práca zhotoviteľov v súlade s plánom bezpečnosti na stavenisku. Úlohou koordinátora je zabezpečenie potrebnej harmonizácie plánu bezpečnosti a dokumentácie so zmenami na stavenisku, zabezpečenie spolupráce a vzájomnej informovanosti zhotoviteľov, aby sa predišlo úrazom alebo poruchám zdravia pri práci. Koordinátor zároveň zodpovedá za bezpečnú implementáciu pracovných postupov a koordináciu plánovaných činností a v konečnom dôsledku kontroluje zabezpečenie obvodu staveniska, vrátane vstupov a vjazdov na stavenisko s cieľom zamedziť vstupu na stavenisko nepovolaným osobám.

    Všetky opatrenia, ktoré nie sú stanovené v Pláne bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku a ktoré je potrebné vykonať na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pracovníkov, musí koordinátor bezpečnosti na stavenisku zaznamenať do denníka koordinátora. Tento denník musí byť vždy k dispozícii na stavbe inšpektorátu práce a všetkým dodávateľom.

    1.3. Prítomnosť koordinátora bezpečnosti na stavenisku

    Koordinátor bezpečnosti na stavenisku musí byť prítomný pred začatím úpravy staveniska, pri každom začatí práce nového zhotoviteľa a pri začatí všetkých obzvlášť nebezpečných prác. Koordinátor by sa mal zúčastniť na všetkých koordinačných stretnutiach, ktoré sa podľa potreby môžu konať niekoľkokrát týždenne, v závislosti od počtu subdodávateľov a pracovníkov na stavbe. Keď ide o rozsiahle stavby, každodenná prítomnosť koordinátora bezpečnosti je nevyhnutná, lebo ako už bolo uvedené, jeho úlohou je aj zabezpečenie vstupu na stavenisko len osobám, ktoré tam plnia svoje pracovné povinnosti. Na menších stavbách, na ktorých sa nepracuje každý deň, túto úlohu môže prebrať stavbyvedúci v rámci svojich povinností vyplývajúcich zo stavebného zákona. Praxou je organizovať kontrolné dni, ktoré by aj na menších stavbách mali byť aspoň raz mesačne. Potrebná je spolupráca a koordinácia účastníkov, ktorí vykonávajú alebo zabezpečujú práce na stavenisku, so zreteľom na vyskytujúce sa nebezpečenstvá a na veľkosť pracoviska.

    Realizácia strechy
    Pri realizácii strechy je potrebné dbať na bezpečnosť pracovníkov

    2. Plán bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku

    Plán bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku je zahrnutý v projektovej dokumentácii stavby zariadenia, ktorú poskytol klient pred začatím stavby zariadenia. Plán ukazuje presný sled všetkých činností na stavbe, tiež ukazuje, kedy je potrebné dbať na bezpečnosť a ochranu zdravia pracovníkov, najmä pri rizikových prácach, súčasnom výkone viacerých druhov prác a veľkom počte rôznych dodávateľov a pri práci s nebezpečnými látkami.

    2.1 Účel a obsah Plánu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku

    Pomocou Plánu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku sa určujú pravidlá na zaistenie bezpečnosti a zdravia pracovníkov na stavbe. Pravidlá plánu sa vzťahujú iba na jedno konkrétne stavenisko. Okrem toho je povinné zvážiť všetky možné činnosti v blízkosti staveniska. Plán bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku musí byť k dispozícii na stavenisku všetkým účastníkom stavebného procesu a musí byť vypracovaný tak, aby jasne ukazoval organizáciu staveniska. Plán musí definovať opatrenia na vykonávanie obzvlášť nebezpečných prác a v prípade akýchkoľvek zmien na stavenisku musí byť Plán bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku doplnený alebo zrevidovaný. Obsah plánu zahŕňa aj posúdenie nákladov na úpravu staveniska a implementáciu spoločných opatrení na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

    Samozrejme, nie je možné všetky nebezpečenstvá predvídať, ale musí existovať denník koordinátora, v ktorom sú zaznamenané všetky dodatočné opatrenia potrebné pre bezpečnú a zdravú prácu na stavenisku, spolu s termínmi realizácie.

    Koordinátor bezpečnosti na stavenisku
    Koordinátor bezpečnosti na stavenisku

    Ak máte záujem o vypracovanie Plánu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na stavenisku, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu za vypracovanie plánu bezpečnosti, pošlite dopyt našim skúseným inžinierom pre bezpečnosť pri práci. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o bezpečnosti pri práci.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 647
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti BOZP bezpečnosť pri práci?

    Máme 21 realizátorov v oblasti BOZP bezpečnosť pri práci:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 21 realizátorov v oblasti BOZP bezpečnosť pri práci
    9.1
    0

    ZBS MONT s. r. o.


    8.8
    0

    Montáže Zemplín s. r. o.


    10
    7

    MINOMONT s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené